Företag i fokus:

Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

2238bd28-07a2-4ce3-a647-6d5a3937da5c

Ulrika Semelius-Kihlgren, tillförordnad HR-direktör och förhandlingschef, Södertälje kommun.
Foto: Södertälje kommun

Från och med den 18 april riskerar flera arbetsplatser i Södertälje och andra delar av Sverige att drabbas av strejk på grund av oenighet i löne- och arbetsvillkorsförhandlingar.

Ett betydande strejkhot hänger över flera arbetsplatser runt om i Sverige, inklusive Södertälje, där Kommunal varslat om strejk från och med den 18 april klockan 07:00. Om parterna inte når en överenskommelse innan dess, kommer arbetsstopp att implementeras, tillsammans med blockader mot nyanställningar samt mer- och övertidsarbete i flera kommuner. Dessa åtgärder är en del av Kommunals krav på förbättrade villkor i de nya avtalen, inklusive tydligare processer för lönesättning och reglering av arbetsvillkor.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, uttrycker att deras krav är rimliga och syftar till att hantera den ekonomiska situationen utan att föra in kostnadsdrivande förslag. Hon pekar på att motparterna, SKR och Sobona, inte har visat villighet att möta dessa krav. Kommunal efterfrågar också hållbarare arbetstider och förbättringar i regelverk som dygnsviloregleringar, vilket arbetsgivarorganisationerna motsätter sig.

I Södertälje är varsel om strejk riktat mot flera enheter inom utbildningskontoret och köken, vilket påverkar personal som kockar, måltidsbiträden och andra tjänster inom kommunens skolor, inklusive Förskolan Bofinken, Förskolan Ljungbacken, och Förskolan Viksberg, samt Igelstaskolan, Mölnbo skola och förskola, och Vikbergskolan. Kommunen arbetar internt för att analysera konsekvenserna av det varslade strejken.

– Vi tittar på vilka konsekvenser det kan få för verksamheten och vilka åtgärder som kan behöva vidtas om konfliktåtgärderna träder i kraft, säger Ulrika Semelius Kihlgren, tillförordnad HR-direktör och förhandlingschef, Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 00:06

Kortköpsproblem hos flera matbutiker

Kort-Babs-terminal-PEXELS

Foto: Pexels

Flera av Axfoods butiker, inklusive Hemköp och Willys, har just nu problem med kortköp. Teknikstrulet påverkar även Snabbgross.

Axfoods dagligvarubutiker, såsom Hemköp och Willys, har drabbats av problem med kortköp. Enligt uppgifter till Telgenytt har även Snabbgross i Södertälje, som också tillhör Axfood, påverkats av tekniska störningar.

Enligt Johanna Eurén, presskontakt på Willys som Aftonbladet varit i kontakt med, handlar det om problem med blipp-funktionen i kortterminalerna. Störningen är tillfällig och påverkar troligtvis butiker i hela landet.

Problemen beror på tekniska problem hos bolagets betaltjänstleverantör.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 13:23
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 15:22

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

A0D2CFEF-31FD-4985-93AE-1B7B618D2E9C

Milla Sjöstrand, här som 13 åring när hon tävlade om en plats hos Ferrari.
Foto: Marc de Mattia / DPPI.

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 12:36
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 13:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors