Företag i fokus:

Här är arkitektvinnaren för Lunakvarteret

ab43b6e0b9406f34_800x800ar

Segraren ”Himlen är vårt tak”.
Foto: Södertälje kommun

Våren 2023 inleddes en arkitekttävling som ska utgöra grunden för detaljplanen av Lunakvarteren. Nu har vinnaren korats.

(Annonslänk)

Södertälje stadskärna står inför en spännande utveckling. Tävlingen, som inleddes våren 2023 och lockade flera kreativa förslag med målet att återuppliva och förnya stadens hjärta.

Efter en noggrann granskning av flera tävlingsbidrag, bland annat ”Flätan”, ”Det sammanvävda Luna” och ”Vid samma bord”, utsågs ”Himlen är vårt tak” till segrare. En jury bestående av representanter från Telge Fastigheter, Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter, bedömde förslagen baserat på uppsatta kriterier. Det vinnande bidraget ska nu ligga till grund för den nya detaljplanen för Lunakvarteret och kommer att implementeras av Telge Fastigheter, antingen i sin helhet eller delvis.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för CF Möller, till Södertälje kommun.

En modern vision för Södertälje.

Presentationen av det vinnande bidraget ägde rum under tisdagen, inför ögonen på flera representanter från kommunen. ”Himlen är vårt tak” lovar en omvandling till en modern och attraktiv stadskärna där människor vill spendera sin tid.

– Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe.

Foto: Södertälje kommun

Detaljerade planer för ”Himlen är vårt tak” avslöjar en noggrant genomtänkt design som inte bara berikar den lokala miljön utan även bidrar till stadens övergripande estetik. Konceptet inkluderar innovativ dagsljusföring, strategisk fördelning av olika verksamheter och välplanerade entréer och orienteringar. Dess unika diagonalaxel skapar en överblick som sträcker sig bortom kvarterets gränser, och förslagets hantering av områdets nivåskillnader tros kunna skapa långsiktigt värde för Södertälje.

Arkitekturen, som kännetecknas av en avvägd skala och känslig gestaltning, utlovar att bli en kvalitetshöjare för staden, ge Lunakvarteren en distinkt karaktär och identitet, och framförallt, skapa en plats där Södertäljeborna vill vara.

Foto: Södertälje kommun

Juryns motivering:
Det vinnande bidraget ”Himlen är vårt tak” övertygar genom sättet att sortera och välja åtgärder som skapar värde. Det gäller för landskapet, staden, kvarteret och människorna som ska vistas här. De genomtänkta lösningarna berikar omgivningen i alla riktningar. Förslaget bedöms mycket övertygande med vacker dagsljusföring, olika verksamheters fördelning och placering, samt hur entréer utformas och orienteras.

Man kan dra nytta av nivåskillnaderna, vilket ger högt långsiktigt värde genom de förutsättningar som strukturen skapar. Här ser vi attraktiva och inbjudande platser och en arkitektur som formas med avvägd skala samt inkännande gestaltning som kan tillföra staden stora kvaliteter och ge Luna stark karaktär och identitet.

BILDEXTRA – Se samtliga tävlingsbidrag

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 20:00
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 23:42

Scania initierar pilotprogram för självkörande lastbilar

a83b7de729cd6314_org

Pressbild: Scania

Scania tar ett stort kliv framåt inom autonoma transporter genom att lansera ett pilotprogram för självkörande lastbilar och Plus för att integrera avancerad självkörande teknik i sina fordon.

– Vi satsar hårt på att utveckla helt integrerade självkörande lösningar, säger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions inom Scania. 

(Annonslänk)

Scania lanserar Autonomous Commercial Pilot Programme i ett samarbete med det amerikanska teknikföretaget Plus för att utveckla och implementera självkörande lastbilar. Detta initiativ är en del av Scanias ambition att förnya transportsektorn med autonoma lösningar som ökar effektiviteten, minskar utsläppen och förbättrar trafiksäkerheten.

– Plus är hedrade över att ha blivit utvalt av Scania som företagets långsiktiga teknologipartner inom självkörande transporter, säger Shawn Kerrigan, COO och medgrundare av Plus. 

Scania intensifierar utvecklingen av autonoma transporter mellan logistikcentrum.
Pressbild: Scania

– Vi kommer att använda vår erfarenhet av att implementera vår modulära och flexibla mjukvara globalt för att påskynda Scanias utveckling av högpresterande autonom lastbilsteknik. Tekniken kommer att kunna integreras i kundens verksamhet på ett säkert och enkelt sätt, samt kunna sättas i drift kommersiellt i stor skala.

Genom att integrera Plus SuperDrive™ teknik, som möjliggör helt automatiserad körning på nivå 4, strävar Scania efter att involvera kunder i utvecklingen av hållbara transportkoncept. Efter positiva tester i Sverige sedan 2021, siktar företaget på att utöka sin verksamhet i Europa under 2024. Detta steg mot autonoma transporter syftar till att möta den globala förarbristen och initiera en större kommersiell expansion.

– Vi ser självkörande transporter som en viktig del av vårt kompletta erbjudande av säkra, effektiva och hållbara transportlösningar som kan anpassas efter varje enskild kunds specifika behov. Detta stärks ytterligare av TRATON Groups partnerskap med Plus. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 20:05
Senast uppdaterad: 16 april 2024 20:05

Louise Tegel ny annonschef på Telgenytt

Karlberg-och-Tegel

Erik Karlberg, delägare i Telgenytt och Louise Tegel, annonschef.
Foto: Alexander Isa

Telgenytt knyter till sig entreprenören Louise Tegel för att hjälpa Södertäljes företag att nå ännu fler kunder genom tidningens kanaler.

Telgenytt fortsätter sin tillväxtresa. Tidningen är Södertäljes enda gratistidning och når varje dag ut till fler och fler Södertäljebor. På sociala medier är Telgenytt stadens absolut största nyhetskanal och tidningen har nyligen börjat etablera sig på Snapchat, dit tusentals följare redan hittat. Genom Telgenytt når företag i Södertälje en engagerad målgrupp som inte nås via traditionella medier och allt fler företag är Telgenytt det naturliga sättet att nå ut med sitt budskap.

För att möta den ökade efterfrågan på annonsplatser tillsätts nu entreprenören Louise Tegel som annonschef. Louise kommer att ansvara för att utveckla annonsförsäljningen och hjälpa både nya och befintliga kunder att marknadsföra sina produkter och tjänster till tidningens läsare i Södertälje.

– Louise har ett sällsynt driv i allt hon gör och en naturlig fallenhet för företagande. Hon har stor erfarenhet från båda sidor om annonsaffären och har ett brett nätverk i Södertälje. Hon har också en fantastisk förmåga att fånga upp vad en kampanj gett tillbaka i form av siffror. Med andra ord passar hon perfekt för den fortsatta tillväxtresa vi står inför, säger Erik Karlberg, delägare i Telgenytt.

Erik Karlberg, delägare i Telgenytt: – ”Louise Tegel passar perfekt för den fortsatta tillväxtresa vi står inför”
Foto: Shamash Oyal

Louise Tegel är utbildad marknadskoordinator, låg bakom Café Nära i Trosa och har drivit konsultverksamhet inom marknadsföring och grafisk design. Hon har dessutom lång erfarenhet från butiksverksamhet och har de senare åren varit aktiv i husbyggarbranchen som affärsutvecklare och marknadschef.

– Jag brinner verkligen för försäljning och att se de faktiska resultaten av en lyckad marknadsföringskampanj. Att få möjlighet att hjälpa Telgenytt att bygga upp sin annonsaffär i det här skedet är något jag ser fram mycket emot, säger Louise Tegel.

Utöver sitt uppdrag som annonschef för Telgenytt driver Louise marknadsföringsbyrån LUSS Creations. På Telgenytt kommer hon att bidra med annonsförsäljning, grafisk formgivning och affärsutveckling.

Louise Tegel nås på
louise@telgenytt.se och 076-055 16 81

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 17:57
Senast uppdaterad: 16 april 2024 18:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors