🕝 1 minuter
Länsstyrelsen upphäver beslut om bygglov i Södertälje
Publicerad 14 mars 2024 14:00
Uppdaterad 14 mars 2024 01:26

Bild: Kartor

Länsstyrelsen har upphävt ett beslut från Järna kommundelsnämnd om positivt förhandsbesked för nybyggnad av tre enbostadshus. Anledningen till upphävandet är en bristfällig hydrogeologisk utredning.

I december 2022 gav Järna kommundelsnämnd i Södertälje kommun positivt förhandsbesked för byggandet av tre enbostadshus på fastigheten Kallfors 1:4. Beslutet har dock överklagats och efter granskning upphävde Länsstyrelsen beslutet den 26 april 2023, på grund av avsaknad av en adekvat hydrogeologisk utredning som skulle analysera grundvattentillgången.

Därefter återförvisade Mark- och miljödomstolen ärendet till Länsstyrelsen för ytterligare prövning av vattenutredningen.

Tomtfastigheten i Kallfors.

Länsstyrelsens bedömning visar på betydande brister i den hydrogeologiska utredningen, inklusive otillräckliga analyser av grundvattentillgången och dess förmåga att förse de planerade fastigheterna med vatten. Specifikt pekar Länsstyrelsen på en övervärdering av grundvattentillgången och en underskattning av de potentiella kostnaderna och tekniska utmaningarna med att säkerställa en tillräcklig vattenförsörjning.

På grund av dessa brister anser Länsstyrelsen att marken inte är lämplig för de planerade åtgärderna och upphäver därmed kommundelsnämndens beslut om förhandsbesked.

Dela artikeln