Företag i fokus:

Nedsläpp Tingsryd: ”Kan han spela så kommer han att göra det”

Nedsläpp med Magnus Bogren

Magnus Bogren och laget går in i sista veckan med seriematcher, sedan stundar slutspelet.
Foto: Daniel Hansson

Det är två matcher kvar i grundserien för SSK, Tingsryd på hemmaplan imorgon och på fredag i sista omgången möter SSK Östersund på bortaplan.

Bogren: -Där är mycket forwards och det är tuff konkurrens.

Det är inte bara placeringen i tabellen att ta hänsyn till, utan även att hitta känslan och tryggheten i spelet. Att komma in med en go känsla i slutspelet helt enkelt.

-Klart att det är lite både och. Först och främst handlar det om att vinna matcherna och det är det viktigaste. Sedan är klart att det också är viktigt att spela bra, göra två riktigt bra prestationer. Men det är ändå det att vi ser till att göra vårt och så får vi se vart vi hamnar därefter.

Det har varit matchledigt för SSK sedan i fredags, då laget förlorade ett straffavgörande mot Nybro på deras hemmaplan. Läge då att slipa på sådant som man inte varit riktigt nöjda med i spelet de senaste matcherna.

-Vi tycker väl ändå att vi har gjort rätt så bra matcher de sista fyra matcherna. Det vi framförallt har fokuserat på är tempot, jag tycker vi kan driva upp det mer, tycker vi behöver bli lite bättre i offensiva spelet. Där har vi jobbat med lite olika delar, så det är väl det vi har haft mest fokus på nu de två senaste träningarna.

(Annonslänk)

Att bli mer effektiva när målchanser uppstår, går det att träna på, eller är det mer instinkten i matcherna som det handlar om?

-Absolut kan man träna på vissa delar i det som vi vill se. Men till syvende och sist handlar det om att bli mer distinkt i sakerna och göra det mycket svårare för motståndarna. Jag tror inte heller man ska prata för mycket om det.

-Vi har bevisligen gjort väldigt mycket mål under säsongen så kunnandet finns, det gäller att få killarna att släppa ner axlarna och köra än att hålla på att påtala det hela tiden.

Specialteams blir ofta en avgörande faktor i ett slutspel där matcherna kan bli extra ”griniga” och där två lag tar ut varandra i matcherna. Powerplay är en spelform som har hackat lite för SSK på slutet och även där kommer det finnas tid att slipa på detaljer.

-Specialteams är alltid något som vi utvärderar och jobbar med, sedan hur mycket vi kommer att jobba med det vill jag hålla lite inom laget. Det är absolut en viktig grej och klart något vi kommer ha fokus på.

-Samma där, vi har visat att vi kan det och göra det väldigt bra. Kunskapen finns, det gäller att bli lite enklare, framför allt i powerplay, bli lite enklare i spelet.

Är det inte så att ni ger spelarna lite ansvar att hitta lite nya varianter och ideér? För att bli mer svårlästa.

-Jo, vi tittar på det. Det är Grossa och Zacke som mestadels har det. Jag vet att de jobbar stenhårt med det. Absolut tittar man på olika varianter men samtidigt tror jag inte på att ändra för mycket. Det ser man på bra lag också, det är inte mycket ändringar utan att våga ta lägena när de finns där.  

Det alla ssksupportrar hoppats på, Linus Videll är på väg tillbaka i spel
Foto: Shamash Oyal

Tänker mest på att ha något extra verktyg i lådan för att lösa upp knutarna i tajta matcher där två lag tar ut varandra så att säga.

-Jo men det vet jag att de pratar om.

Sedan tidigare vet vi att Veeti Vainio har varit borta länge på grund av sin skada, Linus Vidells historia känner vi till och att han börjat känna sig för på is. Olli Vainio utgick mot Nybro senast, skadan ska inte vara av allvarligare art enligt Bogren.

-Olli är närmast spel. I övrigt har jag inte mer att säga än vad Adam och fysioteamet har gått ut med. Det är de som sköter den delen vad gäller Linus och Veeti. Olli ligger närmast spel, sedan om han är med på fredag kan jag inte säga, han spelar inte imorgon i alla fall. Vi kommer inte att riskera något.

Hur bör man tänka kring Linus? Han ska ju själv känna att han kan bidra till laget.

-Kan han spela så kommer han att göra det. Sedan får man ta det där ifrån, det finns inget läge att göra det nu. Han är så pass professionell så han kommer att hantera det på bästa sätt. Vad man kan förvänta sig låter jag andra spekulera i. Jag vet hur bra han kan vara och han är en viktig spelare på olika sätt.

-När det är dags kommer han att spela givetvis, så är det.

Mönstrar ni annars samma uppställning som mot Nybro?

-Det bestämmer vi imorgon. Vi har lite olika scenario, men där är mycket forwards och det är tuff konkurrens, det är som det är och bara att gilla läget. Se till att vara förberedd på bästa sätt för alla, det kan hända mycket.

-Vi får se hur vi sätter upp laget imorgon men vi har fjorton forwards tillgängliga i alla fall.

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 18:51
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 21:59

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors