Företag i fokus:

INSÄNDARE: Varför har en krigsallians blivit hem för det neutrala Sverige?

Svenska flaggan Foto- CC

Foto: Creative Commons

Under svenska flaghissning utanför Natos högkvarter i Bryssel sa statsminister Ulf Kristersson: ”Sverige har kommit hem”. Men varför har en kärnvapenallians blivit hem för det neutrala Sverige?

(Annonslänk)

Regeringen säger att Nato är nödvändigt för skydd och fred. Sverige tvingades in i en kärnvapen allians under krigets hetaste period när vi kan dras in i ett krig och våra soldater kan skickas för att strida på utländsk mark.

Sverige har alltid haft en negativ opinion till Nato. Och det neutrala Sverige är det mest framgångsrika Sverige i sin historia. Neutralitetpolitik är medvetna val till skillnad från våra politikers impulsiva beslut de senaste åren.

Neutralitet har bekräftat sin effektivitet under kriget. Tack vare sin neutralitet drabbades inte Sverige under andra världskriget. Kriget pågick överallt runt Sverige, alla grannländer blev under andra krigsåren ockuperade eller till ett slagfält. Men kriget nådde aldrig svensk mark. Tack vare sin oskadade industri hade Sverige efter andra världkriget ett försprång framför nästan alla andra europeiska länder, det var en stark ekonomisk tillväxt och välfärdsstaten konsoliderades.

Att vara hemma betyder befinna sig i fred och säkerhet men Nato är inte freds- men krigsallians. Låt oss skapa fred istället för att bjuda hem kriget.

Magnus Iverman

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Barn föll från balkong – Ambulanshelikopter tillkallad

Ambulans pressbild

Foto: Shamash Oyal

Enligt uppgifter till Telgenytt har en flicka fallit från en balkong i Geneta, vilket utlöste en omfattande räddningsoperation inklusive en ambulanshelikopter. Flickans skadeläge är ännu oklart.

Under måndagseftermiddagen inträffade en allvarlig olycka i Geneta där en liten flicka föll från en balkong. Räddningstjänsten, ambulanshelikopter och polis var snabbt på plats.

Foto: Shamash Oyal

Händelsen ägde rum strax efter klockan 16, då larmet gick om en kvinna som hade fallit från en hög höjd. Enligt uppgifter till telgenytt rör det sig om ett fall från första våningen från ett flerfamiljshus.

– Det rör sig om ett olycksfall, säger polisen till Telgenytt.

Skadeläget för flickan är ännu oklart, och sjukvårdspersonal arbetar intensivt för att stabilisera hennes tillstånd. Flera räddningsenheter, inklusive en ambulanshelikopter, kallades snabbt till olycksplatsen för att assistera i räddningstjänsten.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska flickan ha ramlat från första våningen. Flickan ska enligt uppgifter vara vid 8 års åldern.

Foto: Shamash Oyal

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 16:55
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 17:24

Åklagare avslutar utredning efter pistolskott i Ronna

IMG_1201

I samband med en polisinsats i Södertälje i slutet av april, där två misstänkta med vapenliknande föremål greps, har en förundersökning om tjänstefel mot en polisman som avlossade ett varningsskott lagts ned.

En polisinsats i Ronna, Södertälje i slutet av april resulterade i att två misstänkta pistolmän greps och ett varningsskott avlossades.

(Annonslänk)

Området där personerna greps spärrades av för teknisk undersökning, där polisen gjorde viktiga upptäckter, bland annat ett misstänkt vapen. En förundersökning rörande grovt vapenbrott har inletts, och de gripna, en 17-åring och en 19-åring, har tidigare häktats. De misstänks för grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till LT är båda även misstänkta för mordförsök, något som åklagaren inte önskar kommentera.

Insatsen inleddes efter tips om personer med vapenliknande föremål. Under händelsen avlossade en polis ett varningsskott, vilket nu bedöms ha varit berättigat som en del av nödvärn.

Förutom det nedlagda fallet om tjänstefel, avvisade åklagaren även anklagelser om misshandel och hot i samband med gripandena, då inga bevis stödjer anklagelser om tjänstefel.

LÄSARVIDEO: Här grips misstänka pistolmämnen

Polisen på plats i Ronna efter gripandet i slutet av april
Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 12:23
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 12:23

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors