Företag i fokus:

Ödesmatch väntar NIF – supportrarna laddade

image-7

Så här såg det ut när NIF tog klivet upp till SSL – kan det bli lika rött-svart även i Uppsala under lördagen?.
Foto: RG Foto-Media

Under lördagens spelas den sista matchen av grundserien i SSL. NIF behöver åtminstone 2 poäng och måste hoppas på att resultaten går deras väg när deras konkurrenter ställs mot topplagen.

Efter den senaste förlusten mot Mullsjö står det klart att Helsingborg undviker nedflyttningsstriden, vilket lämnar tre lag i farozonen för att åka ur SSL: Nykvarn, AIK och Karlstad. 

NIF, som hade varit i en bättre sits inför den sista omgången med en seger mot Mullsjö, måste nu i stället förlita sig på att de andra resultaten går deras väg mot AIK och Karlstad, som kämpar för att bibehålla sin plats i SSL.

NIF, Karlstad och AIK är inblandade i nedflyttningsstriden
Foto: Egen

Det har varit en spännande kamp om slutspelsplatserna och nedflyttningsstrecket i SSL de senaste omgångarna. Medan det för några omgångar sedan stod klart att Hagunda inte skulle kunna hålla sig kvar, har frågan om vilket lag som ska göra dem sällskap vid nedflyttningsstrecket varit osäker.

NIF, som inte har haft någon imponerande form på bortaplan, har även haft svårigheter att säkra tillräckligt med poäng hemma för att hålla avståndet till nedflyttningsstrecket. Samtidigt har konkurrenten Karlstad, som har visat fin form de senaste omgångarna, tagit ett rejält steg framåt och leder med en poäng före NIF. Å andra sidan har AIK, som hade möjlighet att säkra sitt SSL-kontrakt förra omgången i sin sista hemmamatch mot Kalmar, drabbats av en stor förlust med 4–13 i Solnahallen.

Hagunda, som inte längre har något att spela för, kommer naturligtvis att vilja påverka vilket lag som följer dem ner till Allsvenskan nästa säsong. Under de senaste matcherna har Hagunda testat ett nytt spelsystem inför den kommande säsongen och, utan någon press, gjorde de en solid prestation mot Helsingborg när de förlorade med minsta möjliga marginal.

#29 nådde en ny milstolpe under matchen mot Mullsjö
Foto: RG Foto – Media

Senast NIF och Hagunda möttes, i december, vann NIF klart med 7–2 i Furuborghallen. Denna gång står det mer än tre poäng på spel, och flera spelare finns på skadelistan. Det förväntas även en stor hejarklack på IFU Arena i Uppsala, med uppgifter om minst 150 supportrar som kommer att stötta laget.
En nyckelspelare för NIF är hemvändaren Markus Jonsson, ledaren av den interna assistligan med 16 assist, som nådde en imponerande milstolpe under den senaste matchen mot Mullsjö – hans 300:e framträdande i SSL under sin karriär. Med sin tolfte raka säsong i SSL förväntas Jonsson spela en betydande roll under lördagens match.

Här är de förutsättningar som NIF behöver hålla koll på inför den avgörande omgången:

Scenario 1:

  • Karlstad och AIK förlorar sina matcher.
  • Nykvarn tar minst 1 poäng.

Det är viktigt att notera att det inte räcker för Nykvarn att endast ta 1 poäng, eftersom de i så fall hamnar på samma poäng som Karlstad. I det fallet avgörs placeringen enligt målskillnad, där NIF för närvarande har en fördel på 10 mål. För att säkerställa överlevnad måste NIF vinna med en marginal på minst 5 mål, samtidigt som Karlstad förlorar med samma marginal.

Scenario 2:

  • Karlstad tar endast 1 poäng.
  • AIK tar endast 1 poäng.
  • Nykvarn tar minst 2 poäng.

För att NIF:s chanser ska leva måste både Karlstad och AIK misslyckas med att vinna sina matcher. Nykvarn kan inte heller förlora sin match, då de redan befinner sig under nedflyttningsstrecket.

Det är utan tvekan en nervpirrande sista omgång av grundserien 23/24, där varje mål och varje resultat kommer att vara av avgörande betydelse för NIF:s öde.


Matchen går att följa via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 mars 2024 21:11
Senast uppdaterad: 15 mars 2024 21:11

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors