Företag i fokus:

Misstänkts ha smugglat 170 miljoner kronor – ”Någon skulle vänta på mig”

B47D6673-9972-4490-A5F1-3230A94D41BB

Foto ur polisens förundersökning.

En torsdagseftermiddag den 12 maj i år checkade en Södertäljebo in på Arlanda för att resa till Turkiet.

Strax innan avgång stoppas han av tullpersonalen som upptäcker cirka 25 miljoner kronor i olika valörer som var på väg att smugglas till Istanbul.

Han checkar in tre väskor, varav tullen anser att den ena väskan ser ”avvikande” ut och beslut tas om att röntga väskan.

I väskan upptäckter tullen enorma summor kontanter packade i buntar och omslöts av kommunens prickiga avfallspåsar.

Ens beslagtagna väskan. Foto ur polisens förundersökning.

Mannen greps på plats och i resterande väskor fann tullpersonalen ytterligare kontanter till ett värde av cirka 25 miljoner kronor. Men polisen misstänks att mannen kan smuggla cirka 168 miljoner kronor vid flera olika tillfällen till Turkiet

I förhör ska den 35-åriga mannen från Södertälje påstått sig blivit lurad om vad som fanns i väskorna.

Jag trodde aldrig jag skulle bli lurad såhär. Hur ska jag våga transportera så mycket pengar såhär?, säger Södertäljebon i förhör.


Foto ur polisens förundersökning.

Om resan till Turkiet berättade han att åkte dit få vård för smärtor i ryggen och gjort flera turer dit efter att ha fått bra resultat.

Det är såhär faktisk att i september 2020 så började jag gå dåligt, ett tag där kunde jag knappt gå. Efter 1,5 år så rekommenderade ett par kompisar en läkare i Istanbul, säger 35 åringen.

En dag då han satt på ett café träffade han en äldre man som påstod sig ha ett tryckeri i Istanbul. Han erbjöd Södertäljebon att betala hans flygbiljett och hotell i Istanbul mot att han tog med sig bröllopskort till tryckeriet.

Det gick 35-åringen från Södertälje med på och beslutade att ta med tre tunga väskor som skulle överlämnas i Turkiet.

Någon skulle vänta på mig i Istanbul flygplats och skulle samma dag hämta mig och väskorna i bilen. Jag tyckte de var tunga, men jag checkade in som vanligt, han sa att det var vanliga kort, säger han i förhör.

Väskorna innehöll totalt 168 miljoner kronor, fördelade i olika valutor Foto ur polisens förundersökning.

Men han stoppades strax innan flyget.

Tullpersonalen stoppade honom med totalt tre väskor som innehöll hela 25 miljoner kronor, men tros ha försökt smuggla hela 168 miljoner kronor vid flera tillfällen.

Hans mobiltelefon beslagtogs av polisen som fann WhatsApp-konversationer som avslöjande flera smuggelturer till Turket.

Konversationerna fördes främst med en 50-årig man, skriven i Huddinge. Totalt ska 35-årigen från Södertälje gjort fyra resor till Istanbul mellan mars och april i år och haft direktkontakt med 50-åringen.

Nu står båda männen åtalade för grovt näringspenningtvättbrott, men var pengarna kommer ifrån är i nuläget oklart.

Foto ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juli 2022 18:21
Senast uppdaterad: 19 augusti 2022 10:28

Priserna på flyg har skjutit i höjden – ”Mönstret har brutits”

Airplan-flygplan-PEXELS

Foto: Pexels

Enligt ny statistik från SCB har kostnaden för att flyga utomlands stigit markant, med nästan 12 procent det senaste året och hela 43 procent under de senaste två åren.

Att resa utomlands med flyg har blivit betydligt dyrare. Från SCB:s senaste rapport framgår det att priset på utrikesflyg nu är nästan 12 procent högre jämfört med samma period förra året och hela 43 procent högre än för två år sedan. Trots denna kraftiga prisökning de senaste åren, har priset på utrikesflyg historiskt sett ökat i en långsammare takt jämfört med den allmänna prisnivån enligt Konsumentprisindex (KPI).

– De senaste tio åren har det mönstret brutits. Vi har aldrig tidigare sett högre priser på utrikesflyg under första kvartalet än i år. De genomsnittliga priserna för perioden januari–mars i år var nästan 12 procent högre än under första kvartalet 2023, och 43 procent högre än under motsvarande period 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

(Annonslänk)

Säsongsvariationer är vanliga inom resebranschen, och priset på flygbiljetter har fluktuerat betydligt under det senaste året. Men när man jämför samma period år från år framträder mer stabila mönster. Specifikt under årets första kvartal har utrikesflygpriserna ökat mer än den genomsnittliga prisökningen för privat konsumtion, vilket SCB mäter med KPI.

Intressant nog har även priserna på flygcharter under årets första kvartal aldrig varit högre än de är i år. Detta markerar en rekordhög kostnad för charterflyg, vilket understryker trenden med stigande priser inom flygindustrin.

Trots dessa rekordhöga nivåer är det värt att notera att prisökningen på utrikesflyg under det senaste decenniet inte följer samma mönster som KPI. En långsiktig tillbakablick visar att priset på utrikesflyg ökat med 37,5 procent över de senaste tjugo åren, medan KPI under samma period ökat med 48,6 procent. Detta tyder på att även om flygpriserna ökat, så har de inte hållit jämna steg med den allmänna prisutvecklingen.

– Priserna för utrikesflyg har inte stigit i samma takt som KPI de senaste 30 åren. Sedan 1994 har de genomsnittliga priserna på utrikesflyg under årets första kvartal stigit med 51 procent. Samtidigt har KPI stigit med 68 procent, säger Caroline Neander.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 29 april 2024 11:08

INSÄNDARE: Liberala segrar i vårändringsbudgeten

nd

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson.
Pressbild

I veckan presenterades vårändringsbudgeten för 2024. I budgeten återfinns flera liberala segrar, framför allt 500 miljoner extra till skolan, 6 miljarder till regionerna och krafttag mot gängkriminaliteten.

I tuffa ekonomiska tider har kommunerna tufft med finanserna och riskerar att behöva minska personaltätheten. För att alla lärare ska kunna fortsätta undervisa Sveriges elever har Liberalerna presenterat en satsning på skolan, som omfattar 500 miljoner kronor.

(Annonslänk)

6 miljarder extra tillförs också regionerna. Viktiga pengar för att täcka tillfälliga underskott till följd av en hög inflation och kostnadsökningar. Detta innebär att region Stockholm tilldelas 1 267 100000 kronor.

”Problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas”

De strukturella problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Det handlar inte minst om ökade krav i integrationspolitiken för att förstärka drivkrafterna till arbete och självförsörjning. Det handlar även om att möta det kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden. Därför har vi sett till att satsa ytterligare 110 miljoner på yrkesutbildning, där kompetensbehoven ska styra vilka yrkesutbildningar som satsningen omfattar.

Liberalerna har också sett till att arbetsmiljöverket får mer resurser i arbetet mot gängens människoexploatering på arbetsmarknaden. Det slår mot gängens ekonomi och gör arbetsmarknaden framför allt tryggare. Efter krav från Liberalerna ges även BRIS mer pengar för att kunna erbjuda stöd dygnet runt.

Vi tar ansvar för att bekämpa inflationen och stötta ekonomin, samtidigt som vi investerar i Sveriges välfärd och trygghet. Det är så vi lägger grunden för återhämtning, samtidigt som vi stärker hushållens köpkraft, arbetslinjen och tillväxten. Det är konkreta förslag som verkligen gör skillnad för dem som är i störst behov av stöd just nu.

Cecilia Rönn (L),
riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 29 april 2024 10:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors