Företag i fokus:

Jan Emanuel på oväntat besök i Södertälje

1D4AE6B1-3F7D-4F70-B3C1-B9488769D58E

Foto: Alexander Isa

Influencern, politikern och entreprenören Jan Emanuel, som är toppkandidat inför EU-valet, stod i centrum för uppmärksamheten under sitt besök i Södertälje på fredagskvällen.- Jag gillar på riktigt Södertälje. Alla är vänliga. Både polisen och medborgare, skriver han på sociala medier

Jan Emanuel, som nyligen lämnade Socialdemokraterna, har tillsammans med den före detta KD-politikern Sara Skyttedal bildat Folklistan. Han står nu som toppkandidat för partiet inför det kommande EU-valet och befann sig på en uppmärksammad visit i Södertälje på fredagskvällen.

– Vi har en liten turne när vi åker runt och pratar om Folklistan, säger Emanuel till Telgenytt.

Folklistan, en ny svensk politisk valsamverkan inför Europaparlamentsvalet 2024, grundades i april 2024 av Jan Emanuel och Sara Skyttedal, som siktar på att bli en betydande kraft i svensk politik. Båda är också huvudkandidater för gruppen i valet, där Emanuel anses vara en stark ledare med förmågan att dra viktiga röster och anses vara enormt stor på sociala medier. På Instagram har han över 200 000 följare.

Många nyfikna flockades runt Jan Emanuel under fredagens besök i Södertälje.
Foto: Alexander Isa

Partiets lansering och Emanuels övergång till Folklistan följde efter en kontroversiell period inom Socialdemokraterna, där partiledningen krävde att han skulle lämna partiet. Kort efter detta krav meddelade Emanuel att han lämnade Socialdemokraterna, vilket markerade en ny politisk riktning i hans karriär och formade en ny framtid för honom och hans anhängare.

Emanuel, som dessutom känd för sin färgstarka personlighet, drog till sig många nyfikna och selfie-sugna åskådare när han anlände i en iögonfallande orange Lamborghini på Stora Torget i Södertälje.

Trots den festliga stämningen blev besöket inte helt friktionsfritt. Efter att ha parkerat lyxbilen framför Tinghuset och restaurangerna på Stora Torget, fick Emanuel en parkeringsbot av polisen – en handskriven sådan, vilket han själv kommenterade med ett skratt.

– Det var en märklig bot, handskriven dessutom, sade Jan Emanuel, som kort efter boten flyttade på Lamborghinin.

Företagaren och politikern ställer upp i EU-valet med Folklistan.

Bland de tio huvudfrågorna som Emanuel och partiet planerar att lyfta fram under valkampanjen ingår ett förslag om att avskaffa asylrätten.

– Man ska inte kunna peka ut ett land och säga att man vill åka dit. Vi behöver skapa ett system där kvinnor och barn prioriteras, säger Jan Emanuel, till TT.

Emanuel tilldelades en bot på grund av den felaktiga parkeringen på Stora Torget.
Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 21:45
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 22:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors