Företag i fokus:

Ljuspunkten, verksam sedan 1972, stänger för gott

ljusp.-

Grundaren Anders Jonsson, dottern Nina Tiedemann och Ninas 22-åriga dotter Tilde Lindström.
Foton: Privata/Alexander Isa

Efter mer än 50 år som en av Södertäljes mest anrika butiker, stänger Ljuspunkten sina dörrar för alltid. Den familjeägda butiken, en central punkt i stadsbilden sedan ett halvt sekel tillbaka, tar farväl av sina trogna kunder.

Ljuspunkten, en trotjänare i Södertäljes detaljhandel, har sedan etableringen varit en viktig del av stadscentrumets kommersiella liv. Butiken, som drivs av den tredje generationen i familjen Jonsson-Tiedemann, kommer att stänga i slutet av april, vilket markerar slutet på en era.

För närvarande styrs butikens dagliga verksamhet av 22-åriga Tilde Lindström, som tog över rodret från sin mamma Nina Tiedemann. Nina, i sin tur, hade tidigare tagit över verksamheten i början på 00-talet från sin far, Anders Jonsson, som grundade butiken 1972. Sedan dess har Ljuspunkten varit en familjeangelägenhet, med en stark tradition av personlig service och ett engagemang i det lokala samhället.

Kollegorna Linda Gustavsson och Tilde Lindström.
Foto: Alexander Isa

Men trots sin långa historia och djupa rötter i samhället, har Ljuspunkten inte varit immun mot de utmaningar som detaljhandeln står inför idag. Från början av januari signalerade en skylt på dörren att slutet var nära. Från och med den 30 april står den 400 kvadratmeter stora butiken, fördelad på två plan och med utsikt över inre Maren, tom.

Tilde Lindström pekar på flera orsaker till butikens nedgång, inklusive brist på parkeringsmöjligheter, en ökad trend mot näthandel och påverkan av inflationen. Dessa faktorer har tillsammans bidragit till ett minskat kundflöde och en osäker ekonomisk framtid för butiken.

Med den sista april som slutdatum, är utförsäljningen redan i full gång med stora rabatter. Hela butiken och lagret ska tömmas, vilket erbjuder en sista chans för kunderna att säkra en del av Ljuspunktens historia. Tilde och hennes familj bär med sig minnen av bättre tider, när butiken var en livlig mötesplats för samhället. Avslutningen av Ljuspunkten är inte bara slutet på en affärsverksamhet, utan också slutet på en epok i Södertäljes handelshistoria.

– Vi är glada och tacksamma för de fina och roliga år vi har fått ha i Södertälje. Nu är det dags för oss att hitta på något annat, säger Tilde Lindström till Telgenytt.

Tilde Lindström. 
Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 24 mars 2024 22:17

Jan Emanuel på oväntat besök i Södertälje

1D4AE6B1-3F7D-4F70-B3C1-B9488769D58E

Foto: Alexander Isa

Influencern, politikern och entreprenören Jan Emanuel, som är toppkandidat inför EU-valet, stod i centrum för uppmärksamheten under sitt besök i Södertälje på fredagskvällen.- Jag gillar på riktigt Södertälje. Alla är vänliga. Både polisen och medborgare, skriver han på sociala medier

Jan Emanuel, som nyligen lämnade Socialdemokraterna, har tillsammans med den före detta KD-politikern Sara Skyttedal bildat Folklistan. Han står nu som toppkandidat för partiet inför det kommande EU-valet och befann sig på en uppmärksammad visit i Södertälje på fredagskvällen.

– Vi har en liten turne när vi åker runt och pratar om Folklistan, säger Emanuel till Telgenytt.

Folklistan, en ny svensk politisk valsamverkan inför Europaparlamentsvalet 2024, grundades i april 2024 av Jan Emanuel och Sara Skyttedal, som siktar på att bli en betydande kraft i svensk politik. Båda är också huvudkandidater för gruppen i valet, där Emanuel anses vara en stark ledare med förmågan att dra viktiga röster och anses vara enormt stor på sociala medier. På Instagram har han över 200 000 följare.

Många nyfikna flockades runt Jan Emanuel under fredagens besök i Södertälje.
Foto: Alexander Isa

Partiets lansering och Emanuels övergång till Folklistan följde efter en kontroversiell period inom Socialdemokraterna, där partiledningen krävde att han skulle lämna partiet. Kort efter detta krav meddelade Emanuel att han lämnade Socialdemokraterna, vilket markerade en ny politisk riktning i hans karriär och formade en ny framtid för honom och hans anhängare.

Emanuel, som dessutom känd för sin färgstarka personlighet, drog till sig många nyfikna och selfie-sugna åskådare när han anlände i en iögonfallande orange Lamborghini på Stora Torget i Södertälje.

Trots den festliga stämningen blev besöket inte helt friktionsfritt. Efter att ha parkerat lyxbilen framför Tinghuset och restaurangerna på Stora Torget, fick Emanuel en parkeringsbot av polisen – en handskriven sådan, vilket han själv kommenterade med ett skratt.

– Det var en märklig bot, handskriven dessutom, sade Jan Emanuel, som kort efter boten flyttade på Lamborghinin.

Företagaren och politikern ställer upp i EU-valet med Folklistan.

Bland de tio huvudfrågorna som Emanuel och partiet planerar att lyfta fram under valkampanjen ingår ett förslag om att avskaffa asylrätten.

– Man ska inte kunna peka ut ett land och säga att man vill åka dit. Vi behöver skapa ett system där kvinnor och barn prioriteras, säger Jan Emanuel, till TT.

Emanuel tilldelades en bot på grund av den felaktiga parkeringen på Stora Torget.
Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 21:45
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 22:00

Stor nedskräpning – Kommunen stänger återvinningsstation

Nedskarp

Nedskärpning vid återvinningsstationen i Mariekäll förra året.
Arkivbild: Privat

På grund av återkommande problem med nedskräpning och avfallsdumpning har kommunen nu tagit till drastiska åtgärder. Stationen i Fornhöjden stängs från och med nästa vecka.

I september förra året stängdes två återvinningsstationer i Södertälje på grund av nedskräpning: den vid Rödbloms gränd 42 i Hovsjö samt stationen vid Klockarvägen vid Scaniarinken. Nu stängs ännu en station, denna gång i Fornhöjden.

Återvinningsstationen, som länge varit en central punkt för återvinning i Fornhöjden, har under de senaste åren drabbats av allvarliga problem med nedskräpning. Denna situation har lett till att ohyra etablerat sig på platsen, vilket ökar risken för spridning till närliggande bostäder. Telge Återvinning har därför beslutat att avveckla stationen för att skydda områdets hygien och säkerhet.

– Vi kan inte samla in förpackningar till vilket pris som helst. Speciellt inte när det utgör en sanitär olägenhet och driver upp kostnader för skattebetalarna i Södertälje på ett ohållbart sätt, säger Vesa Hiltula, vd Telge Återvinning. 

(Annonslänk)

I samband med nedläggningen av stationen kommer Telge Återvinning att övergå till ett system för fastighetsnära insamling. Det innebär att ansvaret för insamling av återvinningsbara förpackningar övergår till fastighetsägarna, som kommer att sköta om insamlingskärlen inom sina fastigheter. Under en övergångsperiod kommer kommunen att ta hand om befintliga återvinningsstationer tills det nya systemet är fullt implementerat.

Framöver uppmanas Fornhöjdens invånare att lämna sina återvinningsbara förpackningar i särskilda insamlingskärl vid deras egen fastighet eller vid någon av de andra kvarvarande återvinningsstationerna i området.

– Tillsammans med majoriteten av fastighetsägarna i området har vi iordningställt fastighetsnära insamling som ska täcka behoven efter att återvinningsstationen i Fornhöjden tagits bort. De fastigheter som ännu inte inrättat fastighetsnära insamling har vi en nära dialog med och vi arbetar intensivt för att få systemet på plats, avslutar Vesa. 

Läs även: KRÖNIKA: Jag ser bara mörker för våra barn

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 18:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 17:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors