Företag i fokus:

Företagare dömd för mutförsök mot bankanställd

Skriva-avtal-underteckna

Foto: Pexels

En företagare från Botkyrka har av Södertälje tingsrätt dömts för att ha försökt muta en bankanställd med 25 000 kronor för att erhålla ett banklån.

I en dom som meddelades under tisdagen, har Södertälje tingsrätt dömt en företagare, skriven i Botkyrka, för givande av muta. Händelsen, som inträffade i november 2020, involverade ett försök att erbjuda 25 000 kronor till en kvinnlig anställd vid SEB i Södertälje för att påverka utfallet av ett lånebeslut.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, förklarade för mannen att det var omöjligt att ytterligare belåna bostaden. Hon frihetsberövades dessutom i november 2020 efter brottsmisstankar, men släpptes fri två dagar senare och stängdes därefter av från sitt arbete hos SEB.

Företagaren, som hade ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin och personliga problem, hävdade att hans avsikt inte var att muta den bankanställde utan att be om ett privat lån eller hjälp att hitta en långivare. Han förnekade anklagelserna men dömdes bland annat baserat på inspelade telefonsamtal som presenterades under rättegången. I förhör berättade han att han inte minns allt som framkom i telefonsamtalen med den tidigare bankanställda eftersom han hade druckit alkohol och att det var länge sedan.

Trots detta, ansåg rätten att den erbjudna summan på 25 000 kronor tydligt utgjorde ett mutförsök för att säkra ett banklån.Som påföljd döms företagaren till 60 dagsböter om 400 kronor vardera, totalt 24 000 kronor, samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 april 2024 23:00
Senast uppdaterad: 3 april 2024 23:01

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

  • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
    Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
  • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
    Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
  • Byt ut den svenska kronan mot Euro
    Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:05

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors