Företag i fokus:

Assyriska föreningen firade Akitu med stor framgång

IMG_4191

Foto: Shamash Oyal

Assyriska föreningen i Södertälje bjöd in till en storartad firande av Akitu-nyåret, där världen enligt assyrisk mytologi steg in i år 6774. Festligheterna präglades av kulturell rikedom och internationella artister.

Under måndagen, den första april, blev en dag då Assyrier från hela världen firade Akitu-nyåret, som detta år välkomnade år 6774 enligt den assyriska kalendern. Festligheterna, som anordnades av den Assyriska föreningen i Södertälje, lockade en bred publik, inklusive flera framstående artister, varav en hade rest ända från Australien för att delta.

– Gott nytt år. Det är första gången jag är i Södertälje och jag är väldigt glad och stolt över att vara här. Jag är väldigt glad över att få sjunga ikväll, sade sångaren från Kanada, Tony Gabriel, till Telgenytt strax innan han klev på scenen under gårdagens tillställning.

Artisten Tony Gabriel från Kanada.
Foto: Shamash Oyal

Med över tusen besökare blev evenemanget en stor framgång. Det välorganiserade firandet, som även berömde de ideella insatserna, visade på föreningens förmåga att samla människor för en kulturell fest.

Sonya Aho, ordföranden för den Assyriska föreningen, var mycket nöjd med evenemangets framgång och det stora antalet besökare från både nära och fjärran.

– Det överträffade alla förväntningar. Vi lyckas överträffa oss själva år efter år. Det är helt fantastiskt. Man kan inte annat än bara insupa stämningen och alla glada människorna och barnen framför allt, säger Assyriska Föreningens ordförande till Telgenytt.

Sonya Aho, ordföranden för den Assyriska Föreningen.
Foto: Shamash Oyal

Hon betonade även lyckan över att evenemanget sammanföll med en helgdag, vilket inte alltid är fallet men denna gång inträffade på första april. Aho lyfte särskilt fram den stora uppslutningen som inkluderade en betydande andel barn och ungdomar, vilket bidrog till den familjevänliga atmosfären.

– Mer än hälften var barn. Det glädjer mig att fylla föreningen med barn och ungdomar. Det är helt fantastiskt. Vilken förening i hela Sverige kan samla så många på ett och samma ställe och fortfarande locka ungdomar och barn till föreningen? Det är helt otroligt, säger Aho.

Ni hade även en stor artist som kom från Kanada och sjöng här.

– Det är helt fantastiskt att vi kan locka världsstjärnor till vår scen här i det Assyriska kulturhuset. Att publiken och glädjen här är tillräckliga för att få dessa världsstjärnor att komma hit. Det tycker jag är ett gott betyg för vår lilla förening i Södertälje, avslutar Sonya Aho.

BILDEXTRA: Här firas nyåret Akitu – år 6774

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 april 2024 17:18
Senast uppdaterad: 3 april 2024 12:54

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors