Företag i fokus:

NIF föll efter straffar – gick miste om bonuspoängen

image-7

Bitter förlust för NIF som inte kom upp i nivå i dagens match
Foto: Roland Osbeck

Det var en viktig match på förhand för bägge lagen som vill ta steget närmare ett nytt kontrakt i SSL, framför allt för Helsingborg som jagas av Karlstad som låg 1 poäng bakom inför omgång 22.

Ett styrkebesked för Helsingborg var att den rutinerade och tidigare landslagsspelaren Linus Nordgren gjorde comeback för ett par omgångar sedan och var även uppskriven i mötet mot NIF. Nordgren som har 3 VM guld bakom sig och gjort 673 poäng i SSL (grundserie) kom att bli en viktig pusselbit för hemmalaget. För NIF saknades Hampus Ahrén som saknades pga. en skada.

Den första perioden inleddes svajigt och kvalitén var inte den bästa där bägge lagen bjöd varandra på chanser. Det fanns helt klart utrymme för bättre spel och inget av lagen kom upp i nivå.
Det skulle vara Helsingborg som tog tag i matchpinnen när Simon Nilsson gjorde 1–0 efter 03.14. Filip Ceder som ersatte Ahrén såg till att leverera direkt när han med ett långskott ställer målvakten Mattias Qvarfordt i Helsingborg efter 09.49. 

#89 Sebastian Thorberg var en av NIFs bästa spelare mot Helsingborg
Foto: Roland Osbeck

Efter en fin frislagsvariant kunde Linus Bergström sikta in sig och sätta 2–1 i nättaket, otagbart för Orrmo efter 15:35. NIF kunde ge en snabb replik när Sebastian Thorberg stod för ett fint förarbete fram till Dennis Andersson som gjorde sitt första mål för Nykvarn efter 16:43. Ställningen stod sig perioden ut. Det var ingen högintensiv första period och bägge lagen hade helt klart mer att ge.

I den andra perioden fick återigen hemmalaget en bra start när den rutinerade Linus Nordgren håller sig framför mål och trycker dit 3–2 efter 30 sekunder. Sebastian Thorberg har varit en av spelarna för NIF som är otroligt stark med boll vilket man fick se vid 2–2 målet. Thorberg var klart en av Nykvarns bättre spelare idag med sitt sinne för att läsa spelet och erövra bollen på offensiv zon. NIF skulle till slut få utdelning när Liam Arvidsson bryter Helsingborgs uppspel som till slut hamnar hos Thorberg som tar sig förbi Qvarfordt i målet men vid skottögonblicket får han ett slag som gör att Thorberg missar målet. Domaren dömer straff och Kevin Rigogiannis kliver fram mot Qvarfordt som kvitterar till 3–3.

#91 Oscar Janthe fortsatt i fin form när han återigen stod med i matchprotokollet med sina 2 assist.
Foto: Per Wiklund

12.13 i den andra perioden åker Simon Nilsson ut 2 minuter för protest mot domslut vilket ger NIF chans att ta ledningen för första gången i matchen. NIF som har ett vasst powerplay med många vassa målskyttar skulle se till att luckra upp Helsingborgs boxplay när Oscar Janthe hittar över till Kevin Rigogiannis på bortre stolpen. Janthe som förlänger sin poängsvit för 10:e matchen i rad har verkligen hittat rätt under andra halvan av säsongen.

Kedjan med Oscar Janthe, Lucas Rigogiannis och Kevin Rigogiannis växte in i matchen och tog egna initiativ för att bryta mönstret vilket gav resultat.

Det märktes på Helsingborg att de blev mer påkopplade vid underläge då mycket stod på spel och det var Nordgren som skulle se till att dra med sig en utvisning efter en närkamp med Lucas Rigogiannis. Helsingborgs powerplay gick ut på att söka upp den vassa målskytten Christoffer Andersson men NIF:s försvarsspel lyckades täcka ner skotten. Till slut fick Helsingborg fart på bollen vilket fick NIF att inte riktigt hänga med när Christoffer Andersson återigen testade skott och denna gång letade bollen sig förbi försvararna och in bakom Lucas Orrmos första stolpe. 

Det var en jämn period där bägge lagen helt klart fick minimera misstagen för att inte låta sig straffas av snabba omställningar. Ställningen stod sig perioden ut men i den tredje perioden får hemmalaget med sig en utvisning efter att Liam Arvidsson gått in lite för hårt och delar ut en bentackling vilket sätter honom i utvisningsbåset.  Boxplay på nytt för NIF som har haft problem tidigare under säsongen men har de senaste matcherna förbättrat sin statistik. Denna gång fick Linus Nordgren stå och leta efter passningar rätt så ostört men NIF stod positionerade helt rätt och kunde hålla ut tills Arvidsson åter var på planen igen.

#27 Kevin Rigogiannis med ett nytt hattrick som gav 1 poäng till NIF.
Foto: Per Wiklund

Det hann knappt gå 1 minut efter att NIF klarat av utvisningen när det slarvades i uppspelet och Helsingborgs Linus Bergström kunde på egen hand sätta 5–4 bakom Lucas Orrmo. Ett misstag som kunde bli kostsamt för NIF i matchen men till slut kunde Kevin Rigogiannis fullborda sitt hattrick när han sätter 5–5 med 4 minuter kvar av matchen, assisterat av Oscar Janthe.  Slutminuterna ville inget av lagen slarva med bollen och matchen gick i stället till förlängning.

I förlängningen hade NIF ett par heta chanser att få med sig bonuspoängen men bommade vilket fick Helsingborg att kontra men Lucas Orrmo gör en monsterräddning för att hålla kvar NIF i matchen.
Matchen fick i stället gå till straffar.

Det skulle avgöras i den andra rundan där Markus Jonsson bommade sin straff och i stället kunde Helsingborgs klubblegend Linus Nordgren sätta den avgörande straffen och få med sig den viktiga bonuspoängen som kan vara avgörande för Helsingborg när säsongen summeras.

Tränaren Nicklas Hedstål om mötet mot Helsingborg och skadeläget på Hampus Ahrén:
– Jämn match som kunde gått åt båda hållen där vi har väldigt fina lägen att avgöra i sudden. Vi tar med oss en viktig poäng. Hampus har en mindre skada vi hoppas på spel inom kort.

Nästa match är söndagen den 3 mars mot Linköping i Furuborghallen kl.17:00

(Annonslänk)

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 februari 2024 19:25
Senast uppdaterad: 25 februari 2024 19:25

Gruppledarna enas om en investering på 80 miljoner

434075089_442802988418977_5615229499714128913_n

Gruppledarna Linda Sjögren (V) och Anna Syrjänen (KD).
Pressbild

I en sällsynt samverkan presenterar Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i Södertälje ett gemensamt yrkande om att omfördela kommunens överskott till trygghet och skolmiljöförbättringar.

– Vårt förslag är att ta 80 miljoner kronor från 2023 års resultat och dela 40 milkoner till en trygghetsfond och 40 miljoner till en NPF-anpassningsfond, skriver gruppladarna Anna Syrjänen (KD) och Linda Sjögren (V), ett pressmeddelande.

Under dagens möte i kommunstyrelsen föreslog KD och Vänsterpartiet gemensamt att en del av Södertäljes kommunöverskott på 194,5 miljoner kronor ska investeras i invånarnas trygghet och en bättre skolmiljö. Mot bakgrund av årets positiva ekonomiska resultat, som överträffade budgeten med 94,7 miljoner kronor, argumenterar partierna för att nuvarande osäkra tider kräver aktiva insatser för medborgarnas välfärd.

(Annonslänk)

Förslaget innebär en omfördelning av 80 miljoner kronor från 2023 års resultat, där hälften avsätts till en nyinrättad trygghetsfond och den andra hälften till en NPF-anpassningsfond. Trygghetsfonden ska möjliggöra för civilsamhället och kommunens egna verksamheter att initiera projekt som ökar tryggheten i offentliga rum och stärker förebyggande åtgärder mot kriminalitet.

NPF-anpassningsfonden avser att förbättra skolmiljön genom anpassningar för elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF), där insatserna spänner från mindre undervisningsgrupper till ökad kompetens hos skolpersonalen i NPF-frågor.

Gruppledarna Anna Syrjänen (KD) och Linda Sjögren (V) understryker vikten av dessa investeringar som en väg mot en inkluderande och tryggare stad för alla Södertäljebor.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 17:26
Senast uppdaterad: 12 april 2024 17:26

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors