🕝 2 minuter
37-årig strateg döms till fängelse - kopplas till kriminella i Södertälje
Publicerad 9 juli 2024 19:21
Uppdaterad 9 juli 2024 19:23
Mannen poserar på en bild från Pablo Escobar-museet i Colombia – Escobar är känd som en av världens mest beryktade knarkbaroner. Foto: Polisen

En 37-årig man från Stockholm, med kopplingar till Södertäljes kriminella nätverk, har dömts till 8 år och 9 månaders fängelse för grova narkotikabrott.

En 37-årig man, som enligt LT haft nära kontakter med kriminella nätverk i Södertälje, har dömts till 8 år och 9 månaders fängelse för synnerligen grova narkotikabrott.

Mannen, som av polisen kopplas till Foxtrotnätverket, finns med på Nationella operativa avdelningens (NOA) lista över de mest strategiska kriminella aktörerna i Sverige. Han greps den 9 juni förra året när polisen slog till mot en adress på Södermalm i Stockholm.

Enligt Aftonbladet körde polisen upp med en stegbil på trottoaren och sågade upp fönstret till lägenheten i samband med gripandet.

Vid tillslaget hittades stora mängder narkotika och flera lyxartiklar, inklusive dyra båtar, som tillhörde den 37-årige mannen. Under utredningens gång upptäckte polisen dessutom stora summor pengar som flödade in på mannens konton, både i kryptovalutor och vanliga valutor.

Mannen pekades ut av NOA som en av de mest strategiska kriminella aktörerna i Sverige. Här syns han på en resa till Bogotá, Colombias huvudstad. Foto: Polisen

Tillsammans med en medbrottsling från Skåne sålde och packade han narkotika, inklusive ”Harrys Dunder-Amfetamin” och ”Sickans Ketamin”, via darknet-sajterna Flugsvamp 4.0 och Archetype.

Medbrottslingen, en 50-årig man som tros ha agerat kurir under namnet ”Jönssonligan”, har också dömts till fängelse. Han anklagas för att ha mottagit, transporterat och postat narkotika till köpare över hela landet. Han sitter i styrelsen för flera bolag och har tidigare dömts för bedrägerier och andra ekonomiska brott. Han dömdes till sex år och nio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt barnpornografibrott.

Den 37-årige mannen, som är skriven i Stockholm men uppväxt i Botkyrka, dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och kommer att avtjäna sitt straff på åtta år och nio månader.

Dela artikeln