🕝 1 minuter
Pryloteket invigt - Ett bibliotek för prylar
Publicerad 3 april 2024 10:30
Uppdaterad 3 april 2024 01:11

Foto: Alexander Isa

Södertälje introducerar Pryloteket, en unik tjänst där invånare kostnadsfritt kan låna allt från fritidsprylar till hushållsartiklar, främjande av återanvändning och en hållbar livsstil.

(Annonslänk)

Pryloteket, Södertäljes senaste initiativ beläget på övervåningen i Lunagallerian, erbjuder bibliotekskortsinnehavare möjligheten att låna begagnade prylar för hem och fritid utan kostnad.

Detta innovativa koncept, tänkt som ett bibliotek för prylar, har som mål att uppmuntra återanvändning och bidra till en mer hållbar konsumtion. Prylarna, som alla är donerade av Södertäljebor, spänner över en bred kategori och lånas ut ”i befintligt skick”, med en uppmaning till låntagare att själva bedöma prylarnas funktionalitet.

Pryloteket i Lunagallerian
Foto: Alexander Isa

Det underliggande budskapet är tydligt: genom att låna och donera prylar, istället för att ständigt köpa nytt, kan vi tillsammans minska miljöpåverkan och främja en cirkulär ekonomi. Förutom att stödja miljövänliga vanor, siktar Pryloteket på att berika invånarnas fritid med tillgång till prylar som annars kan vara kostsamma eller svåra att få tag på.

Initiativet är ett samarbete mellan flera kommunala enheter i Södertälje, inklusive Telge Återvinning och kultur- och fritidskontoret, samt stadens invånare. Med ambitionen att etablera Pryloteket som en långsiktig service för kommunens boende, lyfter projektet fram vikten av gemenskap och delad ansvarskänsla för vår planet och dess resurser.

Dela artikeln