Företag i fokus:

Pryloteket invigt – Ett bibliotek för prylar

IMG_0258

Foto: Alexander Isa

Södertälje introducerar Pryloteket, en unik tjänst där invånare kostnadsfritt kan låna allt från fritidsprylar till hushållsartiklar, främjande av återanvändning och en hållbar livsstil.

(Annonslänk)

Pryloteket, Södertäljes senaste initiativ beläget på övervåningen i Lunagallerian, erbjuder bibliotekskortsinnehavare möjligheten att låna begagnade prylar för hem och fritid utan kostnad.

Detta innovativa koncept, tänkt som ett bibliotek för prylar, har som mål att uppmuntra återanvändning och bidra till en mer hållbar konsumtion. Prylarna, som alla är donerade av Södertäljebor, spänner över en bred kategori och lånas ut ”i befintligt skick”, med en uppmaning till låntagare att själva bedöma prylarnas funktionalitet.

Pryloteket i Lunagallerian
Foto: Alexander Isa

Det underliggande budskapet är tydligt: genom att låna och donera prylar, istället för att ständigt köpa nytt, kan vi tillsammans minska miljöpåverkan och främja en cirkulär ekonomi. Förutom att stödja miljövänliga vanor, siktar Pryloteket på att berika invånarnas fritid med tillgång till prylar som annars kan vara kostsamma eller svåra att få tag på.

Initiativet är ett samarbete mellan flera kommunala enheter i Södertälje, inklusive Telge Återvinning och kultur- och fritidskontoret, samt stadens invånare. Med ambitionen att etablera Pryloteket som en långsiktig service för kommunens boende, lyfter projektet fram vikten av gemenskap och delad ansvarskänsla för vår planet och dess resurser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 april 2024 23:11

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Silikonmugg återkallas – Kan utgöra kvävningsrisk för barn

Skarmavbild-2024-04-18-kl.-15.11.15

Bild: Konsumentverket

Locken till Mumin silikonmuggar återkallas med omedelbar verkan på grund av risken att smådelar kan lossna och utgöra en kvävningsrisk för barn.

En säkerhetsåtgärd har vidtagits av Rätt Start AB, tillverkaren av Mumin silikonmuggar. Återkallelsen gäller locken till muggarna med artikelnummer 6020 (Easy Grey), 6021 (Lovely Pink) och 6022 (Blueberry Blue), som sålts via ett stort antal återförsäljare mellan den 26 januari och 6 mars 2024.

Risken är att smådelar kan lossna från piplocket, vilket utgör en allvarlig risk för kvävning om de hamnar i barnets hals. Konsumenter uppmanas att omedelbart sluta använda locken och kan antingen vända sig till återförsäljaren eller direkt till tillverkaren för att få ersättning eller returnera hela produkten.

I den utfärdade återkallelsen från Rätt Start AB finns kontaktinformation och detaljerad vägledning om hur konsumenter bör agera för att hantera produkten på ett säkert sätt och minimera risken för skada.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 15:14
Senast uppdaterad: 18 april 2024 15:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors