🕝 2 minuter
30-åring avled efter rån och misshandel - Fallet tas upp i Högsta domstol
Publicerad 28 oktober 2022 19:00
Uppdaterad 24 mars 2023 14:11

Advokaten Geroge Yanko försvara en av de dömda. Foto: Privat / Polisen.

I vintras omkom en 30-årig man efter att ha blivit rånad och misshandlad. Två män dömdes till fängelse och en tredje friades. Nu tas fallet upp i Högsta domstol där en av de dömda yrkar på en friande dom.

– Det är mycket svårt att få en prövning av Högsta domstolen, säger advokaten George Yanko till Telgenytt efter domstolens beslut om att ta upp fallet på nytt.

Det var den 6 januari tidigare i år som en 30-årig man satt i en restaurang i centrala Södertälje med två andra personer. Efter en stund gick de ut från restaurangen och på en närliggande parkering lurades han in i en bil av männen som påstod att han skulle få skjuts till en annan adress.

Strax innan rånet och misshandeln som ledde till 30-årigens död. De dömda i röd och gul markering. Den avliden i grön markering. Foto: polisen.

Istället kördes han till Linanäs där han rånades och misshandlades brutalt. 30-årigen lämnades skadad och medvetslös på platsen, utan skor och i minusgrader.

Sex dagar senare avled 30-åringen till följd av sina allvarliga skador.

Två män greps och dömdes till fängelse i tingsrätten och som senare fastställdes av hovrätten. En 29-åring dömdes till två års fängelse för rån och vållande till annans död, och en 30-åring man dömdes till ett år och tre månaders fängelse för medhjälp till rån. Även en tredje person misstänktes för inblandning, men friades helt från misstankarna.

30-årigen lurades in i bilen där han kördes till Linanäs och misshandlades. Foto: Polisen.

30-åringen som dömdes för medhjälp till rån överklagade domen till Högsta domstolen – som nu beslutat att pröva fallet.

– Klienten är naturligtvis glad för att han nu får chansen att bevisa att han är oskyldig i högsta instans. Det är mycket svårt att få en prövning av Högsta domstolen och domen kommer att bli vägledande i liknande situationer, säger 30-åringens advokat George Yanko.

Enligt överklagan till domstolen har den dömda 30-åringen enbart befunnits sig på platsen, när den andra personen utdelade slag mot offret.

”Därefter ska han distanserat sig från händelserna genom att sätta sig i bilen igen”, framgår det i överklagan.

Hovrätten anser att 30-åringen, genom att vara närvarande på platsen, var införstådd med vad som skulle ske. Advokaten däremot tar sikte på den så kallade ”livets regel” i sin överklagan till Högsta domstolen. Alltså att åskådare som tittat på ett brott, oavsett relation till gärningsman, ska vara fri från ansvar.

Nu tas fallet upp i högsta instansen för att pröva fallet återigen.

Dela artikeln