Företag i fokus:

Här är årets Kringelfinalister – Rösta på din favorit

897E8C5E-186E-49B4-9306-FC5D440C3112

Foton: Holger Ellgaard, CC / Cc

Nu kan Södertäljeborna delta i omröstningen för att utse Årets Kringelställe, en ny utmärkelse som syftar till att uppmärksamma och hylla stadens unika besöksmål.

Med start från 2023 introduceras ”Södertäljekringlan”, ett nytt pris initierat för att framhäva och fira Södertäljes många sevärdheter och därigenom stärka stadens attraktionskraft. Invånarna i Södertälje har fått möjlighet att nominera sina favoritplatser, eller ”kringelställen”, som nu har resulterat i fem finalister redo för allmänhetens röst.

Mars månad bjöd på en öppen nomineringsprocess där stadens medborgare kunde lyfta fram sina personliga favoriter bland kommunens besöksmål. Resultatet är en varierad skara finalister, allt från historiska ångbåtar till moderna restauranger med fokus på ekologiska val, vilka alla speglar Södertäljes rika kulturella landskap och mångsidighet.

(Annonslänk)

– Att över 50 olika platser är nominerade är ett kvitto på att vi har många bra och populära besöksmål i Södertälje kommun och det känns superkul att ha ett sammanhang där vi tillsammans med medborgarna får chansen att visa dem lite extra uppskattning, i samband med galan under Södertälje Företagardag, säger Linda Färggren, Gruppledare Plats -och destinationsutveckling näringslivsavdelningen, Södertälje kommun.

Allmänheten uppmanas nu att rösta på sin favorit senast den 10 april, för att avgöra vem som ska ta hem titeln som Årets Kringelställe. Vinnaren kommer att avslöjas och firas vid en gala under Södertälje Företagardag. Totalt presenteras fem finalister

Motivering:

S/S Ejdern: Ejdern är en unik historisk ångbåt som är en viktig symbol för Södertälje. Med sin vackra design och charm erbjuder den trevliga turer på både sött och salt vatten, med service och god mat ombord. Fartyget är ett värdefullt kulturarv och en viktig del av stadens sjöhistoria. Med en ideellt jobbande besättning och en atmosfär av omtanke och skratt, är Ejdern en naturlig blickfång i stadsbilden och ger resenärer, både unga och gamla, en minnesvärd upplevelse av historisk och vacker sjöfartstradition. 

Vildvux: På restaurangen Vildvux råder genuin matglädje och här tillagas ekologiska och närodlade råvaror med kärlek. Med hög kvalitet på maten och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och gänget är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. En pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. 

Nyvaket Café: Nyvaket är en härlig oas i den stressiga vardagen, med färskt bröd och kreativa bakverk i en mysig 50-talsmiljö. Här möts man alltid av trevlig service från Sari med sin vänliga personal som verkligen bryr sig om sina kunder. Även de med fyra ben blir glatt välkomnade! Med hög kvalitet och engagemang i varje detalj har Nyvaket vunnit Södertäljebornas hjärtan. En gästs citat säger allt ”Deras soppor är som en varm kram från farmor”.

Torekällberget: Torekällberget är en fantastisk oas med kultur för alla. Här kan man uppleva hur det var förr genom att möta djur, natur och historia. Platsen lockar gammal som ung och erbjuder en resa tillbaka i tiden genom fotografier, kläder och hus som visar Södertäljes historia. Torekällberget är Södertäljebornas älskade rekreationsområde och en unik plats som man är mäkta stolt över!

Idala Café och Lanthandel: Idala är en glädjespridare för såväl turister som sommargäster och bofasta. Här blandas humor, musik och konst med restaurang, café och provningar. Ett roligt och unikt utflyktsmål i Södertöljes skärgård, med trädgårdscafé som erbjuder konstutställningar, konserter med fantastiska artister samt vällagad mat. En omtyckt plats som uppskattas för sin trevliga personal och det lokala engagemanget för bygden.

Fakta: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 april 2024 01:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors