Företag i fokus:

DEBATT: Södertälje har stora utmaningar med utanförskap

Pexel Bok

Foto: Pexels

”Södertälje har stora utmaningar med utanförskap och segregation, särskilt när det kommer till kunskaper i det svenska språket.”, det skriver Liberalernas gruppledare Metin Hawsho

”Svenska för invandrare (SFI) har länge varit en grundpelare i Sveriges integrationspolitik, men det är tydligt att verksamheten brottas med utmaningar. Statistik visar att endast hälften av deltagarna slutför sina kurser med godkända resultat, medan en betydande andel lämnar utan att ha uppnått målen. Ännu mer bekymrande är det att en del deltagare befinner sig i systemet i upp till fem år utan märkbara framsteg i sina språkkunskaper. Denna situation är ohållbar och kräver omedelbara åtgärder.

Södertälje har stora utmaningar med utanförskap och segregation, särskilt när det kommer till kunskaper i det svenska språket. 55% av alla elever i tredje klass i grundskolan i Södertälje klarar av nationella provet i Svenska. Det har att mycket att göra med att många växer upp med föräldrar som inte kan svenska på en bra nivå.

(Annonslänk)

Det är dags för en genomgripande reform av SFI. Integrationen i det svenska samhället börjar med språket, och ett effektivt SFI är avgörande för denna process. Regeringens förslag om tidsbegränsade studier är ett steg i rätt riktning. En tidsram på tre år med möjlighet till förlängning under särskilda omständigheter kan bidra till att öka motivationen bland studerande. 

För att ytterligare förbättra SFI:s effektivitet ser vi till att man inför en initial kunskapsbedömning för alla nya elever. Detta kommer att säkerställa att studerande placeras på rätt nivå från början och kan påbörja sin inlärning på det mest lämpliga sättet för att maximera kvaliteten i utbildningen. Vi genomför också en ökad satsning på lärarresurser och individanpassad undervisning för att möta elevernas olika behov.

”Svenska språket är en nyckel till anställning”

Det är också viktigt att stärka kopplingen mellan SFI och arbetsmarknaden. Svenska språket är en nyckel till anställning, och vi måste se till att eleverna inte bara lär sig språket utan även får kunskap om den svenska arbetsmarknaden och samhället.

Genom att sätta tydliga tidsramar, säkerställa en nivåanpassad undervisning och förbättra kopplingen till arbetslivet kan vi skapa ett mer effektivt SFI. Detta är inte bara till nytta för de nyanlända utan stärker också Sveriges samhälle som helhet. Vi står inför en möjlighet att reformera SFI till en mer framgångsrik verksamhet – låt oss ta den chansen.

Denna reform gör stor skillnad i kampen mot utanförskapet i Södertälje och för att få fler att bli inkluderade i det svenska samhället.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna, Södertälje.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 april 2024 20:51
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors