Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Tonårsflicka dömd för bränderna i Lunagaraget

38E6D8D0-4F31-487B-BFAA-AF7E62EBF960

Foto: Daniel Brace, Braceiller Productions / Läsarbild

En 17-årig flicka från Södertälje har dömts för mordbrand efter att ha orsakat flera separata bränder i Lunagaraget. Det rapporter SVT Nyheter Södertälje.

Södertälje tingsrätt har dömt en 17-årig flicka för tre fall av mordbrand efter en rad bränder i Lunagaraget. Flickan har tidigare bott i HVB-hem och omhändertogs för tvångsvård av socialnämnden tidigare i år efter att ha avvikit flera gånger.

(Annonslänk)

Under en enda vecka i augusti, specifikt den 19:e, 21:a och 23:e, drabbades garaget av bränder, vilket resulterade i att sex bilar förstördes. Polisen kunde koppla flickan till varje incident då hon vid varje tillfälle stoppades i närheten av brottsplatsen. Bevisen inkluderade inte bara sökhistorik utan även fotografier och meddelanden som tydligt visade flickans intresse för bränder och pyroteknik. Kommunikationen före den tredje branden, där flickan uttryckte kännedom om misstankarna mot henne, spelade också en viktig roll i åtalet.

Utredningen avslöjade att flickan genomfört sökningar på sin telefon om hur man ”bränner en bil lättast” samma dag som den första branden bröt ut i Lunagallerians garage. Ytterligare sökningar om ”petbomb”, ”explosive ball” och ”rödsprit från Biltema” stärkte misstankarna mot henne.

Trots att ingen person kom till skada under bränderna, är skadorna på egendom omfattande. Flickan, som nu dömts i Södertälje tingsrätt, har konsekvent förnekat alla anklagelser trots det tunga bevismaterialet så som övervakningsbilder som placerar henne på brottsplatsen. I förhör hävdar flickan att hon inte minns sin närvaro där.

Eftersom hon var minderårig vid bränderna döms hon till ungdomsvård, och enligt rapporter från SVT ska hennes vårdnadshavare ställs inför krav på skadestånd för de förstörda bilarna.

Läs även: BILDEXTRA / TV: Kraftig brand i Lunagaraget

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 13:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 13:08

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors