Företag i fokus:

Norska duons triumf i Mello – Jacqline på en nionde plats

SVT

Norska tvillingduon Marcus & Martinus
Fotograf: Alma Bengtsson/SVT

I en historisk vändning vann norska tvillingduon Marcus & Martinus Melodifestivalen 2024, medan Järnatjejen Jacqline Mossberg Mounkassa visade stark kämparanda men slutade på nionde plats.

I lördagskvällens Melodifestivalen, som hölls i Friends Arena, stod det klart att norska Marcus & Martinus inte bara levde upp till favorittrycket utan också skrev historia genom att bli den första helt utländska gruppen att vinna tävlingen. Med sin låt ”Unforgettable” lyckades de charma den svenska publiken och juryn till en övertygande seger med 177 poäng.

Med sin seger i Melodifestivalen 2024 står nu Marcus & Martinus inför nästa stora utmaning – att representera Sverige i Eurovision Song Contest i maj.

Jacqline Mossberg Mounkassa efter segern i Växsjö
Fotograf: Stina Stjernkvist/SVT

Jacqline Mossberg Mounkassa, som gjorde debut i Melodifestivalen, nådde inte hela vägen fram.

Trots att vara mitt i en tuff förkylning gjorde Mounkassa från Järna en beundransvärd insats på scenen med låten ”Effortless”.

– Jag blev sjuk direkt efter att jag gick vidare till final och jag har varit sjuk sedan dess, men jag försöker att bara fokusera på att göra det bästa jag kan, sade Jacqline, innan finaluppträdandet, till SVT:

Hon kämpade sig igenom de tre minuterna med en imponerande framtoning, vilket resulterade i en nionde plats och 61 poäng.

– Jag är jättenöjd. Jag kände verkligen när jag gick av att ”yes, där satt den, säger Jacqline till LT.

Samtidigt delar hon med sig av spännande nyheter till tidningen om kommande musiksläpp och sin sommarturné, där fansen får chansen att se henne live.

Resultat från Melodifestivalens final 2024.

Vinnare: Unforgettable – Marcus & Martinus (177 poäng)
Plats 2: Que Sera – Medina (104 poäng)
Plats 3: Heroes Are Calling – Smash Into Pieces (90 poäng)
Plats 4: Give My Heart A Break – Cazzi Opeia (87 poäng)
Plats 5: Dragon – LIAMOO (83 poäng)
Plats 6: Happy That You Found Me – Danny Saucedo (74 poäng)
Plats 7: When I’m Gone – Maria Sur (72 poäng)
Plats 8: Light – Annika Wickihalder (63 poäng)
Plats 9: Effortless – Jacqline (61 poäng)
Plats 10
: Back To My Roots – Jay Smith (46 poäng)
Plats 11: Awful Liar – Lisa Ajax (37 poäng)
Plats 12: It’s Not Easy to Write a Love Song – Dotter (34 poäng)

Antal röstande: 1 028 327
Antal kronor insamlade till Radiohjälpen: 1 949 008 kr
Källa: SVT

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 mars 2024 23:09
Senast uppdaterad: 9 mars 2024 23:13

Jan Emanuel på oväntat besök i Södertälje

1D4AE6B1-3F7D-4F70-B3C1-B9488769D58E

Foto: Alexander Isa

Influencern, politikern och entreprenören Jan Emanuel, som är toppkandidat inför EU-valet, stod i centrum för uppmärksamheten under sitt besök i Södertälje på fredagskvällen.- Jag gillar på riktigt Södertälje. Alla är vänliga. Både polisen och medborgare, skriver han på sociala medier

Jan Emanuel, som nyligen lämnade Socialdemokraterna, har tillsammans med den före detta KD-politikern Sara Skyttedal bildat Folklistan. Han står nu som toppkandidat för partiet inför det kommande EU-valet och befann sig på en uppmärksammad visit i Södertälje på fredagskvällen.

– Vi har en liten turne när vi åker runt och pratar om Folklistan, säger Emanuel till Telgenytt.

Folklistan, en ny svensk politisk valsamverkan inför Europaparlamentsvalet 2024, grundades i april 2024 av Jan Emanuel och Sara Skyttedal, som siktar på att bli en betydande kraft i svensk politik. Båda är också huvudkandidater för gruppen i valet, där Emanuel anses vara en stark ledare med förmågan att dra viktiga röster och anses vara enormt stor på sociala medier. På Instagram har han över 200 000 följare.

Många nyfikna flockades runt Jan Emanuel under fredagens besök i Södertälje.
Foto: Alexander Isa

Partiets lansering och Emanuels övergång till Folklistan följde efter en kontroversiell period inom Socialdemokraterna, där partiledningen krävde att han skulle lämna partiet. Kort efter detta krav meddelade Emanuel att han lämnade Socialdemokraterna, vilket markerade en ny politisk riktning i hans karriär och formade en ny framtid för honom och hans anhängare.

Emanuel, som dessutom känd för sin färgstarka personlighet, drog till sig många nyfikna och selfie-sugna åskådare när han anlände i en iögonfallande orange Lamborghini på Stora Torget i Södertälje.

Trots den festliga stämningen blev besöket inte helt friktionsfritt. Efter att ha parkerat lyxbilen framför Tinghuset och restaurangerna på Stora Torget, fick Emanuel en parkeringsbot av polisen – en handskriven sådan, vilket han själv kommenterade med ett skratt.

– Det var en märklig bot, handskriven dessutom, sade Jan Emanuel, som kort efter boten flyttade på Lamborghinin.

Företagaren och politikern ställer upp i EU-valet med Folklistan.

Bland de tio huvudfrågorna som Emanuel och partiet planerar att lyfta fram under valkampanjen ingår ett förslag om att avskaffa asylrätten.

– Man ska inte kunna peka ut ett land och säga att man vill åka dit. Vi behöver skapa ett system där kvinnor och barn prioriteras, säger Jan Emanuel, till TT.

Emanuel tilldelades en bot på grund av den felaktiga parkeringen på Stora Torget.
Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 21:45
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 22:00

Stor nedskräpning – Kommunen stänger återvinningsstation

Nedskarp

Nedskärpning vid återvinningsstationen i Mariekäll förra året.
Arkivbild: Privat

På grund av återkommande problem med nedskräpning och avfallsdumpning har kommunen nu tagit till drastiska åtgärder. Stationen i Fornhöjden stängs från och med nästa vecka.

I september förra året stängdes två återvinningsstationer i Södertälje på grund av nedskräpning: den vid Rödbloms gränd 42 i Hovsjö samt stationen vid Klockarvägen vid Scaniarinken. Nu stängs ännu en station, denna gång i Fornhöjden.

Återvinningsstationen, som länge varit en central punkt för återvinning i Fornhöjden, har under de senaste åren drabbats av allvarliga problem med nedskräpning. Denna situation har lett till att ohyra etablerat sig på platsen, vilket ökar risken för spridning till närliggande bostäder. Telge Återvinning har därför beslutat att avveckla stationen för att skydda områdets hygien och säkerhet.

– Vi kan inte samla in förpackningar till vilket pris som helst. Speciellt inte när det utgör en sanitär olägenhet och driver upp kostnader för skattebetalarna i Södertälje på ett ohållbart sätt, säger Vesa Hiltula, vd Telge Återvinning. 

(Annonslänk)

I samband med nedläggningen av stationen kommer Telge Återvinning att övergå till ett system för fastighetsnära insamling. Det innebär att ansvaret för insamling av återvinningsbara förpackningar övergår till fastighetsägarna, som kommer att sköta om insamlingskärlen inom sina fastigheter. Under en övergångsperiod kommer kommunen att ta hand om befintliga återvinningsstationer tills det nya systemet är fullt implementerat.

Framöver uppmanas Fornhöjdens invånare att lämna sina återvinningsbara förpackningar i särskilda insamlingskärl vid deras egen fastighet eller vid någon av de andra kvarvarande återvinningsstationerna i området.

– Tillsammans med majoriteten av fastighetsägarna i området har vi iordningställt fastighetsnära insamling som ska täcka behoven efter att återvinningsstationen i Fornhöjden tagits bort. De fastigheter som ännu inte inrättat fastighetsnära insamling har vi en nära dialog med och vi arbetar intensivt för att få systemet på plats, avslutar Vesa. 

Läs även: KRÖNIKA: Jag ser bara mörker för våra barn

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 18:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 17:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors