Företag i fokus:

Efter pendeltågskaoset – SJ tar nu över trafiken

Tåg pendel Foto: Alex Isa

Foto: Alexander Isa

Efter perioder av störningar i pendeltågstrafiken i Stockholm sker nu ett operatörsbyte. Från och söndag, den 3 mars, tar SJ Stockholmståg över ansvart från MTR för att förbättra trafiken.

I ett viktigt steg för Stockholms kollektivtrafik tar SJ Stockholmståg över driften av regionens pendeltåg från och med tidig morgon den 3 mars. Detta följer efter beslutet från Trafiknämnden att avbryta det befintliga avtalet med MTR i förtid, med målet att åtgärda de senaste tidernas tågkaos och skapa en mer stabil och tillförlitlig pendeltågsservice.

– Ända sedan beslutet togs i november har vi arbetat gemensamt för att återfå en stabil och pålitlig pendeltågstrafik. Det kommer att ta tid, men förutsättningarna förbättras nu, säger Erik Norling, Trafikdirektör på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

(Annonslänk)

Det nya avtalet med SJ Stockholmståg, som initialt sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning, är en del av en större strategi för att komma till rätta med de problem som plågat pendeltågstrafiken – bland annat förseningar och inställda avgångar på grund av brist på personal och fordon. För att underlätta en smidig övergång har SJ Stockholmståg arbetat nära med Trafikförvaltningen och MTR under de senaste 16 veckorna, vilket inkluderar övergången av cirka 1 600 medarbetare från MTR till SJ Stockholmståg.

– Det är ett arbete som kommer att ta tid. Vi tar över driften med betydligt kortare framförhållning än normalt och har därför inte haft möjlighet att genomföra några större förändringar i samband med övertagandet, säger Lars Lindberg, vd på SJ Stockholmståg.

(Annonslänk)

Under ledning av VD Lars Lindberg, erkänner SJ Stockholmståg de utmaningar som ligger framför dem, men de har också tilldelats nya förutsättningar från Trafikförvaltningen för att möta dessa utmaningar. Dessa inkluderar fortsättningen av att framföra tågen enbemannade, vilket har varit praxis även under den tidigare operatören.

Denna förändring är ett tecken på Trafikförvaltningens och SJ Stockholmstågs åtagande att förbättra pendeltågstrafiken i Stockholm, med hopp om att återställa passagerarnas förtroende och erbjuda en mer pålitlig service.

– Vi ska göra vårt yttersta för att öka punktligheten, skapa stolta och engagerade medarbetare, intensifiera arbetet för att skapa en mer välfungerande fordonsflotta – allt i ett nära samarbete med Trafikförvaltningen, facken och skyddsombuden för att tillsammans öka pendeltågssystemets robusthet. Exakt vilka förbättringsåtgärder som behövs får vi återkomma till när vi fått tillträde till verksamheten och tagit emot våra nya kollegor, men vi ska se över allt från punktlighet och tågunderhåll till säkerhet och trygghet säger Lars Lindberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2024 15:45
Senast uppdaterad: 28 februari 2024 15:46

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors