🕝 2 minuter
Assyriska firar 50 år med expansion till Kanada
Publicerad 14 februari 2024 09:00
Uppdaterad 14 februari 2024 01:36

Moussa Esa, ordförande för Assyriska FF
Foto: Adam Colvin, Wikimedia/Pressbild

I år är det exakt 50 år sedan Assyriska FF grundades i Södertälje. I samband med sitt jubileum meddelar klubben att de tar ett stort steg genom att etablera en systerklubb i Kanada.

Assyriska FF, fotbollsföreningen som har varit en symbol många världen över, firar i år sitt 50-årsjubileum. Klubben, som startades 1974 och gjorde historia 2005 genom att nå Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan, utvidgar nu sin verksamhet internationellt. Med rötter djupt förankrade i assyrisk kultur och med en vision om att förena folkgruppen över hela världen, meddelar klubben stolt etableringen av en systerklubb i Kanada.

– Det är väl känt att Assyriska har supportrar över hela världen, det här är ytterligare ett tecken på att sagan är internationell och har sitt nästa kapitel i Nordamerika, säger Moussa Esa, ordförande för Assyriska FF.

Denna nya satsning, ledd av George Oshanna i Kanada, siktar på att replikera Assyriskas framgångar i Sverige på den kanadensiska fotbollsscenen. Målet är att skapa en fotbollsförening som inte bara fostrar talanger enligt den svenska modellen men också stärker det assyriska gemenskapen internationellt.

Assyriska FF etablerar sig i staden London, Ontario, med närmare 400 000 invånare i Kanada.
Foto: Adam Colvin, Wikimedia

– Initiativet togs av några supportrar från Kanada, närmare bestämt London Ontario. De tog kontakt med oss och berättade om sin kärlek för Assyriska FF, för fotboll och för den assyriska gemenskapen i staden. De har följt laget i Sverige under en lång period och berättade om hur det ville göra samma Assyriska FF gjort i Sverige, säger Esa.

Genom att introducera en franchise av sitt varumärke i Kanada, strävar Assyriska FF efter att fortsätta sin tradition av framgång och samhörighet, denna gång över Atlanten.

– Den nya klubben kommer på engelska att heta Assyriska Soccer Club (ASC) och använda sig av samma logotyp som originalet och de kommer följa vår värdegrund som klubb. Genom detta projekt hoppas vi kunna vara mer närvarande som moderklubb och spela rollen som det landslag vi varit genom åren. Så här kan vi också öka antalet aktiva supportrar, vilket är otroligt välkommet, säger Esa.

Med planer på att snabbt etablera en ungdomsakademi och rekrytera spelare, ser framtiden ljus ut både för den nya klubben i Kanada. George Oshanna, med en livstid av fotbollserfarenhet och en passion för Assyriska FF, står i spetsen för detta ambitiösa projekt som lovar att bli en milstolpe i klubbens redan imponerande historia.

– Att vi är klara med allt pappersarbete nu är helt otroligt, det känns som att min barndomsdröm har blivit verklighet. Nu äntligen kan jag få en egen Assyriskatröja så som jag alltid bett om från mina släktingar i Sverige men aldrig fått, säger kanadensaren George Oshanna.

Klubben i Kanada bildas officiellt den 14 februari 2024.

(Annonslänk)

Dela artikeln