Företag i fokus:

Södertälje sjukhus toppar svenskt kvalitetsindex

Sjuk

Foto: Södertälje sukhus

Södertälje Sjukhus har rankats som nummer ett i Svenskt Perioperativt Registers (SPOR) kvalitetsindex för 2023, där över 60 sjukhus i Sverige utvärderas.

– Det här har vi åstadkommit tillsammans. Sjukhusledningen tackar alla inblandade på sjukhuset för det fina resultatet. Tack till operationsavdelningen, dagkirurgiskt centrum, mottagningsoperation på kirurgmottagningen och gynmottagningen och till alla opererande läkare, säger verksamhetscheferna Håkan Kalzén, Anestesi, Åsa Elfving, Kirurgi-Ortopedi-Urologi och Åsa Wijkström, Kvinnor-Barn, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Södertälje Sjukhus utmärker sig nationellt genom att placera sig på första plats i SPOR:s kvalitetsindex för 2023, ett prestigefyllt erkännande som speglar sjukhusets höga standard inom kirurgiska ingrepp. Det Svenska Perioperativa Registret jämför sjukhus baserat på hur väl de hanterar både akuta och planerade kirurgiska ingrepp.

Mätningarna för SPOR:s kvalitetsindex baseras på prestationer inom nio specifika områden. Dessa inkluderar genomförande av akuta operationer i rätt tid, effektiv uppföljning av smärta och illamående efter operationer samt följsamhet till standardiserade checklistor. Genom dessa måttstockar framhävs sjukhus som lever upp till och överträffar de nationella förväntningarna på kvalitativ vård.

SPOR, eller Svenskt Perioperativt Register, är ett kvalitetsregister som samlar och analyserar data om den vård som tillhandahålls före, under och efter kirurgiska ingrepp. Syftet med registret är att möjliggöra jämförelser mellan olika vårdinrättningar och därigenom stimulera kontinuerlig förbättring av vården. Informationen är avsedd att säkerställa att patienter får den bästa möjliga behandlingen under sina operationer.

– Det här resultatet har vi fått tack vare duktiga medarbetare som är ytterst måna att erbjuda varje patient en säker vård med bästa kvalitet. Alla som jobbar med det perioperativa flödet är delaktiga. Södertälje sjukhus har legat bland topp tre i SPOR-registret under flera år och i år är vi nummer ett och det är vi stolta över, säger Lona Layous, överläkare, biträdande vch för VO anestesi och sektionschef för operationsavdelningen.

Södertälje Sjukhus ledande position i detta index är inte bara en fjäder i hatten för sjukhuset utan också en bekräftelse på deras engagemang för att erbjuda förstklassig vård till sina patienter.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 maj 2024 16:37
Senast uppdaterad: 2 maj 2024 16:37

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors