Företag i fokus:

KRÖNIKA: Marenbron – Nyckeln till Södertäljes framtid

Maren

Ansvarig utgivare Telgenytt, Alexander Isa. ”Ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier”

Minnen är märkliga. De binder oss vid platser, vid tider som flytt, vid känslor som vi kanske trodde var bortglömda. Maren är en sådan plats för mig, och för många andra. Det var där, bland båtplatser och den stora restaurangbåten Noaks Ark, som Maren pulserade av liv. Men sedan kom förändringen – en bro konstruerades för att blockera vägen för båtar, och med det, en bit av Södertäljes själ försvann.

Tjugo år senare står vi inför en betydelsefull förändring. Tekniska nämnden, under Alexander Rosenbergs(M) ledning, tog i februari ett visionärt beslut: att utreda möjligheten att åter öppna Maren för båtar. Detta beslut är inte bara en seger för stadens utveckling, det är en seger för varje Södertäljebo som längtat efter att se vårt stadscentrum återvända till sin forna glans.

Vi står nu inför tre förslag: en fast, hög välvd bro, en låg fast bro, eller en öppningsbar bro. Instinktivt dras jag till tanken på en öppningsbar bro – en symbol för öppenhet och möjligheter, för nya vägar att upptäcka vår stad. Men en öppningsbar bro kräver mer underhåll och medför en dyrare prislapp.

(Annonslänk)

Att välkomna båtar tillbaka till Maren är mer än bara en tilltalande förbättring; det är en återkoppling till stadens historia och en möjlighet att åter väcka liv i ett område som länge legat i dvala. Vår stadskärna, och vi som bor här, har suktat efter detta.

”Ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier”

Att Maren varit stängd har varit en nagel i ögat på många, men också en bromskloss för Södertäljes utveckling. Det finns de som menar att det kan bero på att beslutsfattarna inte har bott i Södertälje och därför inte känt stadens puls och dess behov. Men i Rosenberg ser jag en Södertäljebo som minns och värdesätter det som en gång gjorde vår stad till en attraktion. Det är under hans ledning som denna historiska utredning har inletts, ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier.

Vi står vid en brytpunkt, där vi har möjligheten att inte bara återställa en del av vår stad utan att skapa en ny framtid. En framtid där Maren återigen är en levande del av Södertälje, där barn och vuxna kan uppleva glädjen av att se båtar glida in i stadskärnan. Det handlar om att återuppväcka den själ och den energi som en gång fanns där.

Låt oss därför omfamna denna möjliga förändring, stötta den, och se fram emot dagen då Maren åter är en central punkt i vårt Södertälje. För det vi välkomnar är inte enbart båtar – det är framtiden själv.

Alexander Isa,
Ansvarig utgivare, Telgenytt

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 7 april 2024 02:35

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors