Företag i fokus:

Nya åtgärder mot Tesla kan slå hårt mot elbilsägare

Elon

Elon Musk, VD Tesla.
Foto: Cc 

I november stoppades Teslas leveranser vid Södertälje hamn på grund av en arbetskonflikten mellan IF Metall och Tesla. Över 130 anställda berörs av konflikten, med Sekos förbundsstyrelse nu i färd med att inleda sympatiåtgärder.

IF Metall står inför en utdragen strid med Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden, utan tecken på en långsiktig lösning. Månader lång förhandling mellan parterna har inte resulterat i framsteg och i solidaritet med IF Metall har Seko, Service- och kommunikationsfacket, beslutat att vidta sympatiåtgärder mot den globala biltillverkaren för dess vägran att teckna kollektivavtal för sina svenska anställda.

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Därför har vi valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Tesla supercharging.
Foto: Creative Commons.

Sekos kraftfulla åtgärder innebär ett stopp för anslutning och planering av nya laddstationer för Tesla, samt ett upphörande av service och underhåll på befintliga laddstationer. Dessa åtgärder förväntas påverka Teslas expansionsmöjligheter i Sverige betydligt, speciellt med tanke på det växande behovet av laddstationer för elbilar.

De åtgärder som Seko vidtar påverkar även större energibolag som Vattenfall, Eon och Tekniska Verken, samt olika kommunala energibolag. För svenska elbilsägare kan dessa åtgärder innebära betydande svårigheter, då Tesla Supercharger-nätverket, som är Sveriges största laddnätverk och öppet för alla elbilister, är en stark del av infrastrukturen för elbilsresor i landet.

Industrifacket möter motgångar i strejken mot Tesla.

DN rapporterar att IF Metall möter motgångar då endast en tredjedel av de anställda på Tesla deltar i strejken. Den pågående strejken på svenska Tesla, som startade i slutet av oktober, har visat sig engagera endast en tredjedel av arbetsstyrkan, enligt uppgifter från Dagens Nyheter.

– När vi gick ut i konflikt hade vi organiserat över hälften av arbetarna på Tesla och hoppades självklart att alla skulle delta. Men en del förstod nog inte att de faktiskt behövde lämna arbetsplatsen, och andra blev hårt trängda av Tesla. Det är mänskligt, men jävligt tråkigt, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande Marie Nilsson till DN.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2024 02:33

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors