Företag i fokus:

Unga forskare tävlar i Södertälje – ”Imponerande”

Pristagare-semifinal-UF

Pristagare under semifinalen av Unga Forskare
Foto: Södertälje Science Park

Gymnasieelever från hela Sverige imponerade med sina forskningsprojekt i Forsknings-SM:s semifinal på Södertälje Science Park, där ämnen som aerodynamik, svarta hål och musikens effekt på koncentration utforskades.

I en showcase av ung vetenskaplig talang har Södertälje Science Park varit värd för den senaste semifinalen i Utställningen Unga Forskare, en del av Sveriges största naturvetenskapliga och tekniska tävling för gymnasieelever. Eventet lockade cirka 60 deltagare som presenterade sina forskningsprojekt, vilka täckte ett brett spektrum av fascinerande ämnen.

– Vi arrangerar semifinal för femte året med en kompetent och rutinerad jury och varje gång blir vi glatt överraskade och imponerande av elevernas kreativitet, ihärdighet, klokhet och förmåga att berätta om sina arbeten. Semifinal i Unga Forskare är absolut en av årets toppdagar på jobbet, säger Mikael Ek, juryordförande.

(Annonslänk)

Tävlingen, som är ett initiativ av Unga Forskare – Sveriges ledande ideella ungdomsorganisation inom STEM – syftar till att främja ett intresse för vetenskap och teknik bland unga. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1977, engagerar organisationen årligen tusentals ungdomar i sina program och aktiviteter.

Under evenemanget den 7 mars utmärkte sig projekt inom allt från utforskning av aerodynamik med vindtunnlar, till studier om svarta håls effekt på universums struktur och klassisk musiks inverkan på koncentration. Av de 40 projekten som presenterades, lyckades 9 kvalificera sig för den nationella finalen, som planeras att äga rum på samma plats mellan 8-11 april. Finalen kommer att samla de bästa projekten från landets alla åtta semifinaler.

Juryn, ledd av Mikael Ek, berömde årets tävlande för deras höga kvalitet på arbeten. Utöver kvalificering till finalen, delades även specialpriser ut, inklusive årets vattenpris, framtidspris och publikens pris, vilket understryker bredden på talang och innovation bland de unga forskarna.

Med blick mot finalen i april, står det klart att Sveriges unga forskartalanger inte bara utmanar vetenskapens gränser utan även inspirerar framtida generationer att utforska och bidra till vårt samhälles teknologiska och vetenskapliga framsteg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 14 mars 2024 00:24

AstraZeneca söker undantag från sanktioner mot Ryssland

Astra Pressbild

AstraZeneca
Pressbild

AstraZeneca, har lämnat in en formell ansökan till svenska utrikesministeriet för att undantas från vissa EU-sanktioner mot Ryssland. Denna begäran är grundad i företagets behov av att fortsätta leverera livsviktiga mediciner till landet trots de rådande sanktionerna.

I ansökan, som skickades den 14 mars, understryker AstraZeneca sitt åtagande att upprätthålla högsta möjliga standarder för kvalitet och säkerhet i leverans av mediciner som behandlar allvarliga sjukdomar, inklusive cancer och sällsynta sjukdomar.

Företaget framhåller vikten av att kunna fortsätta sin verksamhet i Ryssland för att inte äventyra tillgången till nödvändig vård för patienter som är beroende av dessa behandlingar.

(Annonslänk)

Enligt EU:s sanktionsregler finns det möjlighet för medlemsstaternas myndigheter att bevilja undantag från vissa restriktioner, om de anser att det är nödvändigt för att skydda humanitära intressen eller säkerställa leverans av essentiella tjänster. AstraZeneca betonar i sin ansökan att deras produkter inte bara är avgörande för patienternas hälsa utan också uppfyller de strikta krav som ställs på läkemedel i Europa, vilket bidrar till att upprätthålla höga säkerhets- och kvalitetsstandarder globalt.

Företagets förfrågan till svenska myndigheter är en del av en större strategi för att säkerställa att de kan fortsätta att leverera sina produkter under de rådande internationella restriktionerna, samtidigt som de följer internationell rätt och upprätthåller sitt engagemang för etiska affärsprinciper och patientvård.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2024 11:59
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 02:17

Höga tandvårdskostnader för äldre – Ett växande problem

Tandläkare

Foto: Pexels

Tandvårdskostnaderna kan vara en tung börda, särskilt för pensionärer. Medan de flesta äldre idag har behållit sina egna tänder, vilket är positivt för deras allmänhälsa, innebär det också betydande utgifter.

Kostnaderna för tandvård kan variera från tiotusen upp till hundratusen kronor, vilket är priser många pensionärer inte har råd med. Tandhälsoförbundet argumenterar för att tandläkarbesök inte borde vara dyrare än besök hos läkaren.

– Varför ska det kosta tiotusen- eller hundratusentals kronor mer att gå till tandläkaren än till doktorn, säger Tandhälsoförbundets ordförande Peter Söderlund.

(Annonslänk)

Alla politiska partier är överens om att många sjukdomar börjar i munnen, som karies, inflammerat tandkött och infektioner i rotfyllda tänder. Trots detta fortsätter kostnaderna för tandvård att vara oöverstigliga för många äldre. Detta understryker behovet av en översyn av tandvårdsstödet.

Det pågår en utredning som syftar till att ompröva tandvårdsstödet och dess samhällskostnader. En välgrundad tandvård för alla skulle inte bara förbättra livskvaliteten för Sveriges äldre men också visa sig vara ekonomiskt lönsam för samhället.

– Att lägga in tandvården i samma välfärdssystem som sjukvården skulle förmodligen vara lönsamt för samhället, säger Peter Söderlund.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 01:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors