🕝 1 minuter
Var på väg till skolbal - Höggs ihjäl av sin barndomsvän
Publicerad 4 april 2024 23:39
Uppdaterad 4 april 2024 23:47

Arkivbild

15-åringen var på väg till skolbalen när han knivhöggs till döds. Nu har vännen, en 16-årig pojke från Södertälje, dömts till tre års sluten ungdomsvård för mordet i Älvsjö under sommaren 2023.

– Det är en oerhört tragisk händelse där både offer och gärningsman är unga personer, säger Maria Hölcke, hovrättens ordförande i ett pressmeddelande.

I januari 2024 fastställde hovrätten domen mot en 16-årig pojke för mordet på en 15-årig kamrat i Älvsjö under sommaren 2023, ett fall som väckt stor uppmärksamhet. Båda pojkarna, som delade både vänskap och fotbollsintresse, var på väg till en skolbal när en tragisk händelseutveckling ledde till att den ene miste livet.

(Annonslänk)

Händelsen inträffade den 8 juni 2023, då polisen kallades till en adress i Älvsjö efter rapporter om ett våldsbrott i ett trapphus. Den 15-årige pojken hittades svårt knivskuren och avled senare av sina skador. Den åtalade pojken erkände att han hade använt en kniv mot sin kamrat men hävdade att han handlat i nödvärn efter att ha blivit attackerad.

– Utredningen i målet har varit omfattande, bl.a. ett stort antal vittnesförhör. Hovrätten har precis som tingsrätten funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark, säger Hölcke.

Tingsrätten bedömde dock att den åtalades handlingar inte kunde rättfärdigas som nödvärn, och dömde honom för mord till tre års sluten ungdomsvård. Domen överklagades, men hovrätten kom fram till samma slutsats som tingsrätten angående brottets straffvärde. Hovrätten fann också att det var bevisat att den åtalade hade för avsikt att döda sitt offer vid tillfället för gärningen.

– Det har varit ett komplicerat mål med svåra bedömningar. Rätten är dock enig i sin bedömning, säger Maria Hölcke.

Dela artikeln