Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Södertälje i finalen för Årets Stadskärna 2024
Publicerad 16 april 2024 13:56
Uppdaterad 16 april 2024 13:56

Foto: GRW Media/Södertälje City

Södertälje är återigen finalist i tävlingen om att bli Årets Stadskärna. I år ställs staden mot Hudiksvall om den prestigefyllda utmärkelsen, som erkänner framstående utveckling och förnyelse av stadskärnor i Sverige.

– Vi är väldigt stolta över att Södertälje nomineras igen. Det bevisar att Södertälje når ut och det finns ett nationellt intresse kring vår resa. Det känns roligt och vi är tacksamma för de goda samarbeten vi lyckats hitta i utvecklingen av vår stadskärna. Vi är ett starkt team, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

För det 28:e året i rad delar Svenska Stadskärnor ut utmärkelsen ”Årets Stadskärna”, och Södertälje har än en gång nått finalen. Tävlingen fokuserar på städernas förmåga att förnya sina centrala delar genom effektivt samarbete mellan privata aktörer och offentlig sektor. Trots att Södertälje var finalist redan förra året, då staden konkurrerade med Sundsvall och Malmö, lyckades den inte ta hem titeln som slutligen gick till Malmö.

(Annonslänk)

– Att Södertälje nomineras till Årets Stadskärna i år igen är väldigt roligt. Vi har en fin stadskärna som om ett par år kommer vara ännu finare när Slussholmen och Maren har byggts färdigt och Lunakvarteret ska börja få sin nya utformning. Det blir ett ordentligt lyft för staden och vi är många som ser fram emot det, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Årets ansökan från Södertälje innehåller en detaljerad sammanställning av de projekt och aktiviteter som genomförts under det gångna året. Bland dessa framhävs nya initiativ såsom uteserveringar på Stora Torget, vilka blivit verklighet genom ett nära samarbete med kommunen och lokala näringsidkare, samt invigningen av en ny park i Kvarnlunden som främjar familjevänliga aktiviteter. Evenemang som utebio vid Maren och den årliga Södertäljefestivalen betonas också som bevis på stadens strävan efter att skapa levande mötesplatser för invånarna.

– Vi ser en ny stadskärna växa fram, bland annat med nya mötesplatser, vilket känns väldigt positivt, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

Vinnaren av Årets Stadskärna 2024 kommer att offentliggöras den 21 maj under Svenska Stadskärnors Årskonferens i Malmö, där Södertälje hoppas på att denna gång stå som segrare och få erkännande för sina ansträngningar att stärka stadskärnans attraktivitet och dynamik.

Dela artikeln