🕝 1 minuter
Serie av brandattentat mot bilfirmor i Södertälje
Publicerad 6 april 2024 15:25
Uppdaterad 6 april 2024 15:25

Arkivbil

Under lördagsmorgonen och föregående dag rapporterades flera brandincidenter riktade mot bilföretag i Södertälje. Incidenterna involverade både skadegörelse och anlagda bränder, med start från upptäckten av brännbar vätska på fredagsmorgonen.

Tidigt på lördagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut till två separata bränder i närheten av varandra – en brand i en byggnad på Brunnsängsvägen och en annan som involverade brinnande bilar på Grenvägen. Det första larmet gick ut kring klockan 06:00, när ett fordon påträffades i lågor i ett industriområde på Grenvägen, där ytterligare skador på fordon rapporterades. Kort därefter, vid 06:11, rapporterades ännu en brand på Brunnsängsvägen.

(Annonslänk)

Incidenterna visade sig vara del av en större serie attacker mot bilföretag i området. En bilfirma i Södertälje drabbades först när ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster. Inom en kort tidsram efter detta larm upptäcktes ytterligare en brand vid en annan bilhandlare i närheten. Detta markerade den tredje branden riktad mot bilfirmor inom ett dygn, med början från fredagen då brännbar vätska hittades hos ett annat företag i samma område.

– Sättet som bränderna på de olika bilfirmorna uppstått på har liknat varandra, säger räddningstjänstens vakthavande befäl, Sebastian Levin, till SVT.

Första attentatet inträffade tidigt på fredagsmorgonen

Polisen involverades tidigt på fredagen efter att en väktare upptäckt brännbar vätska vid en av de drabbade firmorna. Vid ankomst till platsen noterades en krossad ruta samt en dunk som kastats in i lokalen.

Polisens undersökning inkluderade förhör och granskning av övervakningsmaterial, vilket ledde till att en anmälan om försök till mordbrand upprättades. Ingen person har skadats vid brandattentaten.

Dela artikeln