🕝 1 minuter
Väntade två timmar innan läkare upptäckte hjärtinfarkt
Publicerad 21 april 2024 10:30
Uppdaterad 21 april 2024 15:13

Foto: Alexander Isa

En äldre man drabbades av bestående hjärtsvikt efter att ha väntat två timmar på akuten i Södertälje sjukhus innan en hjärtinfarkt upptäcktes, enligt en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

(Annonslänk)

En allvarlig händelse inträffade nyligen på Södertälje sjukhus där en äldre man som sökte vård för bröstsmärtor fick vänta två timmar innan läkare upptäckte tecken på hjärtinfarkt via EKG. Trots att mannen undersöktes 15 minuter efter ankomsten och prioriterades för en läkarbedömning inom 120 minuter, blev EKG:et inte omedelbart tolkat på grund av brister i kommunikationen och journalsystemet.

Mannen, som var i akut behov av ballongvidgning av hjärtats kranskärl, en procedur som inte erbjuds på Södertälje sjukhus, transporterades till ett annat sjukhus för ingreppet. Under behandlingen utvecklade han hjärtsvikt och lungödem på grund av den initiala fördröjningen i handläggningen.

Sjukhuset har nu anmälts för denna händelse, och utredning pågår för att förbättra rutinerna och förebygga liknande fall i framtiden.

Dela artikeln