Företag i fokus:

Ministern besökte olika initiativ i Södertälje

IMG_0338

Liberalens gruppledare, Metin Hawsho och partiledaren Johan Pehrson på besök hos lokala företagare i Södertälje.
Foto: Privat

Minister Johan Pehrson (L) besökte nyckelinstitutioner i Södertälje för att bedöma framstegen inom integration och sysselsättning, med fokus på unga och utrikesfödda kvinnor.

På onsdagen spenderade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson en produktiv dag i Södertälje, med fokus på att förstå och stärka lokala insatser för bättre integration och utbildning. Pehrson besökte Hovsjöskolan och idrottsföreningen Lebi för att diskutera vikten av utbildning och en engagerande fritid för att skapa en tryggare och mer inkluderande samhällsmiljö.

Telge Tillväxt, som har visat lovande resultat i att hjälpa unga med utländsk bakgrund och utrikesfödda kvinnor att övergå från arbetslöshet till anställning, var också en del av minister Pehrsons agenda. Detta initiativ fångade särskilt minister Pehrsons intresse, i linje med regeringens satsning från juni 2023 för att förbättra arbetsmarknadsförhållandena för utrikesfödda kvinnor.

– Trots rådande konjunkturläge så har ungdomsarbetslösheten i Södertälje kommun minskat under 2023 och jag kan definitivt säga att Telge Tillväxt har varit en medverkande faktor, säger Johanna Kock, vd för Telge Tillväxt.

Johanna Kock, vd för Telge Tillväxt och Johan Pehrson
Foto: Per Han

Under sitt besök vid Telge Tillväxt hade minister Pehrson tillfälle att interagera med några av de unga konsulterna, delge dem sin resa genom arbetslivet – från att sälja kokosbollar till att arbeta på en bensinstation – och betona utbildningens fundamentala betydelse.

– Jag tycker att Telge Tillväxt har ett bra anslag med ett starkt fokus på att människor ska komma in på arbetsmarknaden. De har varit framgångsrika på att samarbeta med näringslivet, nära den verkliga arbetsmarknaden. Och de goda resultaten imponerar, säger Johan Pehrson i ett pressmeddelande.

Genom sina besök vid Hovsjöskolan och idrottsföreningen Lebi belyste Pehrson ytterligare den centrala roll som utbildning och aktiv fritid har för att främja en säkrare och mer integrerad samhällsstruktur.

Metin Hawsho och partiledaren Johan Pehrson
Foto: Privat

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 april 2024 07:30
Senast uppdaterad: 5 april 2024 11:19

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors