Företag i fokus:

Nyhetssvepet: Videll – back bekräftad och annat surr kring SSK

IMG_1638

Uppdateringar kring truppförändringar i SSK även den här veckan
ARKIVBILD

Lagdelarna för herrlaget i Södertälje Sportklubb börjar fyllas på. Nu återstår några luckor på forwardssidan innan truppen i ett första skede är satt inför säsongen 2024-25.

En av svensk hockeys största snackisar den gångna veckan är Linus Vidells påskrift för Östersund IK.
Den senaste tiden har indikationerna pekat mer och mer på att det skulle bli en flytt för Linus och hans familj upp till Jämtland.

Nu är det klart att han har skrivit på ett tvåårsavtal med ÖIK.

Linus Videll är en tung profilvärvning av Östersund IK. Förmodligen den hittills största i klubbens 59-åriga historia
Bild från ÖIK:s facebooksida

En unik spelare i sitt slag – men allt har någon gång ett slut

Backlån bekräftat

Om forwardssidan fortfarande inte är komplett så är backsidan färdig för nu.

Albert Wikman var namngiven för SSK när man avslutade förra säsongen.
Den 19-åriga backen hann spela två matcher med Sportklubben innan den tog slut. Nu har Sportchef Emil Georgsson kommit överens med Wikmans nuvarande arbetsgivare Färjestad BK om ett låneavtal som sträcker sig över hela kommande säsong 2024-2025.

– Vi är glada över att få hit Albert igen. Han gjorde ett bra intryck på oss. Det är en spelare som är defensivt stark, orädd och gillar att spela fysiskt, säger Georgsson via klubbens Facebook.

Ozbej Rep blir den åttonde backen och sista pusselbiten för den lagdelen. Slovenen som lyfts upp från J20 är inte officiellt bekräftad i någon av Södertälje Sportklubbs kanaler. Men om man utgår från uttalanden Georgsson tidigare gjort om det i andra medier så får man anta att så blir fallet.

Frans Tuohimma (24/25) och Oliver Håkansson (25/26) kommer bli målvaktsparet i SSK:s A-lag, det vet vi sedan tidigare.

Backar som är klara utöver Albert Wikman och Ozbej Rep är Olli Vainio (24/25), Viktor Grahn (25/26), Albin Carlsson (25/26), Amil Krupic (24/25), Daniel Norbe (25/26) och Ludvig Hedström (24/25).

Daniel Norbe och Olli Vainio utgör en stomme i bakre leden
ARKIVBILD

”Snabba puckar”

Målvakter och backar är på plats men vakanta positioner finns fortfarande för den offensiva spetsen. Vad Telgenytt erfar så söker sportslig ledning tre offensiva pjäser till 1:a kedjan. Olika namn cirkulerar och förknippas med SSK.

Uppgifter som Telgenytt tagit del av från flera av varandra oberoende källor är att finska duon Aleksi Mustonen och Joose Antonen är två av dessa som sportsliga ledningen visar intresse för.

– Nej, stämmer inte, sade Emil Georgsson till Telgenytt när vi tidigare i veckan ställde frågan om de finska spelarna.

Ett fåtal timmar senare bekräftar Georgsson för Länstidningen i Södertälje att nämnda spelare ”plötsligt” blivit erbjudna till Södertälje Sportklubb. Ibland är det snabba puckar i hockeybranschen.

Tyler Vesel är en spelare som Emil Georgsson visade tydligt intresse för när det begav sig för ett år sedan. Enligt Expressen visar SSK återigen intresse för den rutinerade centern, som den senaste säsongen var med och spelade tillbaka Brynäs till SHL.

Huruvida skarpt intresset från SSK är har vi inga ”säkra” uppgifter på. Enligt ovan nämnda tidning finns där konkurrens om Vesels underskrift. Djurgården, Västerås är två klubbar som nämns i sammanhanget. Även Brynäs ska vara fortsatt aktuellt för amerikanen.

På lördagskvällen kom uppgifter om att SSK värvar en annan center. Så intresset bör vara svalt för Vesel, där uppgifter också gör gällande att Vesel kommer stanna i Brynäs nästa säsong.

Amerikanen Nolan Stevens ska enligt Expressens Johan Svensson vara överens med Södertälje om ett kontrakt.

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2024 23:00
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 23:58

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors