Företag i fokus:

”Vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod”

Calle Brattenberger

Calle Brattenberger, målvaktstränare i Södertälje Sportklubb sedan 2016
Foto: Shamash Oyal

Den här säsongen har målvaktsspelet i SSK varit en het potatis i diverse medier, hos olika hockeyexperter och inte minst supporterleden. Är kritiken överdriven eller speglar den sanningen?

– Det är många frågor som fansen ställer och jag förstår att frågan kommer upp. Jag tycker det är jättebra att den lyfts, säger SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger till Telgenytt.

SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger fick två nya adepter att jobba med inför den här säsongen. Tomas Sholl värvades in från ICEHL, högsta ligan i Österrike. Claes Endre anslöt till SSK från serierivalen AIK.

”Bratten” kastar givetvis inte sina målvakter under bussen men medger samtidigt att han i vissa matcher önskat det där lilla ”extra” av Endre och Sholl.

– Jag vänder på frågan, har laget spelat bra försvarsmässigt? Om man kollar över lag så har det i en del matcher där vi nästan åkt på stryk, varit målvakterna som vunnit matchen åt oss.

– Där emot, något som vi tagit upp internt med målvakterna också, är när det är tajt i matcherna och vi får 3-4 farliga lägen emot oss, friläge, två mot ettor och så vidare. Kanske inte ska begära att de räddar alla men istället för att släppa 2-3 så skulle det behövas skalas ner till ett insläppt istället åtminstone.

– Det har jag saknat lite och det har vi pratat om också. Men i många matcher har faktiskt våra målvakter vunnit matcher åt oss. Kritiken mot våra målvakter tycker jag har blivit ganska överflödig. Vi i tränarteamet har suttit och tittat på målen vi har släppt in och hur många som vi anser är målvaktstavlor.

(Annonslänk)

Ska man sammanfatta Calles resonemang så har målvaktsparets insatser mellan stolparna varit tillräckligt bra i vissa matcher men att de behöver höja sina nivåer lite till, att bli tungan på vågen i jämna och tajta matcher.

– Klockrena målvaktstavlor är där inte jättemånga men hur många mål är det som vi vill att de ska kliva fram och ta? Jo, det är ett par stycken åtminstone. Där är ju vågen som jag tycker är skillnaden.

Målvaktsspelet har varit ett hett samtalsämne under säsongen men också ett viktigt spår att diskutera tycker Brattenberger.

– Det är jättebra att någon tar upp frågan, då kan man förklara hur vi ser på det. Man kan prata statistik hit och dit, kan hänvisa till ett samtal som jag Grossa (Nicklas Grossman) och Magnus Bogren hade i omklädningsrummet.

– Under den period som Endre stod en räcka matcher när Tomas Sholl var borta och Eriksson Ek hade skadat sig. Då gick Claes in och hade fem raka vinster, i NHL hade du fortsatt att spela, de hade inte brytt sig om räddningsprocenten, utan du är vinnare.

-Men som sagt, jag säger det igen och har pratat med målvakterna om det. Ibland vill man att de tar det där sista klivet, vilket de gör i vissa matcher.

Man förstår ju att målvakten någon gång ibland behöver komma upp stort med någon ”idioträddning”, rädda något skott som kanske annars blir mål 4 av 5 gånger.

– Exakt. I ett slutspel är det ju det som kommer att gälla, och det får man ju hoppas att de knapparna också trycks igång. Det gäller ju ett helt lag, att alla gör sin roll till hundra procent.

Det är klart att det uppmärksammats några insläppta mål som man tycker att Tomas eller Claes hade kunnat agera bättre på.

– Vi hade ett par matcher där vi släppte in typ tio mål men sedan när vi granskade målen så var det individuella misstag rakt igenom. Vi tappar puck vid defensiva blå, spelar in pucken i slottet. Visst, kanske någon av dem måste kliva fram då och rädda puckarna. Men återigen så har vi faktiskt matcher där de klivit fram och vunnit dem.

Calle anser att det mönster som blivit då SSK:s målvakter hela tiden blir ifrågasatta är något som är överdrivet, lilla minsta snedsteg blir väldigt uppförstorat menar han.

– När den här bollen kommer i rullning, det behöver inte vara något större misstag men pucken anses som tagbar. Då haussas det upp ganska mycket, man slänger mer och mer bensin på elden, man kommer dit till slut, tyvärr.

– Vi har någon match där man var på Endre en del med att ha släppt in för enkla mål. När vi sen tittat på den så är det mål där tre skymmer och så vidare.

– Jag kan säga så här, att där jag sitter och ser allting kan sitta och bli förbannad precis så som alla andra kan bli. När jag sedan börjar granska det och ser det från andra vinklar så är det ju att han ser ingenting när pucken kommer. Man vill ju att våra målvakter ska hitta den pucken snabbare, absolut.

Tomas Sholl
Foto: Daniel Hansson

Ska vi skala ner målvaktsdebatten ytterligare så har vi de svaga resultaten mot toppkonkurrenterna. Hur mycket kan det tillskrivas Tomas och Claes tycker du?

– I vissa av de matcherna har jag en känsla att vi har blivit tagna av stundens allvar. Att spela inför ett fullsatt globen, en första gång för vissa och en sista för vissa är få förunnat. Där har ju Djurgården en del spelare med mer rutin. Visst, då kan man ju tänka att man ska kliva fram som målvakt och gilla läget, det kan jag hålla med om.

– Men som sagt, jag tycker också att våra målvakter har klivit fram och vunnit matcher. Om man sätter sig ner neutralt och tittar på det, så mot AIK var Endre bra som vi vann. Mot Kalmar hemma så vann ju Endre matchen. Kalmar är kanske Kalmar men fortfarande har ju vår målvakt klivit fram.

– Tomas har gjort några såna matcher som gjort att vi har vunnit matchen. Det är svårt men att kasta våra målvakter under bussen tycker jag inte man ska göra.

SSK mötte Brynäs i Gävle för en vecka sedan, hemmalaget vann med 2-0 i en jämn match där SSK länge hade hugg på poäng. Claes Endre gjorde en bra match mellan stolparna, det var ändå hans mindre lyckade ingripande när Brynäs gjorde 2-0 som allt eftersnack kom att handla om. En målvaktstavla helt klart men innan dess hade laget inte förmått att göra mål framåt.

Om man vänder på det. Borde man inte förvänta sig att laget offensivt ska göra sitt för målvakten på samma sätt som det krävs att målvakten ska rädda laget vid kritiska lägen i matcherna?

– Jag köper det resonemanget, Claes spelar bra fram till 2-0 målet. Det misstaget är han fullständigt medveten om, var helt förstörd efter matchen på grund av det. Även om han gjort en okej match så spelar det ingen roll då summeringen blir 0 poäng för laget och att han släppt in en skitpuck.

– Vi skapade ju framåt men var uddlösa i avsluten.

Det där klassiska, mer desperation vid avgörande lägen, skymma målvakten, hugga på returer och så vidare.

– Precis, det är ju bara att kolla en del matcher vi har förlorat. Det är något som jag vet att övriga ledarteamet har uppe på bordet. Att börja jobba ännu hårdare, att ”vara där” i spelet framför bägge målen. Det har vi ju jobbat med hela tiden, ibland sitter det jättebra men ibland känner jag att det blir lite bortglömt.

– Ibland behöver man göra det där grova jobbet, förhoppningsvis börjar det chippas in nu i slutspelet. Det är det som kommer att krävas. Vinna kamperna framför båda målen kommer vara en avgörande faktor i slutspelet.

Nu när serien går in i slutskedet och förberedelserna inför slutspelet trappas upp så kommer också arbetet med målvakterna och hela laget gå in i en ny fas. Man kommer att bryta ner allting ytterligare på detaljnivå.

– Nu blir det ett helt annat upplägg på träningarna. Just nu går vi igenom hur vi har släppt in mål på varje individ. Vad är det som behövs tränas på. Samtidigt gäller det nu att hitta mycket bra energi, vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod.

(Annonslänk)

– Vi kommer att träna mycket på svåra avslut, svåra ageranden. Träna på saker som varje individ behöver. Fokus på att ha bra energi och bra ork inför slutspelet. Upplägget blir ju lite annorlunda jämfört med ”vanlig serielunk”.

Hur ser planen ut angående Olle Eriksson EK?

– Han är tillgänglig för oss när MoDo har spelat färdigt sin säsong. Sedan ska han vara hel och ha energi att spela med oss. Det finns inget som säger att han ska hit bara för att han är namngiven av oss.

– Det finns inget sånt utan vi litar fullt på våra målvakter. Sedan är det otroligt skönt att ha en sådan målvakt som Olle Eriksson Ek i bagaget. Det är en rutinerad målvakt som kommer med bra erfarenhet.

Om han själv vill kommer inte MoDo att hindra honom att spela med SSK med andra ord?

– Nä, det är att han ska känna sig frisk och fräsch efter sin säsong. Det är viktigt.

Finns det någon tanke om att han ska spela någon mer match i grundserien med SSK?

– Det törs jag faktiskt inte svara på, det är om någonting sker. Sedan har ju MoDo sitt just nu, de behöver ju säkra sitt kontrakt. Jag tror inte att nån utav oss kommer bolla nånting där utan det är något vi får diskutera längre fram i så fall.

Kan det här vara ett bra tillfälle för er att kolla på om Eriksson Ek kan vara ett alternativ för er till nästa säsong?

– Det är ju en fördel med en sådan här sak men det är ju om Olle själv är intresserad av att ta steget ner i Hockeyallsvenskan. Det är ingenting som jag har på agendan just nu.

Claes Endre #53
Foto: Daniel Hansson

Nu är det ju ingen i dagsläget som vet om SSK är ett SHL eller HA-lag när en ny hockeysäsong drar gång till hösten. SSK är ett av flera lag som har chansen på avancemang.

– När slutspelet kommer är det små marginaler. Då kan det vara avgörande att vi inte åker på skador och sjukdomar. Att vi får studsarna med oss, stolpe in istället för stolpe ut.

De lagen som mest konsekvent orkar göra de där tråkiga sakerna varje byte, varje match brukar vara de som står där i final slutligen.

– Ja. Så är det verkligen. Jag säger ödmjukhet och tålamod, det är bland det viktigaste vi har inom hockeyn. Man kan gå ifrån med en två-tre målsledning, sedan tappar du ödmjukheten och hux flux så är det match igen.

Det blev en snackis förra slutspelet när Anton Blomkvist (huvudränare i AIK) fångades upp i sändning under en match och en timeout gav sina spelare budskapet ”play dirty”. Syftet var självfallet inte att hans spelare medvetet skulle åka runt och skada sina motståndare utan att gå under skinnet på dem och ligga på gränsen till det tillåtna. Något som ”Bratten” också ger sin syn på.

– Det är ju en del av sporten, man ska spela schysst men det ska vara hårt. Jag tror inte heller han var ute efter några fula tacklingar utan att spela tufft och hårt. Det skulle göra ont att möta hans lag. Så vill vi ju ha det också, det ska vara schysst men det ska kännas att möta oss.

Tycker definitivt det finns den karaktären i SSK. Tänker exempelvis på Jacob Dahlström och Emil Alba som är klippt och skurna för slutspel med deras oömma spelstil. WIÅ, Liljewall.

– Ja, jag skulle inte vilja stå vid sargkanten och ha pucken när de gubbarna kommer. När Dahlström eller Alba kommer och tjongar till en, då hade man antagligen blivit en del av sargen.

Har ni i tanken någon tydlig etta när ni går in i slutspelet?

– Vi kommer att låta det växa fram nu under sista delen av serien. Kommer sätta oss ner i tränarteamet hur vi ser på situationen. Det kommer att få växa fram.

Expressen skrev för ett tag sedan om att SSK säkrat upp Almtunas Oliver Håkansson som en av två målvakter till nästa säsong. Uppgifter som Calle Brattenberger möter med förvåning.

– Det där har jag också hört. Det var ju samma med Edvin Olofsson inför förra säsongen, jag hade liksom ingen aning om det då och han var inte klar då heller. Det är samma här med, det är mer än vad jag vet i så fall. Det känns som att jag skulle ha koll på det.

Det vore konstigt om Emil Georgsson skulle göra klart med en ny målvakt utan att diskutera det med dig först?

– Ja, det är liksom samma som blossade upp med Edvin Olofsson förra året. Då var ju jag och Emil lika frågande om hur det ryktet uppstått. Ibland kommer det fram saker som man inte har någon aning om.

Både Tomas Sholl och Claes Endres kontrakt med SSK går ut efter den här säsongen. Calle om hur arbetet med den lagdelen inför nästa säsong:

– Just nu har vi full fokus på den här säsongen. Ge förtroende till de målvakter vi har och låta de få spela till sig chanser. Så är det egentligen med alla lagdelar, man kollar vad som finns på spelarmarknaden.

– Man får till sig målvakter och spelare mer febrilt just nu. Man lägger det i en liten mapp men just nu har vi inte något större fokus på att vi måste börja göra klart med någon målvakt till nästa säsong. Vi får se hur våra målvakter just nu presterar också.

Finns Sholl och Endre med i planerna för nästa säsong?

– Vi har inte kommit så långt. Det enda vi har sagt är att vi vill fokusera till hundra procent på den här säsongen. Ge grabbarna i laget vårt fulla förtroende, både vad gäller utespelare och målvakter.

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2024 02:34

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Jacob Dahlström

Jacob Dahlström missade över 20 matcher för SSK på grund av skada
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har ett långt förflutet i Södertälje Sportklubb. Nu har han förlängt ytterligare ett år med SSK.

När SSK 2015 ramlade ur Hockeyallsvenskan lämnade också ”Dahla” klubben. Efter att ha spelat i några andra klubbar så kom han tillbaka till klubben igen inför säsongen 2020-21. Nu påbörjar han sin femte raka säsong i Södertälje.

-Det är i SSK jag vill spela och trivs otroligt bra i laget och föreningen. Så det var inget svårt beslut från min sida, säger Dahlström.

Varför blev det bara ett år för dig?

-Det kändes rätt för bägge parter att göra det.

Triggar det lite extra också i och med att slutet blev som det blev?

-Ja, verkligen. Man är ju inte nöjd med slutet. Det vill man helst göra om, nu går ju inte det så då får vi försöka nästa år igen.

Man får ofta höra ordet revanschlusta från olika spelare och ledare när resultaten och spelet inte lever upp till förväntningarna.
Att det inte bara blir ord som låter bra i stunden utan att det omsätts till handling är inte alltid självklart. Dahlström resonerar lite om hur man kan tänka och agera.

-Det man måste först göra är en analys och det påbörjades direkt dagen efter vi hade åkt ur. Möten med tränare och sportchefer, allt från spel till hur gruppdynamiken har varit.

-Sedan gäller det ju att bryta ner det i slutspelsmatcherna. Vad var det som vi kunde gjort bättre, vad var det som studsade emot. Vad var det vi gjorde bra?

Vad kommer man fram till i de samtalen?

-En sak man kan se direkt är effektiviteten. Det är fakta, vi var för dåliga i specialteams.

-Sedan ta med sig också att det blir än mer viktigt med sådana punkter i ett slutspel, för du blir ännu mer synad i en matchspelsserie. Till exempel i specialteams där vi torskar inbördes, då blir det väldigt svårt att vinna en slutspelsserie.

Det här med den dåliga effektiviteten, hur kan man bryta ner den i detaljer, vad det beror på?

-Det är svårt att inte låta för klyschig men där har vi varit för veka in mot kassen. Det är en grej, det finns ju rätt mycket fakta i hur du gör mål. Och mycket mål görs ju med trafik, mycket driv mot kassen.

-Det var helt enkelt för dåligt. Sedan är det ju, vill inte skylla på otur men vi hade ju sjukt mycket lägen som likaväl kan gå in. Man får ju ändå se det, mycket A-chanser, skapade mycket bra lägen.

-Tillräckligt många för att vinna matcher? Förstår att man undrar, varför gjorde vi inte det? Det enkla svaret är väl att vi inte var tillräckligt skarpa, inte tillräckligt bra in på kassen. Det är svårt att svara på något annat sätt.

Foto: Shamash Oyal

Ett analysarbete har pågått sedan säsongen tog slut och någonstans måste spelare, tränarteam och övrig sportslig ledning mer och mer släppa över fokus på säsongen som kommer. Det håller Jacob med om, även fast den förra gör sig påmind lite fortfarande.

-Det är både och. Det kommer väl ske ett analysarbete ett tag fram över. Men personligen så är man fortfarande bitter, det är svårt att titta på slutspelet nu. Man vill ju fortfarande spela.

-Men sedan vet man ju att det kommer en ny säsong och man måste börja förbereda sig för den. Det är klart att man börja fundera på nästa, dra i gång träningen och ställa om mentalt. Det är ett måste, kan inte gå runt ett halvår och vara bitter.

Börjar barmarksträningen snart?

-Det kommer väl dra i gång om inte allt för länge. Gissningsvis om någon vecka. Vet inte hur upplägget kommer att se ut.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Säsongen blev strulig för Jacob Dahlström då han efter en skada och operation missade mer än tjugo matcher i grundserien. Så här säger han om sin egen säsong:

-Personligen var det en ganska ryckig säsong, hade strul med en fot i början av säsongen. Så kom jag till det skedet att jag var tvungen att operera för att den skulle bli bra.

-Så jag missade rätt mycket och det var första gången på seniornivå som jag varit borta så länge. Det var tuffare än jag trodde, att vara borta både från laget och isträningen så länge. Det var rätt tufft att komma tillbaka men sedan började kroppen kännas bättre ju närmare inpå slutspelet vi kom.

”Dahla” hade önskat mer av sitt spel men accepterar ändå sin roll i laget och finner sig till rätta i hierarkin.

-Självklart ville man bidra mer offensivt även om jag är en defensivt lagd spelare. Jag kan sätta stolthet i att stänga ner motståndarnas kedjor. Sedan spelade jag mycket peneltykill och där ville vi upp i procent.

Ja, ert boxplay har ju varit upp och ner, ni fick inte riktigt ordning på det.

-Nej, vi började väldigt tufft och jobbade mycket i uppförsbacke med att jobba upp procenten. Det är något vi har som förbättringspotential till nästa säsong.

-Annars en ganska ryckig säsong som var väldigt utmanande men det var skönt att komma tillbaka och tyckte ändå det kändes lite bättre på slutet.

Blev det svårare än du hade förväntat dig att komma tillbaka efter skadan och operationen?

-Ja det var det. Man visste ju inte vad som väntade när man blev borta mitt under säsongen. Just när det är foten också är det svårt att hålla i gång, det går ju inte att hålla i gång träningen under rehabtiden.

-Men jag är glad att jag gjorde den och att den blev bra, det var det viktigaste.

Det är inget av skadan som hämmar dig nu då?

-Nej, verkligen inte. Den är som den ska vara.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 14:15
Senast uppdaterad: 12 april 2024 14:15

Aljoša Lagumžija nominerad till Årets Centrumutvecklare

434876583_10160809765333961_8307069824768195509_n

Finalisterna i Halmstad.
Foto: Privat

Aljoša Lagumžija från Södertälje är en av de tre finalisterna till den prestigefyllda titeln Årets Centrumutvecklare 2024, en utmärkelse som erkänner betydande insatser inom stads- och centrumutveckling.

Finalisterna till Årets Centrumutvecklare 2024 har nu offentliggjorts, och bland de utvalda finner vi Södertäljes egna Aljoša Lagumžija. Tillsammans med Johan Jönsson från Hässleholm och Charlotte Svärd från Kristianstad, står Lagumžija i rampljuset som en av de främsta aktörerna inom svensk centrumutveckling.

Denna trio tillkännagavs som finalister under den nationella årskonferensen för Sveriges centrum- och platsutvecklare som hölls i Halmstad igår, torsdagen den 11 april.

Aljoša Lagumžija, VD Södertälje City, nominerades som finalist i Halmstad under torsdagen.
Foto: Privat

– Är otroligt stolt och glad över nomineringen och att mitt och mina kollegors arbete i Södertälje uppmärksammas nationellt och inom branschen. Detta sätter Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang, säger centrumchefen, Aljoša Lagumžija, till Telgenytt.

Årets Centrumutvecklare är en utmärkelse som har delats ut av föreningen Sveriges Centrumutvecklare sedan 2012. Priset ges till en person som framgångsrikt har drivit utvecklingsprocesser, projekt, kampanjer eller arbeten som bidrar till att förbättra och vitalisera stadskärnor, handelsplatser eller köpcentra. Aljoša Lagumžija har med sin insats satt Södertälje på kartan för framstående centrumutveckling, vilket nu har gett honom en välförtjänt plats bland finalisterna. Vinnaren av utmärkelsen kommer att avslöjas senare under året.

– Vi har fått in många bra nomineringar från representanter i kommuner, fastighetsägare eller branschkollegor runt om i landet på personer som de vill lyfta och som alla gör stordåd på sina platser. Nu är de tre finalisterna utsedda och vi ser fram emot Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö den 21 maj där vinnaren utses, säger Marlene Hassel, ordförande i Sveriges centrum- och platsutvecklare och ordförande i juryn för Årets Centrumutvecklare.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 12 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors