Företag i fokus:

Serie av brandattentat mot bilfirmor i Södertälje

polis

Arkivbil

Under lördagsmorgonen och föregående dag rapporterades flera brandincidenter riktade mot bilföretag i Södertälje. Incidenterna involverade både skadegörelse och anlagda bränder, med start från upptäckten av brännbar vätska på fredagsmorgonen.

Tidigt på lördagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut till två separata bränder i närheten av varandra – en brand i en byggnad på Brunnsängsvägen och en annan som involverade brinnande bilar på Grenvägen. Det första larmet gick ut kring klockan 06:00, när ett fordon påträffades i lågor i ett industriområde på Grenvägen, där ytterligare skador på fordon rapporterades. Kort därefter, vid 06:11, rapporterades ännu en brand på Brunnsängsvägen.

(Annonslänk)

Incidenterna visade sig vara del av en större serie attacker mot bilföretag i området. En bilfirma i Södertälje drabbades först när ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster. Inom en kort tidsram efter detta larm upptäcktes ytterligare en brand vid en annan bilhandlare i närheten. Detta markerade den tredje branden riktad mot bilfirmor inom ett dygn, med början från fredagen då brännbar vätska hittades hos ett annat företag i samma område.

– Sättet som bränderna på de olika bilfirmorna uppstått på har liknat varandra, säger räddningstjänstens vakthavande befäl, Sebastian Levin, till SVT.

Första attentatet inträffade tidigt på fredagsmorgonen

Polisen involverades tidigt på fredagen efter att en väktare upptäckt brännbar vätska vid en av de drabbade firmorna. Vid ankomst till platsen noterades en krossad ruta samt en dunk som kastats in i lokalen.

Polisens undersökning inkluderade förhör och granskning av övervakningsmaterial, vilket ledde till att en anmälan om försök till mordbrand upprättades. Ingen person har skadats vid brandattentaten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 april 2024 13:25
Senast uppdaterad: 6 april 2024 13:25

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengarna i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:12

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors