🕝 1 minuter
70 000 i kö till Telge Bostäder - Så ska unga få chansen till sitt första boende
Publicerad 17 mars 2022 01:00
Uppdaterad 17 mars 2022 01:00

Cecilia Kumlin. Foto: Telge Bostäder.

Bostadsbristen i Södertälje och hela regionen har gett unga vuxna minimala chanser till ett förstahandskontrakt.

Stigande bostadspriser och enorma kölistor till Telge Bostäders lägenheter försvårar ungas möjligheter till ett eget boende.

Idag står mer än 70 000 människor i kö till Telge Bostäder, varav drygt 3000 av dem är aktivt sökande, och den genomsnittliga kötiden för en bostad är idag sju år.

Nu vill Telge Bostäder lotta ut små och billigare lägenheter för att hjälpa unga med första bostaden. 

– Vi vet att många unga ofrivilligt bor kvar längre hemma hos sina föräldrar och att andra hamnar i dyra och osäkra andrahandslösningar. Vi vill ge unga vuxna större möjlighet att ta sig ut på bostadsmarknaden och ett eget hem, säger Cecilia Kumlin, chef affärsutveckling Telge Bostäder i ett pressmeddelande.

Istället för att ta hänsyn till köpoäng avgör slumpen vilka som blir erbjudna visning av de som anmäler intresse. Telge Bostäder väljer ut tre lägenheter av cirka hundra, i de flesta fall ettor men även tvåor, för att lottas ut som ungdomsbostäder.

– Med detta system finns chans till förstahandskontrakt även för de unga vuxna som precis ställt sig i vår kö, förklarar Cecilia. Sedan 2020 kan man börja köa redan när man fyllt sexton men eftersom det krävs höga poäng för att få lägenhet tar det ändå lång tid innan unga får ett första kontrakt, säger Kumlin.

Det nya konceptet gäller för åldrarna 18-24 och startar under mars månad.

Dela artikeln