🕝 2 minuter
Gymnasiet i Södertälje banar väg för framtiden
Publicerad 1 april 2024 12:46
Uppdaterad 1 april 2024 13:12

Foto: Kartor

NTI Gymnasiet står i framkant och banar väg för framtiden. Gymnasiet i Södertälje blir en av de första skolorna att erbjuda AI-kurser redan nästa läsår.

Från och med hösten 2024 kommer gymnasieelever på NTI Gymnasiet i Södertälje att kunna fördjupa sig i artificiell intelligens, tack vare Skolverkets beslut att införa AI som ett nytt ämne. Denna utveckling möjliggör för skolor över hela Sverige att integrera AI-kurser i befintliga utbildningsprogram eller som ett fristående val. För elever inom el- och energi- samt teknikprogrammet i Södertälje, innebär detta en unik möjlighet att ligga i framkant inom teknik och innovation.

– De nya kurserna kommer att ge eleverna möjlighet att ligga i framkant och förhoppningsvis också öka intresset för vidare studier inom teknik och matematik. Det finns en stor nyfikenhet, både bland våra nuvarande elever och bland de elever som söker sig hit till nästa läsår, säger Malin Gustafsson, rektor på NTI Gymnasiet i Södertälje. 

(Annonslänk)

Förberedelserna är redan i full gång, med målet att utrusta eleverna med kunskaper inte bara i AI-teknikens funktioner, utan även dess samhälleliga påverkan och etiska dimensioner. Rektor Malin Gustafsson understryker vikten av dessa kunskaper för framtiden och hur de kan bidra till elevernas förmåga till problemlösning inom olika områden.

NTI Gymnasiets engagemang i teknik och innovation sträcker sig bortom klassrummen, med makerspaces som ger eleverna möjlighet att praktiskt tillämpa och utveckla sina idéer. Skolchef Erik Isakson betonar vikten av detta praktiska lärande för att öka elevernas intresse för teknik och programmering, i hopp om att inspirera fler att välja en framtid inom ingenjörsyrket – ett område där Sverige idag upplever en akut brist.

– Hos oss ska eleverna få chans att tillämpa sina kunskaper i praktiken, inte bara studera ämnena från ett teoretiskt perspektiv. Våra teknikutbildningar blir både relevanta och mer intressanta, samtidigt ger vi våra elever ett försprång inför vidare studier på tekniska högskolor i framtiden, säger Erik Isakson.

Initiativet från NTI Gymnasiet i Södertälje möter inte bara det ökade behovet av tekniskt kunniga yrkespersoner i landet, utan svarar också på det starka intresset för AI bland gymnasieelever. Med dessa nya kurser tar skolan ett viktigt steg mot att förbereda nästa generations arbetskraft för en framtid där AI kommer att spela en central roll.

Dela artikeln