Företag i fokus:

Polisen varnar: Så lurar bedragare äldre – ”Hittar hela tiden nya sätt att lura”

2022_03_polisen-1

En våg av bedrägerier mot äldre sveper sig genom landet, det menar polisen som just nu ser en ökning av bedrägerier mot äldre.

Enligt polisen sker bedrägerierna i hela Stockholms län och under januari-februari har polisen fått in cirka 70 anmälningar.

– Vi måste få ett stopp på detta. Bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att lura människor. Vår uppmaning är: Ge inte ut kortuppgifter till okända som ringer även om de är övertygande. Swisha inte eller logga in på BankID. Lägg på luren och ring upp ett nummer du själv tagit fram till din bank vid behov. Var mycket ifrågasättande, säger Fanny Göthberg, på bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm i ett pressmeddelande.

Ett exemplet som polisen varnar för att en uppringare påstår sig ringa från en stor varuhuskedja som säljer elektronik.

Uppringaren säger att en annan person försöker köpa eller har köpt varor i den uppringda personens namn och säger sig kunna hjälpa till att stoppa transaktionen.

Samtalet landar i slutändan på att den uppringda loggar in på sitt Bank-IDm, Swishar eller anger sina kortuppgifter/koder. Via detta tillvägagångssätt har bedragarna lyckats blir av med stora belopp och även tillhörigheter.

Två fall ur verkligheten – namn och vissa uppgifter fingerade. Fakta: Polisen.

Bedrägeriet mot Gunilla:

Gunilla blev kontaktad av en gärningsperson som uppgav att han ringde från Elgiganten. Personen påstod att någon hade tecknat ett telefonabonnemang i Gunillas namn och att hon behövde prata med sin bank. Gunilla blev därför vidarekopplad till en ”Niklas Nilsson” som uppgavs arbeta på hennes bank. Gunilla fick vänta i telefonkö och när hon kom fram till banken blev hon sedan genom social manipulation lurad att swisha 100 000 kronor till en okänd person.

Gunilla lurades sedan också att gå in på sin internetbank och göra en överföring. Sedan blev hon vidarekopplad till ytterligare en person som påstods arbeta på en annan bank som Gunilla som hade pengar på. Där blev Gunilla övertygad att swisha ytterligare 60 000 kronor till en namngiven person.

Dessutom uppmanades Gunilla att lämna över sin smycken och bankkort tillsammans med kod till en person som kom och hämtade dessa vid hennes dörr.

Bedrägeriet mot Ulla:

Ulla blev uppringd av en man som sa sig ringa från Elgiganten. Mannen sa att någon med ett arabiskt namn från Göteborg köpt tre mobiltelefoner i hennes namn och att han skulle koppla Ulla till hennes bank så de kunde hjälpa henne. På vad som påstods vara banken sa personen att det såg bra ut på Ullas konton men att han för säkerhets skull skulle upprätta ett säkert konto.

Mannen frågade hur mycket pengar Ulla hade på de olika kontona och hon svarade att hon hade cirka 90 000 kronor på ett förmånskonto och cirka 40 000 kronor på personkontot. Mannen bad då henne att föra över från förmånskontot till personkontot så att det var mindre kvar än vad mobiltelefonerna hade kostat för då skulle köpet inte gå igenom och det gjorde Ulla. Sedan bad mannen Ulla att föra över 100 000 kronor till det påstådda säkra kontot.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 april 2022 00:00

Stor polisjakt efter fordon – spikmattor utplacerade

Polis

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisjakt med flera enheter i Södertälje. Detta efter att ett fordon vägrade stanna för kontroll.

(Annonslänk)

En omfattande polisinsats utlöstes sent på tisdagskvällen efter att ett fordon vägrade att stanna för poliskontroll. Larmet om händelsen inkom strax innan klockan 22:00 på tisdagskvällen, vilket ledde till att flera polispatruller engagerades i en efterföljande jakt.

– Vi ville stoppa en bil men bilen åkte iväg, vi letar efter bilen så vi har flera patruller ute och letar i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Enligt källor till Telgenytt använder polisen spikmattor i ett försök att stoppa det flyende fordonet under den intensiva polisjakten. Polisjakten ska enligt uppgifter till Telgenytt ha inträffat i Lina/Ronna-området.

Trots dessa åtgärder finns det i nuläget inga bekräftade rapporter om att fordonet har stoppats eller att några gripanden har gjorts.

Uppdatering 23:00

– Vi avbröt insatsen då bilen inte hittades. Vi har haft två biljakter/förföljande idag i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Varför ville ni stoppa bilen?

– Det är på grund av att den har gjort sig skyldig till trafikbrott. Därför är vi intresserade och få stopp på bilen, säger polisens presstalesperson.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 22:37
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 02:14

Populära evenemanget återvänder till stadskärnan

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Det var fem år sedan evenemanget anordnades i staden. Nu väcker Södertälje kommun nytt liv i Medborgardagen med ett späckat schema av aktiviteter och demokratiska samtal.

För första gången sedan 2019 återupplivas Medborgardagen i Södertälje den 25 maj, med en inbjudan till alla stadens invånare att delta i en dag fylld av samhällsengagemang och kulturella evenemang. Efter ett flerårigt uppehåll ser kommunen fram emot att stärka banden mellan medborgarna och de som formar stadens framtid – från tjänstepersoner till politiker och räddningstjänst.

(Annonslänk)

Årets Medborgardag står under temat demokrati, vilket är särskilt relevant i ljuset av det stundande valet till Europaparlamentet. Evenemanget kommer att äga rum vid flera centrala platser i Södertälje, däribland Stadshuset och Stadsparken, där deltagare kan förtidsrösta, delta i dialoger om EU-politik och utforska konstutställningar.

Vidare erbjuder dagen en mångfald av aktiviteter – från interaktiva föreläsningar och prova-på-aktiviteter till underhållning och möten med lokala föreningar och organisationer. Dessa inslag syftar till att öka invånarnas förståelse för kommunens arbete och främja ett aktivt medborgarskap.

Planerna för dagen är i full gång, och arrangörerna ser fram emot att välkomna alla mellan kl. 12.00 och 16.00 lördagen den 25 maj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 23:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors