Företag i fokus:

Pilotprojekt med tillfälliga farthinder testas i sommar

Farthinder Foto: Cc

Foto: Creative Commons

Tycker du att det körs för snabbt där du bor? Då kanske du vill medverka i kommunens nya pilotprojekt som undersöker effekten av tillfälliga farthinder.

Mellan den 1 maj och 1 oktober kommer ett pilotprojekt att genomföras i kommunen för att undersöka effekten av tillfälliga farthinder. Projektet syftar till att öka tryggheten på gatorna och kommer att innefatta två olika typer av farthinder: gummigupp och blomlådor. Totalt fyra gator, varav två med gummigupp och två med blomlådor, kommer att delta i studien.

(Annonslänk)

För att vara med i projektet måste gatorna uppfylla vissa kriterier, bland annat att det finns minst 10 fastigheter på gatan, att det är villor eller radhus, samt att alla närmaste grannar godkänner. Dessutom får gatan inte vara en återvändsgata och måste ha en hastighetsbegränsning på 30 km/h. Ansvar för kommunikation med kommunen och skötsel av blomlådorna faller på de boende som ansöker.

Ansökningar ska skickas in senast den 13 mars 2024. Efter ansökningsperiodens slut kommer kommunen att välja ut de gator som bäst lämpar sig för projektet baserat på flera faktorer, inklusive gatans bredd och möjlighet för trafikmätning.

Hastighetsmätningar före, under och efter testperioden samt intervjuer med deltagande medborgare ska genomföras för att evaluera effekterna av farthindren. Resultaten från pilotprojektet kommer att användas för att besluta om och hur tillfälliga farthinder ska implementeras i kommunen framöver.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 00:23

Telia planerar att bygga hög mobilmast i Nykvarn

Skarmavbild-2024-05-11-kl.-17.32.17

Pressbild: Telia

Telia Towers Sweden har ansökt om bygglov för att uppföra ett 48 meter högt mobiltorn och två tillhörande teknikbodar i Nykvarn, vilket LT var först med att rapportera om.

(Annonslänk)

Telia Towers Sweden strävar efter att eliminera alla växthusgasutsläpp från sin verksamhet och leverantörskedja till 2030. I linje med detta mål köper bolaget endast in el från förnybara källor och kompenserar för de oundvikliga utsläppen, som affärsresor och fordon, genom att stödja globala miljöprojekt.

Samtidigt söker nu Telia Towers Sweden bygglov för att etablera en ny mobilbasstation i Nykvarn. Enligt LT är inkluderar planen ett 48 meter högt torn och två teknikbodar, som ska byggas i skogsområdet nära Maskinförarevägen i Sandtorp. Detta projekt syftar till att förbättra mobiltäckningen i området, och den valda designen av tornet, som tar upp mindre plats än traditionella stagade master, är ett steg i rätt riktning mot bolagets miljömål.

Genom detta projekt hoppas Telia förbättra kommunikationstjänsterna för Nykvarns invånare.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 11:49
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 11:49

70-åring låg på golvet i fyra dygn – Vårdgivare kritiseras

Hemtjänst äldre gammal

Foto: Pexels

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har upptäckt allvarliga brister vid Tveta Hälsocentral i Södertälje, där en patient efter ett fall låg utan nödvändig vård i fyra dagar, oförmögen att öppna sin bostadsdörr.

Ett allvarligt fall av bristande omvårdnad har uppdagats vid Tveta Hälsocentral i Södertälje där en man i 70-årsåldern låg oförsedd på sitt hemgolv i fyra dygn. Mannen, som behövde dagligt insulin för sin diabetes, saknade mat, vatten och medicin efter att ha ramlat och blivit oförmögen att öppna dörren.

Händelsen, som inträffade i oktober 2021, ledde till en anmälan från patientens närstående vilket i sin tur föranledde en utredning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Trots upprepade besök av vårdpersonalen under de fyra dagarna, tog det till den fjärde dagen innan någon larmade polisen, vilka sedan bröt sig in i lägenheten.

(Annonslänk)

IVO:s utredning kritiserar vårdgivaren för att inte ha följt sina egna rutiner för informationsöverföring och dokumentation. Denna försummelse bidrog till att patienten inte fick den vård han behövde, vilket resulterade i allvarliga hälsokonsekvenser, inklusive hjärnskador som krävde långtidsvård.

Som svar på utredningen har IVO uppmanat Tveta Hälsocentral att förbättra sina rutiner och inkludera detta fall i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete. Det är av yttersta vikt att vårdgivaren tar till sig av denna händelse för att förhindra liknande incidenter i framtiden och upprätthålla en hög standard på vård och säkerhet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 23:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors