Debatt
🕝 2 minuter
"DEBATT: Majoriteten driver en handelsfientlig parkeringscirkus"
Publicerad 27 februari 2024 09:00
Uppdaterad 1 maj 2024 14:57
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Parkeringen vid centralstationen
Foto Alexander Isa

Förra året var det möjligt för Södertäljeborna att parkera avgiftsfritt i två timmar på tre parkeringsplatser: Tom Tits, Torekällskolan och Centralstationen. Då beräknades den avgiftsfria parkeringen kosta 6 miljoner i uteblivna parkeringsintäkter för kommunen. 

(Annonslänk)

Den första januari skulle den avgiftsfria parkeringen enligt socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiets gemensamma majoritetsbudget, försvinna från Södertälje från alla parkeringar. Detta möttes av stor befogad kritik från media, opposition och framförallt Södertäljes invånare.

Panikartat la majoriteten därför fram ett nytt förslag bara veckor efter att budgeten antagits där gratisparkeringen fanns kvar men bara vid Centralstationen och Torekällskolan. Tom Tits parkering, som är den största av de tre och den enda som täcker den norra stadskärnan fick inte fortsätta vara avgiftsfri I det nya beslutet, som bara skulle gälla fram till sista mars, räknades kostnaderna om igen. Vad de räknades om till, går inte längre att se eftersom att dokumentet försvunnit från både kommunens diarium och från kommunens system för möteshandlingar. 

I fredags fick vi däremot nya besked. Den politiska majoriteten har ändrat sig igen. Den här gången är det Torekällskolan och Sorbonne som får två timmar avgiftsfri parkering. Nu vet vi också vad kostnaden beräknas vara för kommunen: fyra miljoner per år. Hela härvan med alla turer fram och tillbaka har slutat i besparingar för totalt två miljoner kronor och hundratals färre avgiftsfria parkeringsplatser, med mindre trafik in till stadskärnan och sämre förutsättningar för cityhandeln som resultat. 

”Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter”

Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter. Det är svårt att acceptera att denna politiska parkeringscirkus för att spara två enstaka miljoner har varit värt det för Södertäljeborna

Det är snurrigt, oproffsigt och slarvigt av den så kallade “stabila” politiska majoriteten. Det hade varit bättre om de kunde stå för sitt ursprungliga förslag att ta bort all gratis parkering. Då hade det i alla fall blivit tydligt för väljarna vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill. Ännu bättre hade det varit om Liberalernas förslag om att behålla två timmar avgiftsfri parkering på samma platser som invånarna vant sig vid hade röstats igenom när budgeten beslutades i november. 

Södertäljes invånare förtjänar tydlighet och öppenhet. Inte en velande politisk ledning som inte vet vad den vill.

Metin Hawsho,
Gruppledare (L)

Alvin Hanna,
Ledamot i tekniska nämnden (L)

Läs även: – Nya gratis parkeringsregler i Södertälje från april

Dela artikeln