Företag i fokus:

INSÄNDARE: Ursäkta, men vad är det ni skriver Telgenytt?

Södertälje kommun

Arkivbild

Ni skriver i en artikel att Södertälje kommun uppnått rekordhögt betyg i Nöjd Kund-Index, där de har klättrat från 72 till 75. Vad är det för självbelåtna trumpeter som kommunen presenterar och som Telgenytt fångar upp? Ska vi applådera åt kommunen.

Varför framgår det inte att de trots denna lilla förbättring placerar sig bland de sämsta kommunerna i landet. Dessutom undrar jag vilken undersökning som använts för att presentera denna statistik. Vilka företag är inblandade?

Statistiken ger absolut inte en rättvis bild. SKR får gärna fråga mig om min upplevelse. Jag kan säga här och nu att denna kommun förtjänar kritik. Jag kan av egen erfarenhet intyga att denna kommun inte är företagarvänlig, särskilt inte för oss med icke-svenska förfäder.

”Jag lade ner mina planer på att starta företag i Södertälje”

Jag försökte starta en verksamhet i Södertälje som krävde dialog och vissa godkännanden från Södertälje kommun. Men det blev ett rent helvete, om jag får uttrycka mig så.
För att göra en lång historia kort; när jag var klar med dialogen med kommunen trodde jag att det minsta bekymret skulle vara att öppna ett bankkonto för mitt företag.

Men nej, inte en enda bank ville öppna ett nytt företagskonto. Jag behandlades som en kriminell och inte ens ett belastningsregister skulle rentvå mig. Så jag lade ner mina planer på att starta ett mindre företag i Södertälje.

Detta är resultatet av kommunledningens ständiga smutskastning av oss Södertäljebor som pågått i åratal. Skadan är förödande!

”Nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig”

För några år sedan fick folk sina bankkonton stängda. Jag ryckte på axlarna och tänkte att det måste vara något fel som gjorts. Varför skulle någon annars bli av med sitt bankkonto, men idag skulle det inte förvåna mig om oskyldiga Södertäljebor drabbades.

Men nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig i Södertälje. Jag är fortfarande chockad och mår dåligt över hur orättvist jag behandlades.

Framtiden ser mörk ut för företagare och unga entreprenörer i Södertälje, om du inte bär efternamnet Svensson. Så jag undrar, Södertälje kommun, vilka företag har Svenska Kommun och Regioner, SKR, baserat detta Nöjd Kund-Index på?

Vi som har behandlats illa har inte fått säga vårt.

/Trötter

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors