Företag i fokus:

Fyra åtalde för dubbelmord – Greps efter polisjakt i Järna

85EE5DB0-EAC9-463B-8501-D80C75B396B1

Två män greps, varav en skriven i Södertälje, efter dubbelmord i Farsta.
Läsarbild

I fjol stoppades en bil i Järna efter en stor polisjakt efter ett dubbelmord i Farsta Centrum. Nu har fyra män åtalats för inblandning, varav en tonårign skriven i Södertälje.

Den 10 juni förra året avlossade en gärningsman flera skott med ett automatvapen vid tunnelbanestationen i Farsta Centrum, vilket resulterade i att en 15-årig pojke och en 43-årig man miste livet, samt att ytterligare fyra personer skadades.

Direkt efter dödsskjutningen kunde polisen inleda jakten på det misstänkta flyktfordonet som flydde i hög fart på E4 söderut. Polisen lyckades stoppa fordonet i Järna efter en intensiv jakt och grep två misstänkta personer, som sedan dess har varit frihetsberövade.

(Annonslänk)

Under tisdagen meddelade åklagaren att fyra unga män åtalas för delaktighet i skjutningen. Åtalet inkluderar bland annat två mord, sjutton mordförsök, grovt vapenbrott, och hot mot tjänsteman.

En 19-årig man, bosatt i Haninge, åtalas för mord efter att ha klivit ut ur bilen och skjutit med ett automatvapen på ett hänsynslöst sätt. Dessutom åtalas föraren, en 18-årig man från Södertälje, för mord eftersom åklagaren menar att han aktivt bidrog till brottet.

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare.

Under augusti greps två ytterligare tonåringar, en 18-åring och en 19-åring, misstänkta för att spela viktiga roller i skottlossningen i Farsta. Den 19-årige anklagas för att ha iakttagit offren och informerat sina medbrottslingar, medan den 18-årige misstänks för att ha rekryterat honom för uppgiften.

Åtalet inkluderar även hot mot tjänsteman. Under den stora polisjakten ska männen ha riktat vapnet mot polisen från bilen.

Huvudförhandlingen inleds den 17 april och väntas pågå i ungefär en månad, rapporterar Åklagarmyndigheten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 april 2024 13:41
Senast uppdaterad: 10 april 2024 14:15

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors