Företag i fokus:

Avslöjande: Byggföretagare lurade bostadsköpare

Byggarbetsplats lyftkran

Foto: Pexels

En byggföretagare i Södertälje anklagas för att ha lurat hundratals bostadsköpare och dränerat bostadsrättsföreningar på miljoner, enligt en granskning från SVT.

SVT har avslöjat att en byggföretagare från Södertälje, genom att utnyttja kryphål i lagen, systematiskt har tömt flera bostadsrättsföreningar på stora summor pengar. Företagaren ska enligt granskningen ha bildat bostadsrättsföreningar, anlitat egna företag för att bygga bostäderna och sedan hållit kvar i styrelsen utan att ge de boende insyn i ekonomin. Blamnd annat i Huddinge och Österåkers kommuner har familjer som köpt bostäder i nyproduktionerna plötsligt fått brev om att deras hem riskerar att säljas på exekutiv auktion.

Tidningen rapporterar att flera drabbade nu har tagit plats i sina bostadsrättsföreningars styrelser i ett försök att förhindra konkurs. Dessutom pågår civilrättsliga processer mellan de berörda bostadsrättsföreningarna och företagaren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 april 2024 18:11
Senast uppdaterad: 13 april 2024 18:11

DEBATT: Alexander Rosenberg (M) fortsätter förtalskampanjen

A90964C4-EC91-419E-A7D7-B0DA66334F9F

Mousa Esa, Assyriska FF/Alexander Rosenberg(M)

Svar från Moussa Esa, ordförande Assyriska FF, på Alexander Rosenberg (M) debattinlägg: ”Assyriska FF behöver städa upp framför egen dörr”

Som Assyriskas ordförande behöver jag ingen förklaring av vem det ekonomiska och juridiska ansvaret vilar på. Det ansvaret tar vi genom att vara transparenta i vår dialog med kommunen som vår samtalspart.

Vi skyller inte på kommunen för att vi hamnat i trångmål utan vi har bett om hjälp att få skutan i rätt riktning – det vi ifrågasätter är varför kommunen valt att byta kurs utan att ge oss en riktigt förklaring.

Vi är ingen motpart, utan vi har varit en del av Södertälje kommun sedan 1974. I femtio år har vi bidragit till föreningslivet. Alla är överens om att föreningslivet är det viktigaste verktyget för att bekämpa kriminalitet och aktivera barn och ungdomar. Det finns oändligt med forskning som bevisar detta – så varför motarbeta vår förening? Varför detta försök att skada varumärket på en av de goda krafterna i Södertälje; Assyriska FF?

”Det är skrämmande att en av kommunledningens toppar far med så stora osanningar”

När jag läser igenom Alexander Rosenbergs text börjar jag undra om vår dåliga kommunikation beror på svagheter i hör- och läsförståelse. Hur lyckas man annars rada upp så många ogrundade påståenden? Det är skrämmande att en av kommunledningens toppar far med så stora osanningar och faktafel i en och samma text. Rosenberg bygger ett korthus av en samling ord i ett försök till en debattext som bara faller platt.

Låt mig förklara varför genom att besvara hans fyra punkter:

Alexander Rosenberg(M), kommunalråd Södertälje kommun.
Pressbild

1) Vi har alltid varit öppna med vår problematiska ekonomi och bett således kommunen om hjälp. Rosenberg, varför svek ni vår goda dialog?

2) Under våren 2023 kom kommunen med ett förslag till en avbetalningsplan. Vi svarade på den några dagar senare, sedan dess har vi inte hört någonting från kommunens sida. Kan du ta fram underlaget för att vi skulle ha tackat nej till avbetalningsplanen, Rosenberg?

3) Assyriska upplät sina kanslilokaler, inte kommunens arena som du skriver, till en av sina styrelseledamöter att ha en familjefest med barn och gamla. Vart i vårt hyresavtal står det att vi inte får göra det? Har du svar på detta?

4) Det stämmer att kommunen polisanmält Assyriska FF för att vi varit sena med att bokföra kommunens skuld. Vi undrar varför kommunen låtsades hjälpa oss vid förhandlingsbordet men, när vi lämnat rummet, polisanmälde oss för något som de själva bidragit till, d v s förseningen av underlag till skulden? Den frågan tåls att upprepa. Varför, Rosenberg?

Du är också säker på att det inte var kommunen som anmälde? Fast det framkommer tydligt av polisanmälan. Eller du kanske menar att polisen hittat på? Du är inte så insatt i ämnet som du är ”säker”, Rosenberg.

Istället för att komma med och ogrundade påståenden kan du svara våra medlemmar och skattebetalarna i vår fina stad på dessa frågor:

– Kan du bevisa när och av vilken anledning Assyriska tackade nej till en avbetalningsplan?

– Kan du bevisa att kommunen som hyresvärd hade, under nyårsnatten, rätt att avhysa oss som hyresgäst innan situationen blev en ordningsfråga?

– När startar du en utredning om vem på kommunen som tog beslutet att polisanmäla Assyriska? Hur gick det resonemanget till?

När kan du återkomma med svar på dessa frågor?

Fram tills dess önskar jag att politiker och tjänstemän bör ha inställningen att hålla ingångna överenskommelser och ge oss rätt förutsättningar att betala tillbaka och fortsätta vara en god kraft i Södertälje. Din och dina kollegors uppgift är att rädda Södertäljes föreningsliv, inte att sänka det genom att sälja ut det till inkassobolag.

Moussa Esa,
Ordförande Assyriska FF

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 maj 2024 18:49
Senast uppdaterad: 2 maj 2024 18:49

Södertälje sjukhus toppar svenskt kvalitetsindex

Sjuk

Foto: Södertälje sukhus

Södertälje Sjukhus har rankats som nummer ett i Svenskt Perioperativt Registers (SPOR) kvalitetsindex för 2023, där över 60 sjukhus i Sverige utvärderas.

– Det här har vi åstadkommit tillsammans. Sjukhusledningen tackar alla inblandade på sjukhuset för det fina resultatet. Tack till operationsavdelningen, dagkirurgiskt centrum, mottagningsoperation på kirurgmottagningen och gynmottagningen och till alla opererande läkare, säger verksamhetscheferna Håkan Kalzén, Anestesi, Åsa Elfving, Kirurgi-Ortopedi-Urologi och Åsa Wijkström, Kvinnor-Barn, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Södertälje Sjukhus utmärker sig nationellt genom att placera sig på första plats i SPOR:s kvalitetsindex för 2023, ett prestigefyllt erkännande som speglar sjukhusets höga standard inom kirurgiska ingrepp. Det Svenska Perioperativa Registret jämför sjukhus baserat på hur väl de hanterar både akuta och planerade kirurgiska ingrepp.

Mätningarna för SPOR:s kvalitetsindex baseras på prestationer inom nio specifika områden. Dessa inkluderar genomförande av akuta operationer i rätt tid, effektiv uppföljning av smärta och illamående efter operationer samt följsamhet till standardiserade checklistor. Genom dessa måttstockar framhävs sjukhus som lever upp till och överträffar de nationella förväntningarna på kvalitativ vård.

SPOR, eller Svenskt Perioperativt Register, är ett kvalitetsregister som samlar och analyserar data om den vård som tillhandahålls före, under och efter kirurgiska ingrepp. Syftet med registret är att möjliggöra jämförelser mellan olika vårdinrättningar och därigenom stimulera kontinuerlig förbättring av vården. Informationen är avsedd att säkerställa att patienter får den bästa möjliga behandlingen under sina operationer.

– Det här resultatet har vi fått tack vare duktiga medarbetare som är ytterst måna att erbjuda varje patient en säker vård med bästa kvalitet. Alla som jobbar med det perioperativa flödet är delaktiga. Södertälje sjukhus har legat bland topp tre i SPOR-registret under flera år och i år är vi nummer ett och det är vi stolta över, säger Lona Layous, överläkare, biträdande vch för VO anestesi och sektionschef för operationsavdelningen.

Södertälje Sjukhus ledande position i detta index är inte bara en fjäder i hatten för sjukhuset utan också en bekräftelse på deras engagemang för att erbjuda förstklassig vård till sina patienter.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 maj 2024 16:37
Senast uppdaterad: 2 maj 2024 16:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors