🕝 2 minuter
Rymde från HVB-hem - Döms för förberedelse till mord
Publicerad 19 mars 2024 09:30
Uppdaterad 19 mars 2024 01:52

Foto: Polisen

Den 15-årige som greps i Skärholmen med en skarpladdad pistol hade rymt från ett HVB-hem dagar innan gripandet. Han har nu dömts till sluten ungdomsvård för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

(Annonslänk)

Den 11 januari greps pojken i Skärholmens centrum, beväpnad med en laddad pistol, ammunition, magasin och bilder på måltavlan. Enligt polisen sökte pojken efter en specifik person, men stoppades av vaksamma poliser. Detta inträffade drygt en vecka efter att han avvikit från ett HVB-hem, den 2 januari

Polisen, som arbetade civilklädd, fattade misstankar mot den delvis maskerade pojken som rörde sig mållöst runt shoppingcentret. Vid kontroll påträffades ett laddat vapen i pojken byxlinning, vilket senare visade sig vara en kraftfull 9 mm pistol.

Förutom vapnet hade pojken en krypterad kommunikationsenhet, innehållande bevis på att han sökte en specifik person. Kommunikation och bilder, sparat i pojkens telefon, styrkte misstankarna om förberedelse till mord. Vidare utredning bekräftade pojkens inblandning i en pågående konflikt mellan kriminella nätverk, med bevis som kopplade honom till specifika adresser och regelbundna förflyttningar i området.

Den 15-årige pojken fångades av flera övervakningskameror den 11 januari. Här fångades han sittandes i Skärholmens centrum och letade efter den tilltänkta måltavlan.
Foto: Polisen

En omfattande utredning, där telefonkommunikation och taxiresor analyserades, visade att pojken planerade att utföra ett mord inom en pågående konflikt mellan kriminella grupper i Södertälje. Han besökte upprepade gånger en bostad i Hovsjö och tillbringade dessutom åtminstone en natt där, efter att ha rymt från sitt HVB-hem den 2 januari.

Trots att pojken inte uttalade sig under rättegången, ansåg tingsrätten att bevisningen var tillräcklig för att fälla honom.

Domstolens beslut grundades på omfattande bevisning, inklusive kommunikation och rörelsemönster från pojkens mobiltelefon, vilket resulterade i en dom för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Påföljden bestämdes till sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

Foto: Polisen

Dela artikeln