Företag i fokus:

DEBATT: Majoriteten driver en handelsfientlig parkeringscirkus

IMG_9139

Parkeringen vid centralstationen
Foto Alexander Isa

Förra året var det möjligt för Södertäljeborna att parkera avgiftsfritt i två timmar på tre parkeringsplatser: Tom Tits, Torekällskolan och Centralstationen. Då beräknades den avgiftsfria parkeringen kosta 6 miljoner i uteblivna parkeringsintäkter för kommunen. 

(Annonslänk)

Den första januari skulle den avgiftsfria parkeringen enligt socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiets gemensamma majoritetsbudget, försvinna från Södertälje från alla parkeringar. Detta möttes av stor befogad kritik från media, opposition och framförallt Södertäljes invånare.

Panikartat la majoriteten därför fram ett nytt förslag bara veckor efter att budgeten antagits där gratisparkeringen fanns kvar men bara vid Centralstationen och Torekällskolan. Tom Tits parkering, som är den största av de tre och den enda som täcker den norra stadskärnan fick inte fortsätta vara avgiftsfri I det nya beslutet, som bara skulle gälla fram till sista mars, räknades kostnaderna om igen. Vad de räknades om till, går inte längre att se eftersom att dokumentet försvunnit från både kommunens diarium och från kommunens system för möteshandlingar. 

I fredags fick vi däremot nya besked. Den politiska majoriteten har ändrat sig igen. Den här gången är det Torekällskolan och Sorbonne som får två timmar avgiftsfri parkering. Nu vet vi också vad kostnaden beräknas vara för kommunen: fyra miljoner per år. Hela härvan med alla turer fram och tillbaka har slutat i besparingar för totalt två miljoner kronor och hundratals färre avgiftsfria parkeringsplatser, med mindre trafik in till stadskärnan och sämre förutsättningar för cityhandeln som resultat. 

”Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter”

Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter. Det är svårt att acceptera att denna politiska parkeringscirkus för att spara två enstaka miljoner har varit värt det för Södertäljeborna

Det är snurrigt, oproffsigt och slarvigt av den så kallade “stabila” politiska majoriteten. Det hade varit bättre om de kunde stå för sitt ursprungliga förslag att ta bort all gratis parkering. Då hade det i alla fall blivit tydligt för väljarna vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill. Ännu bättre hade det varit om Liberalernas förslag om att behålla två timmar avgiftsfri parkering på samma platser som invånarna vant sig vid hade röstats igenom när budgeten beslutades i november. 

Södertäljes invånare förtjänar tydlighet och öppenhet. Inte en velande politisk ledning som inte vet vad den vill.

Metin Hawsho,
Gruppledare (L)

Alvin Hanna,
Ledamot i tekniska nämnden (L)

Läs även: – Nya gratis parkeringsregler i Södertälje från april

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 27 februari 2024 00:29

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

  • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
    Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
  • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
    Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
  • Byt ut den svenska kronan mot Euro
    Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:05

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors