🕝 1 minuter
Fängelse och utvisning för försök till våldtäkt i centrum
Publicerad 15 februari 2024 12:30
Uppdaterad 15 februari 2024 11:56

Foto/Montage: Alexander Isa

En man från Ukraina dömdes nyligen till fängelse och kommer att utvisas ur Sverige efter ett försök till våldtäkt i centrala Södertälje.

I ett nyligen avgjort fall vid Södertälje tingsrätt har en man dömts till ett år och sex månaders fängelse för försök till våldtäkt, efter att ha använt våld och hot om våld i ett försök att utföra sexuella handlingar mot en kvinna. Brottet ägde rum på på Storgatan i centrala Södertälje i april 2022, då mannen lurade offret till en källarlokal med löften om arbete, innan han försökte genomföra övergreppet.

Efter våldtäktsförsöket laddade kvinnan, som också är från Ukraina, upp ett inlägg på Facebook. Många hörde av sig till henne och berättade att de kände igen mannen på bilden i inlägget. Flera personer, huvudsakligen män, skrev att de hade arbetat för honom utan att få betalning. En av dessa personer skickade bilder på mannens pass till henne, vilket underlättade polisanmälan.

(Annonslänk)

Mannen, som enligt domen bor med sin flickvän i Alby och förnekat brottet, hävdade att han inte var i Sverige vid tidpunkten för händelsen. Åklagaren styrkte dock sin sak med omfattande bevisning, inklusive polisrapporter, sociala mediers konversationer och fotografier som visar mannens närvaro och inblandning.

Till följd av brottets allvar har åklagaren även yrkat på att mannen ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Utvisningsbeslutet grundas på brottets natur och den fara och kränkning det inneburit. Mannen, som är medborgare i Ukraina, anses inte ha tillräckliga band till Sverige för att motivera ett undantag från utvisning.

Tingsrätten har vidare fastställt att mannen ska betala skadestånd till offret för det lidande och de kränkningar hon utsatts för. Kränkningsersättningen uppgår till 60 000 kronor. Utöver fängelsedomen på ett år och sex månader förbjuds mannen att återvända till Sverige under en period av fem år.

Dela artikeln