Företag i fokus:

Teknologins roll i Scanias monteringsprocess

INCSPON

När du tittar på en nyproducerad Scania-lastbil är det lätt att bara se resultatet av tusentals arbetstimmar, sofistikerad ingenjörskunskap och avancerad teknologi. Mellan de glänsande yttre delarna och den robusta designen, gömmer sig en tillverkningsprocess där precision möter tur, i en symfoni av maskiner och människohänder. Det är en värld där teknologi inte bara underlättar arbetet utan också driver fram innovation och hållbar utveckling.

Robotars precision i monteringsarbetet

I hjärtat av Scanias tillverkning ligger de avancerade robotsystemen – dessa avancerade robotar är programmerade för att exakt montera hjulen, på fordonen. Dessa robotar är utrustade med sensorer och kameror som gör det möjligt för dem att identifiera och placera hjulen på rätt sätt. Från att placera tunga karosseridelar till att montera minutiösa komponenter, utför dessa maskiner uppgifter med en precision som överskrider mänskliga kapaciteter. Denna automatiserade approach frigör tid för arbetarna att fokusera på kvalitetskontroll och finjusteringar, vilket i slutändan höjer produktens kvalitet.

Förutom det fasta monteringsarbetet ger robotarnas programmerbara natur en betydande flexibilitet i produktionslinjen. Detta möjliggör snabba omställningar för att möta förändrade marknadsförhållanden eller introducera nya modeller. Den konstanta utvecklingen av robotteknik, inklusive adaptiv artificiell intelligens och maskininlärning, innebär att robotarna blir allt mer självlärande och självständiga – och på sikt kan de hantera ännu mer komplicerade och varierande uppgifter i monteringsprocessen.

Digitala tvillingar banar väg för innovation

En annan teknologisk framgång är användningen av digitala tvillingar. Dessa virtuella kopior simulerar den fysiska tillverkningsprocessen i realtid, vilket tillåter ingenjörerna att experimentera och förutse hur förändringar i processen kommer att påverka den slutliga produkten. Genom att tillämpa denna teknik kan Scania minska resursslöseri och optimera produktionseffektiviteten utan att riskera faktiska tillverkningskomponenter. Det är en framkantsteknologi som kombinerar det bästa av datavetenskap och tillverkningsteknik för att skapa en mer flexibel och responsiv produktionslinje.

De digitala tvillingarnas roll har också vuxit utöver produktionen till att omfatta produktlivscykeln i sin helhet. Genom att använda data insamlad under hela produktens livstid kan företag retroaktivt analysera och förbättra såväl design som produktionsteknik. Det gör att nästa generation av produkter kan konstrueras med ännu högre effektivitet och precision, vilket visar hur simulering och datavetenskap formar framtidens industri.

Mänskliga insikter styr företagets framgång

Trots en ökande automatisering, förblir människans roll central i Scanias tillverkningsprocess. Arbetare utbildas kontinuerligt för att hantera och övervaka avancerad teknologisk utrustning, vilket speglar en balans mellan människans kreativitet och maskinernas effektivitet. Detta samarbete mellan människa och maskin säkerställer en högkvalitativ produkt, samtidigt som det blir ett levande exempel på framsteg och anpassningsförmåga inom arbetskraften.

Att stärka den mänskliga faktorn i tillverkningsprocessen innebär även att tillsätta kunskap om ergonomi och arbetarskydd. Integrering av intelligenta assistanssystem som varnar för faror eller trötthet, tillsammans med utbildning i hur teknologin bäst utnyttjas, bidrar till en säkrare och mer tillfredsställande arbetsmiljö. Denna symbiotiska relation mellan arbetare och teknologi utgör en hållbar och framåtblickande arbetsplatskultur.

Från ritbord till vägar – hållbarhetens betydelse

Hållbarhet och miljömedvetenhet genomsyrar hela tillverkningskedjan, från val av material till energieffektiva produktionsmetoder. Scanias åtagande att minska sitt miljöavtryck ser man inte minst i deras strävan att integrera hållbarhet i varje steg av produktionsprocessen. Genom att använda återvunna material där det är möjligt och ständigt söka efter energieffektiva lösningar, leder Scania vägen mot en grönare fordonsindustri.

Teknikens framsteg inom fordonstillverkning är inte bara en fråga om att producera mer effektivt – det handlar också om att göra det på ett sätt som är hållbart och ansvarigt. Scanias tillverkningsprocess är ett perfekt exempel på hur innovation kan användas för att uppnå båda dessa mål, med en hälsosam dos av mänsklig insikt och maskinprecision. Detta är framtidens tillverkning, och det är en framtid vi alla kan se fram emot.

Scania visar även sitt hållbarhetsåtagande genom att investera i förnyelsebara energikällor för sin tillverkningsprocess. Genom att anlägga solpaneler, utnyttja vindkraft och till och med överväga geopoliternas varma underflöden för att skapa geotermisk energi, arbetar företaget aktivt för en koldioxidneutral produktion. Dessa ansträngningar kompletterar användningen av miljövänliga material och återvinningsprogram, ytterligare cementerande företagets plats som en ledare i gröna tillverkningsprinciper.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2024 02:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2024 14:20

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors