Företag i fokus:

Så många får rösta för första gången i EU-valet 2024

Södertälje kommun, Nykvarn. Montage Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

I det kommande EU-valet den 9 juni 2024, står en ny generation svenska väljare redo att lägga sina röster för första gången, med över en halv miljon unga som tar klivet in i den europeiska demokratiska processen.

– Förstagångsväljarna röstar i lägre utsträckning i Europaparlamentsvalet än riksdagsvalet, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

(Annonslänk)

Enligt en nyligen publicerad rapport från Nyhetsbyrån Siren och Statistiska centralbyrån (SCB), kommer cirka 560 000 unga svenskar att få rösta i ett Europaparlamentsval för första gången. Dessa nya väljare representerar en betydande grupp bland de 7,6 miljoner preliminärt röstberättigade svenska medborgarna.

I lokal sammanhang, utgör förstagångsväljarna sedan det senaste EU-valet 2019, en siffra på 5 314 personer i Södertälje och 733 i Nykvarn. När det gäller de som har blivit röstberättigade sedan det allmänna valet 2022, rör det sig om 279 personer i Nykvarn och ytterligare 1 961 i Södertälje.

Föräldrarnas valdeltagande spelar en betydande roll.

– Förstagångsväljare som bor hemma röstar oftast i mycket högre utsträckning än förstagångsväljare som har hunnit flytta hemifrån. Det är ett tydligt mönster, säger Solevid.

I det kommande Europaparlamentsvalet kommer cirka 560 000 unga väljare att delta för första gången, vilket utgör en del av de 7,6 miljoner som är preliminärt röstberättigade i Sverige enligt prognoser från SCB.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2024 12:05
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 12:05

Bolaget slår tillbaka anklagelser om fusk

ECE3B732-F277-4819-AAA4-CF35C3A27724

Foto: Alexander Isa

Efter att ha upptäckt brister i märkningen av ”Basmati Sella Ris XXL 1121” efter en nyligen genomförd analys, vidtog Miljönämnden åtgärder mot importföretaget Midyat Import AB. Kommunen beordrade företaget att omedelbart korrigera märkningen på sin produkt.

Efter en inspektion begärde Miljökontoret att få utföra provtagning på bolagets basmatiris. Detta efter att ha mottagit information om att deras ris inte motsvarar sorten ”1121”.

Enligt kommunens handlingar gäller avvikelsen för 5 kg-förpackningen med bäst före-datum 08/2025 och batchnummer: STIPL-6DM-166.

Handlingarna som offentliggjordes snappades upp av bland annat LT, som den senaste tiden har beskrivit Midyat Import AB som ett fuskande företag i flera artiklar. Bolagets företrädare, Aziz Oyal, som har förnekat alla anklagelser om fusk, väljer nu att yttra sig.

Kontrakt mellan Midyat Import och leverantören där det framgår att bolaget köpt ris av sorten 1121.
Bild: Privat

– Vi har av Länstidningen i Södertälje målats ut som ett företag som fuskar i deras artiklar om Basmatiris. Detta är inte sant. Vi vill tydligt förneka alla påståenden om vilseledande eller oärlighet kring detta. För att klargöra för allmänheten handlar Miljökontorets analys och bedömning enbart om riskornens storlek/sort och inget annat, säger Aziz till Telgenytt.

Kontrollen, som initierades efter tips till Miljökontoret, visade att 92% av innehållet var godkänd basmatiris vid en provtagning, trots att förpackningarna utlovade 100%.

– Enligt gällande EU-lagstiftning har vi rätt att begära en andra expertutlåtande (DNA-Analys) angående provresultaten. Därför har vi tillsammans med vår leverantör valt att skicka proverna för ytterligare analys för att vara säkra på Miljökontorets resultat. Oavsett utfallet av det andra provresultatet, vill vi understryka att vårt ris är godkänt och säkert att konsumera, säger han och fortsätter.

(Annonslänk)

– När man läser LT:s artiklar får man uppfattningen att vi har köpt en billig rissort och sålt den som 1121 för ekonomisk vinning, vilket vi kraftigt tar avstånd från. Vi vill klargöra att vi har köpt ris av sorten 1121 från vår leverantör och att vi har dokumentation i form av ett kontrakt och avtal från leverantören som tydligt bekräftar detta. Vi har följt alla krav som gäller för import av ris från länder utanför EU, vilket också kontrolleras av både Jordbruksverket och Livsmedelsverket, säger han.

Han fortsätter att beskriva hur bolaget alltid har strävat efter att leverera högkvalitativa produkter, vilket är deras främsta prioritet. Han uttrycker också djup oro över eventuella avvikelser i kvaliteten på deras ris.

– Vi vill samtidigt betona att vi tar alla anklagelser på största allvar. Vi har redan inlett åtgärder för att korrigera eventuella brister i samråd med Miljökontoret, samt att vi undersöker nu aktivt om vår leverantör har levererat felaktig variant av ris, som det påstås i analysen.

Midyat Import AB har inlett åtgärder för att korrigera eventuella brister
Foto: Alexander Isa

– Vårt ris är väldigt populärt bland våra kunder och konsumenter. De är väl medvetna om att våra produkter alltid håller högsta klass. Vi utför alltid noggranna tester av våra produkter innan de når marknaden och har inte upptäckt några brister.

Hur känner du inför anklagelserna som ert bolag målas ut för?

– Vi är besvikna över att felaktigt ha blivit utpekade som fuskare. Det är oerhört felaktigt och missvisande. Vi har drivit bolaget seriöst i över 30 år. LT har sökt oss för en kommentar, men vi har hänvisat till vår rådgivare och livsmedelsexperten Per Nilsson. Nu vill vi bara lägga detta bakom oss och återuppbygga det fina förtroende som vi har haft med våra kunder i många år, säger Aziz från Midyat Import, till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska ett flertal bolag runt om i landet kontrolleras.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 11:53
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 11:53

DEBATT: Skilda världar och långt ifrån lika för alla

1FFB133D-91A5-47E6-94C6-D6B3DD1A0388

Joakim Granberg, Realistpartiet
Foto: Alexander Isa

Vi har följt dramat och pajkastningen mellan fotbollslaget Assyriska FF och Södertälje kommun och anser att samtalsklimatet bör sansas och inte hänga upp oss på vem som har rätt eller fel i varje detalj, det är dags att vända blad i debatten och se till helheten och vad som är viktigast – nämligen våra ungdomar!

De fyra fotbollslagen (tre herrlag och ett damlag) som huserar i Södertälje fotbollsarena engagerar tillsammans fler än tusen ungdomar, kanske fler än någon annan sport i Södertälje, och när politiken motiverar jakten på fotbollslag med att det ska vara lika för alla så tar vi det på lika stort allvar som när de säger att det är ordning och reda i kommunens verksamheter och affärer… – Det vill säga inte alls!

Låt oss titta på detta med lika för alla och vad man faktiskt gör eller inte för fotbollslagen i arenan som byggdes 2005 för att just Assyriska FF tog sig upp till Allsvenskan samma år.

Intill Södertälje fotbollsarena ligger Scaniarinken, SSK:s hemmaarena, och låt mig vara tydlig med att jag riktar ingen som helst kritik mot SSK, min (Granbergs) pappa spelade i nr 11 innan Glenn Johansson, jag skulle aldrig säga ett ont ord om SSK som bara förtjänar det bästa!
Men båda arenor ägs av kommunen, så en jämförelse är rimligt.

”Möjligheter som fotbollslagen endast kan drömma om”

Scaniarinken har nyligen rustats med en gigantisk LED-skärm på utsidan för sina sponsorer, ny trombonskärm och ljudsystem på insidan för att ge SSK de bästa möjligheterna att både synas och tjäna pengar. – Det är möjligheter som fotbollslagen endast kan drömma om!

På fotbollsarenan har kommunen plockat bort LED-skärmarna och ljudsystemet vilket är under all kritik, speakern kan inte ens nå ut till publiken vid brand.

Den enda ledskärm som klubbarna har haft kvar för att visa upp sina sponsorer på har gått sönder, och i stället för att reparera den så erbjuder man en ”tvättlina” att hänga upp sponsorerna på. Så i stället för en USB sticka där lagen byter sponsorer beroende på vilket av fotbollslagen som spelar så måste lagen nu hänga upp plastbanderoller med silvertejp som blåser bort och sponsorerna vill ha pengarna tillbaka.

Banderoller som hängs upp inför varje match och plockas ned efteråt.
Foto: Assyriska FF

Vi får även höra att fastighetsförvaltaren, kommunen och kultur & fritid kan ta månader på sig innan man svarar på frågor, eller så kommer man med bristfälliga svar för att sedan sluta svara på följdfrågor. 

”Kommunen drog bristen på bokförd skuld till PAX som i sin tur drog det till ekobrottsmyndigheten”

Huruvida Assyriska FF fått ut underlagen för sin skuld till sin bokföring komplett i tid eller ej låter vi vara osagt, kommunen påstår att de lämnat ut underlagen, och ja Assyriska FF säger de fått underlagen, men för sent och bristfälliga där kommunen sedan inte svarat på följdfrågor.
Men oavsett så drog kommunen bristen på bokförd skuld till PAX (arbetet mot organiserad brottslighet) som i sin tur drog det till ekobrottsmyndigheten som inledde en brottsutredning som nu efter drygt ett år inte hittat någon organiserad brottslighet i fotbollslaget…

Det hela känns lite som att kalla in flygvapnet för att det sitter en katt i ett träd i stället för att hämta en stege och hjälpa till. 

En annan märklig händelse är att trots att Assyriska FF har hyrt sina kanslilokaler i arenan sedan 2005 och att det inte finns något i deras hyresavtal som säger att de inte får ha sina familjer där och arrangera en middag så ordnar kommunen med att väktare och polisen kommer och slänger ut dem ur sina egna lokaler på nyårsafton… PÅ NYÅRSAFTON! – Skulle du blir arg? 

(Annonslänk)

Utan att försvara att det då uppstod bråk så kan jag förstå att man blir förbannad över att bli utslängd ur en lokal man hyr när man dessutom inte stör någon.
Och det var EN individ som bråkade när sällskapet motvilligt blev utslängda, och nu lägger kommunen skulden på hela föreningen och alla dess medlemmar!? Det är i sådant fall kollektivbestraffning som avskaffades 1949 med ett tydligt förbud i Genèvekonventionen.

Låt oss vara tydliga med att vi föringar inte att Assyriska FF har en skuld till kommunen på ca 1,6 miljoner kronor, men om man verkligen ville hjälpa klubben att göra rätt för sig så finns det ju några åtgärder som man enkelt skulle kunna göra för att hjälpa till:

Ge fotbollsklubbarna fungerande led skärmar att marknadsföra sina sponsorer på och dessutom så ser vi inget hinder för att de får hyra ut sin del av lokalerna till sällskap som betalar en slant, då får klubben ytterligare en intäkt till hyran. 

Sedan kan vi faktiskt inte låta bli att ställa dessa pengar på 1,6 miljoner i skuld som kommunen anser är så förfärlig att man vill skicka inkasso på klubben i relation till hur kommunen och dess tjänstemän ser på det egna ansvaret gällande betydligt större blunders och onödiga kostnader, som när kommunen nu får böta nära sex miljoner kronor när de drog i handbromsen för bygget av en 30 miljoners lyxkrog i farstanäs som beställdes utan varken budget eller politiskt stöd, kommer ansvariga att skickas till inkasso? – Nej såklart inte! 

Eller haveriet med gjuteriet där man la ca 60 miljoner på en renovering som ingen nu vill betala hyran för, så nu betalar kultur & fritid 400 000 kronor per månad till Telge fastigheter i hyra för en lokal som står tom, vilka ska skickas till inkasso för alla korkade beslut som lett oss hit? 

När SSK spelar match råder det gratis parkering. Men vid fotbollsmatcher tas en avgift.
Foto: Privat

Nu kommer någon säga att vi jämför päron med äpplen, men det är päronen som säger det, för när man talar om en budget på 7.5 miljarder i kommunen så finns det endast en kassa som allt tas ur, och det är politiken bestämmer vad vi ska prioritera eller inte.

Realistpartiet kommer alltid att prioritera våra ungdomar, vi ska komma ihåg att endast EN gängkriminell kostar samhället ca 23 miljoner kronor under 15 års period, uppgiften är hämtat ur en utredning på riksdagens hemsida. 

Fotbollen i Södertälje engagerar tusentals ungdomar, är det någon vuxen i rummet som på fullt allvar tror att vi som kommun tjänar på att ha konflikt med fotbollsklubbar, låta deras arena förfalla, minska deras intäktsmöjligheter och slutligen skicka dem till inkasso?
Låt mig svara på den retoriska frågan, NEJ – det är inte rätt väg att gå!

Vi repeterar, det handlar inte om att vi ska efterskänka några pengar, det handlar om att ge rätt förutsättningar för att skapa intäkter, upprätta en realistisk avbetalningsplan som är anpassad efter vilken intäktsnivå klubben befinner sig på nu, om klubben går upp i seriesystemet och får ökade intäkter så ska även avbetalningarna öka.

Oavsett alla tidigare ställningstaganden i skuldproblematiken så är NU vårt och Realistpartiets förslag att kommunen, fastighetsansvarig, kultur & fritid samt Assyriska FF sätter sig ned och träffas där man för protokoll om en överenskommelse som skrivs under av alla parter så att alla har samma version av verkligheten efter mötet, vilket gör det enklare för oss alla att förhålla oss till vem som har rätt eller fel i framtiden, för nu är det för oss en enda röra av olika påståenden. 

Vi anser att kommunen nu ska ta på sig ledartröjan och se till vad som är viktigast ur ett helhetsperspektiv, och det är våra ungdomars bästa. Vilket innebär att lösa konflikten så snabbt och smidigt som möjligt, det vore att ta ansvar på riktigt.

P.S
Vi har en undran och ett förslag också.
Varför kostar det bara att stå på parkeringen utanför Scaniarinken när det är fotbollsmatcher?
Utanför fotbollsarenan finns det inga APP skyltar eller liknande för när det spelas hockey.

Är detta Sveriges kallaste fotbollsarena? (Den borde stått på andra sidan planen för kvällssol).
Förlaget är att ”glasa in” båda sidorna skulle göra det mysigare och mindre blåsigt på arenans läktare, nu är det ett riktigt blåshål och därmed kallt så snart inte solen skiner och det är vindstilla, en sådan åtgärd skulle sannolikt öka både biljettintäkterna och kundnöjdheten.

Joakim Granberg
Simon Isso

Realistpartiet, Södertäljes lokalparti  

(Annonslänk)


Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 10:41
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 11:25

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors