Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

LISTA: Här tar nya och uppfräschade lekplatser form

Park-23Pexel

Foto: Pexel

Med start 2023 och under 2024 kommer Södertälje kommun att bygga flera nya lekplatser och rusta upp befintliga för att skapa trygga och inspirerande miljöer för barn och familjer.

(Annonslänk)

Kommunen planerar att bygga nya lekplatser i Järna, Hölö och Enhörna samt uppgradera befintliga lekplatser i Pershagen och Bergvik. Målet är att skapa säkra och kreativa lekmiljöer som lockar barn i olika åldrar.

Nya lekplatser:

Järna – Enegärdet: På Enegärdet i Järna byggs en ny stadsdelslekplats med inspiration från platsens historiska arv. Lekplatsen kommer att inkludera en vikingaby i miniatyr och ha områden för både större och mindre barn. Det kommer att finnas gungor, rutschkana, klätterställningar och naturleksområden som är anpassade för pedagogisk verksamhet. Den natursköna platsen erbjuder också utsiktsplatser och picknickområden. Byggstart är planerad till 2024.

Hölö – Skogsnära lekplats: Nära Hölö idrottsplats byggs en ny lekplats inspirerad av naturen. Lekplatsen kommer att inkludera traditionella lekredskap som gungor, rutschkana och sandlåda, samt picknickbord och sittplatser. Naturliga inslag som träd, buskar och rörligt material som grus och träpinnar kommer att uppmuntra fantasifull lek och biologisk mångfald.

Skiss på lekplatsen i Hölö
Bild: Södertälje kommun

Enhörna – Harvarevägen: Vid Harvarevägen i Enhörna planeras en traditionell lekplats med gungor, rutschkana och en traktorformad lekutrustning. Lekplatsen kommer att vara tillgänglighetsanpassad och omgivas av planteringar inspirerade av åkerfält och ängsväxter. Det finns också planer på att behålla och integrera en mindre boulebana. Byggstart är planerad till 2024.

Uppfräschning av befintliga lekplatser:

Bergvik – Tobaksparken: Tobaksparkens lekplats i Bergvik, belägen nära kanalen, genomgår just nu en upprustning som ska vara klar sommaren 2024. Uppdateringar inkluderar nya gungor, klätterställningar, fler sittplatser och bord, samt en konstnärlig touch med ljusskulpturer formade som ekollon. Området har också blivit mer tillgänglighetsanpassat och fått ny belysning.

Lekplatsen vid i Bergvik.
Bild/Illustration: Södertälje kommun

Pershagen – Trollsjön: Lekplatsen vid Trollsjön i Pershagen ska rustas upp med nya lekredskap och anpassade ytor för olika åldrar. En lekyta för yngre barn upp till 3-4 år kommer att skapas, och klätterställningar för äldre barn kommer att installeras. Byggstart är planerad till sommaren 2024.

Dessa satsningar syftar till att förbättra lekmöjligheterna för barn och familjer i området, och skapa trygga, tillgängliga och inspirerande lekplatser som alla kan njuta av.

Läs även: Så kan nya lekplatsen på Slussholmen se ut

Lekplatsen vid Trollsjöns i Pershagen.
Foto: Södertälje kommun

Tobaksparken i Bergvik kommer att prydas med vackra ljusskulpturer i form av ekollon. Bilden är från en annan park.
Foto: Södertälje kommun

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 23:06

Singelolycka – Fordon körde av vägen

725DA0FD-C2EB-4F30-ADE9-4AD3A18C158F_1_201_a

Foto: Shamash Oyal

Ett fordon körde av vägen och in i en bergsvägg. Inga personskador rapporterades, och orsaken till olyckan är ännu okänd.

(Annonslänk)

Vid 21-tiden på torsdagskvällen inträffade en trafikolycka i Fornhöjden där ett fordon körde av vägen och kraschade in i en bergsvägg. Enligt räddningstjänsten skadades inga personer vid singelolyckan.

– Vi har inte åkt ut på den händelsen. Det kom in till oss att en person hade åkt av vägen och stod illa till. Ingen person kom till skada och det fanns inget behov av räddningstjänstens hjälp på plats, säger Emil på räddningstjänsten, till Telgenytt.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar och i nuläget väntar fordonet på att bärgas bort från platsen.

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 22:20
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors