Företag i fokus:

Astras nya läkemedel godkänd för användning i USA

2021_12_Astra

Foto: Creative Commons.

I ett pressmeddelande från Nyhetsbyrån Direk framgår det att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänt Astra Zenecas läkemedel Tezepelumab.

Läkemedlet används för behandling av patienter över 12 år med svår astma framgår det i pressmeddelandet.

– Tezspire representerar en välbehövlig ny behandling för de många patienter som fortfarande är underbetjänade och som fortsätter att kämpa med svår, okontrollerad astma, säger professor Andrew Menzies-Gow, chef för lungdivisionen på Royal Brompton Hospital i Londo, i en kommentar.

Nyheterna är glädjande för Astra Zeneca som utvecklat läkemedlet Tezepelumab tillsammans med Amgen som sedan tidigare beviljats prioritetsstatus av FDA för behandling av astma. Detta för att behandla den ovanliga sjukdomen eosinofil esofagit (EoE).

Enligt Nyhetsbyrån Direk baseras det godkända beslutet på data från Astra Zenecas kliniska fas 3-program Pathfinder. Ett läkemedel för behandling av svår astma.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 4 januari 2022 00:00

SENASTE NYTT: 17-åring gripen för skjutning mot lägenhet

polis

Arkivbild

En person har gripits efter att flera skott avlossats mot en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Nu rapporterar flera medier att pojken är skriven i Södertälje.

(Annonslänk)

Vid 22-tiden på fredagskvällen mottog polisen ett larm om en skottlossning i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Skott avfyrades mot en lägenhetsdörr där flera personer befann sig, men ingen skadades.

En stor polisinsats genomfördes och på lördagsmorgonen meddelade polisen att en person hade anhållits i samband med händelsen. Enligt tidiga uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en tonåring med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Södertälje. Senare rapporterade LT att tonåringen, som är 17 år gammal, är skriven i Södertälje.

Tonåringen dömdes förra året för förberedelse till synnerligen grov misshandel och vapenbrott. Tillsammans med en medbrottsling greps de med en skarpladdad pistol i bilen och misstänktes för att begå ett allvarligt brott, men som stoppades av polis innan de kunde fullborda planerna.

Polisen utreder händelsen i Hammarby Sjöstad som ett mordförsök och misstänker att skjutningen kan ha varit en del av ett utpressningsförsök. I ett fordon kopplat till tonåringen upptäckte polisen handskar, balaclavas, rengöringsmedel och motorbränsle, vilket åklagaren menade var avsett att användas vid brottstillfället.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 20:27
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 20:29

Södertälje kommun bötfälls för dröjsmål i vårdinsats

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har av förvaltningsrätten ålagts att betala en särskild avgift på 41 200 kronor för oskäligt lång väntetid i hanteringen av ett biståndsärende, enligt ett yrkande från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

(Annonslänk)

Inspektionen för vård och omsorg har vänt sig till förvaltningsrätten i Stockholm med ett krav om att Södertälje kommun ska betala en särskild avgift på grund av allvarliga fördröjningar i verkställandet av biståndsbeslut. Enligt IVO har kommunen låtit bli att inom rimlig tid verkställa ett beslut om växelvård, vilket är en form av stöd som tillhandahålls för att avlasta närstående som vårdar personer med fysiska eller kognitiva svårigheter.

Kommunen beviljade växelvården den 11 mars 2022, men dröjde med verkställigheten fram till den 12 oktober samma år, vilket IVO bedömer som oskäligt lång tid. Detta dröjsmål, som varade i nästan sju månader, har haft direkta konsekvenser för den enskilde och dennes närstående som behövde avlastning.

Södertälje kommun har som försvar anfört platsbrist, ett argument som IVO inte accepterar som giltig ursäkt för den långa väntetiden. Inspektionen framhåller att sådana insatser som växelvård borde kunna planeras och verkställas mer effektivt av kommunen, speciellt med tanke på det växande behovet bland äldre.

Beräkningen av den särskilda avgiften grundar sig på skillnaden mellan kostnaden för den beviljade växelvården och de hemtjänstinsatser som utfördes under tiden som väntan pågick, vilket resulterar i en sanktionsavgift som även inkluderar en repressiv del för att hindra kommunen från framtida försummelser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 19:16
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 19:16

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors