Företag i fokus:

NIF säkrade nytt SSL kontrakt efter rysare

NIF

NIF spelar vidare i finrummet efter att ha besegrat Hagunda.

Den sista omgången i SSL skulle svänga rejält för lagen som var inblandade i nedflyttningsstriden. Det var NIF, AIK och Karlstad som slogs om nytt kontrakt. 

(Annonslänk)

NIF som inte hade allt i egna händer inför den sista omgången såg till att göra sin del att vinna mot Hagunda samtidigt som övriga lag förlorade men det var inte helt enkelt och för en stund så var NIF under nedflyttningsstrecket.

Nykvarn inledde matchens bäst genom Simon Westgärds som hittade nätet bakom Hagundas Hampus Bodin efter 05:44. Tidigare under säsongen har NIF haft problem på bortaplan och fram till denna match så hade man inte tagit en enda 3 poängare på bortaplan. Det i samband med att ett nytt kontrakt stod på spel fick NIF supportrarna se ett påkopplat lag från start. Det var väldigt få bollar som man bjöd Hagunda på och bollen vårdades väl inom laget i den första perioden.

NIF som fortsatte att skapa flera chanser hade en hel del stolpe ut. Framför allt när Filip Ceder avlossar ett skott som tar i kryssribban och på något sätt söker den sig bort från målet. Den 0–1 ledningen som man hade kunnat utökas till mer men med 22 sekunder kvar av den första perioden så kontrar Hagunda och sätter kvitteringsmålet. Matchen gick till periodpaus och Nykvarn var för tillfället ute ur SSL.
Karlstad som hade rest till Kalmar hade gått in till periodpaus med 2–3 samtidigt som matchen mellan Pixbo och AIK stod det 2–2. 

#28 Simon Westgärds klev fram och visade vägen för NIF med sitt ledningsmål.
Foto: RG Foto-Media

I den andra perioden var inledningen lite mer avvaktande och NIF såg till att lyfta sitt man-man spel där Hagunda hade problem att etablera ett anfall. Det var ett stundtals ett nedtryckt hemmalag som inte fick bort bollen ur egen zon när NIF gick till anfall. Första formationen med bröderna Rigogiannis, Janthe, Fondelius och Jonsson var helt klart på spelhumör när det skulle avgöras.
Även om det inte var vanligt för denna formation att göra slumpmål, lyckades Lucas Rigogiannis skjuta ett skott som träffade Kevin och studsade in i målet efter 5:55.

Några minuter senare skulle Filip Ceder utöka till 1–3 efter att ha fintat bort sin markering vilket gav honom oceaner av yta och tillräckligt med tid för att överlista Hagundas målvakt. Mycket ska NIF tacka Lucas Orrmo för som gör en avgörande räddning i sekvensen tidigare vilket öppnar upp för att Ceder sedan kan utöka ledningen i stället för att Hagunda kvitterar.


12.31 får Hagunda en utvisning vilket ger NIF återigen ett nytt läge att utöka på nytt.
Hagunda står upp bra mot NIF:s powerplay men till slut så tröttar Oscar Janthe och testar ett handledsskott från point-position rakt upp i krysset. Otagbart för Bodin i målet.
Den andra perioden skulle fortsätta vara NIF:s period och första formationen skulle fortsatt ha en avgörande roll även i denna match när man rullar bort Hagunda försvar och Oscar fondelius kunde raka in 2–5 bakom Bodin som inte fick någon vidare hjälp av sina medspelare.

#9 Filip Ceder stod för många fina individuella prestationer som hade kunnat leda till fler mål i matchen.
Foto: Kent Fondelius

NIF gick till pausvila med en betryggande ledning samtidigt som konkurrenterna låg under i sina matcher. Fokuset riktades mer på matchen mellan Kalmarsund – Karlstad där värmlänningarna låg under med 4–3 inför den sista perioden.

AIK såg trötta ut och uppgivna mot Pixbo där Göteborgslaget hade gått upp till en 6–3 ledning inför den sista perioden.
I den sista perioden bjöds Hagunda in i matchen när NIF drar på sig en utvisning vilket resulterar i att Hagunda reducererade till 3–5. Lucas Orrmo i målet såg till att rädda skottet men returen letade sig in på något sätt.

Det märktes att det var mycket som stod på spel för när det var 10 minuter kvar av matchen sjönk NIF mer på egen planhalva. Tillsammans med ett bra defensivt arbete hade Hagunda svårt att trycka dit en ny reducering. Men från ingenstans testar Hagundas Noah Tornberg ett distansskott som blir för mycket för Orrmo som släpper in 4–5 med lite mer än 6 minuter kvar av matchen. Den betryggande ledningen som NIF gick in med hade tagits i kapp av Hagunda som nu endast behövde 1 mål till för att dra NIF in i nedflyttningsstriden igen och förstöra festen.

NIF:s första formation klev fram och bjöd publiken på ett underhållande spel.
Foto: RG Foto-Media

Kalmarsund hade sett till att utöka sin ledning mot Karlstad och Pixbo körde över AIK totalt.

Hagunda gick för det i slutminuterna men med ett uppoffrande defensivt jobb och bra målvaktsspel så kom inte hemmalaget närmare. NIF lyckades stå emot trycket och ett stort jubel gick över IFU Arena när ca 300 supportrar vrålade av lycka tillsammans med spelarna. Det var inte bara den första 3-poängaren för NIF på bortaplan men den absolut viktigaste bortamatchen att vinna för säsongen.
Första formationen var helt klar avgörande i denna match och matchens poängkung blev den stora NIF-profilen Oscar Janthe.

De stora förlorarna i nedflyttningsstriden blev Karlstad som hade en fin form i slutomgångarna men där Kalmarsund blev allt för tunga och därmed kommer Karlstad att göra Hagunda sällskap till allsvenskan nästa säsong.

NIF spelar vidare i finrummet och Furuborghallen kommer att präglas av fler heta SSL matcher 2024/2025!

Lagkaptenen #87 Karljohan Ahlroth var snabbt framme med att fira och tacka den framtida generationen som rest till Uppsala och hejade fram NIF till seger.
Foto: RG Foto-Media

(Annonslänk)

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 15:27

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors