Ahréns avgörande prestationer lyfter NIF till seger
Publicerad 12 februari 2024 04:57
Uppdaterad 2 maj 2024 11:13

#23 Hampus Ahren och #77 Lucas Orrmo klev fram när NIF behövde det som mest. Foto: Kent Fondelius, RG Foto-Media

NIF vann den jämna drabbningen och skaffar sig andrum ner till nedflyttningsstrecket som kan börja snegla uppåt i tabellen.

Det var en match där båda lagen desperat behövde tre poäng, och kampen om slutspelsplatsen var långt ifrån avgjord. Thorengruppen ville inte riskera att hamna för långt efter Jönköping, som för tillfället höll greppet om den sista slutspelsplatsen, medan NIF försökte skapa en lucka ner till Karlstad, som låg precis under nedflyttningsstrecket.

Det var helt klart en viktig match när Thorengruppen gästade Furuborghallen under söndagen, men de fick lämna några nyckelspelare hemma i Umeå på grund av sjukdom.

#23 Hampus Ahren. Foto: Roland Osbeck,

Inför 877 åskådare visade NIF återigen att de var starka inledningsvis under den första perioden, något publiken vant sig vid att se. Det dröjde inte länge innan det första målet föll. Efter 4.08 minuter sköt Lucas Rigogiannis ett mål bakom gästernas målvakt Thomas Crona.

Matchen bestod av hårda dueller, och domarna tillät det fysiska spelet vilket intensifierade matchen ytterligare. Lucas Orrmo i hemmamålet hade det lugnt de första 5 minuterna och fick inte möta ett enda skott. Vid 10:28 kvitterade gästerna genom Mattias Ljunggren, som kunde sätta bollen i öppet mål efter ett fint förarbete av Matteus Gavatin.

Denna match var det #22 Lucas Rigogannis som klev fram med sina två mål och läckra finter som var en stor faktor till dagens vinst. Foto: Roland Osbeck

Strax efter tekningen fortsatte gästerna att pressa NIF, vilket resulterade i två farliga lägen där Orrmo räddade ett av frilägena med en spektakulär benparad. Orrmo var utan tvekan en av de hetaste spelarna på planen under dagen. Men ledningsmålet skulle komma för gästerna, efter ett vackert uppspel som rullade förbi Nykvarns försvar och Tobias Bergfors kunde enkelt sätta 1–2 i öppet mål, återigen assisterad av Gavatin. Ställningen stod sig perioden ut.

NIF inleder den andra perioden med en överraskande hög press mot gästerna. Thorengruppens planhalva blir en svåröverkomlig zon och NIF börjar skapa nya målchanser från oväntade positioner. Efter ett slarvigt uppspel från gästerna får Hampus Ahrén en öppning som han utnyttjar genom att elegant skicka bollen in bakom Cronas högra kryss, vilket kvitterar matchen

(Annonslänk)

Strax efter tekningen uppstår ett farligt läge där NIF:s Liam Arvidsson är nära att ta ledningen, men han får sig en tryckare precis framför mål vilket resulterar i straff för NIF. Hampus Ahrén kliver fram, men hans skott träffar insidan av stolpen och letar sig på något sätt bort från målet, vilket håller ställningen lika.

#77 med en otrolig räddning i den andra perioden som även stod för flera fantastiska räddningar i sin debutsäsong i SSL. Foto: RG Foto-Media

Thorengruppen skapar ett farligt läge där Orrmo gör en fantastisk räddning trots att det såg ut som om han var helt passerad. Hans snabba reaktion håller NIF kvar i matchen. Trots att gästerna inte har med sig hela truppen märks det tydligt att det finns en trygghet i deras spel. De har haft störst fokus på att vinna bollen högt upp på planen, vilket de har lyckats med några gånger under matchens gång, även om avsluten inte har gått deras väg. I stället har NIF kunnat skapa farliga chanser mot gästernas höga press, men Thomas Crona i målet har stått stadigt och gjort en fin insats.

I den tredje perioden tar NIF kontroll över matchen när de vinner bollen på offensiv planhalva. Lucas Rigogiannis skär elegant förbi sin back och tvingar honom att fälla Rigogiannis, vilket resulterar i en tvåminutersutvisning för gästerna. NIF får chansen i powerplay, och efter att ha testat på flera avslut som gästernas box klarat av, lyckas Kevin Rigogiannis hitta sin bror Lucas Rigogiannis med en passning som leder till NIF:s ledningsmål. Ställningen blir då 3–2 till NIF.

Landslagsspelaren #23 Hampus Ahrén stod för flertal fantastiska prestationer där 2 av de resulterade i mål som blev avgörande i slutändan. Foto: RG Foto-Media

Matchen står och väger i mitten av slutperioden, men gästerna har svårigheter med sina uppspel mot Nykvarns man-man-försvar. Det ger NIF möjligheten att kontrollera bollen mer och tvingar gästerna att öka pressen. En riskabel strategi mot en spelare som Hampus Ahren, som lyckas ta sig förbi två försvarare för att starta ett anfall. När hela hallen tror att Gustav Lindström ska skjuta, passar han i stället tillbaka till Ahren, som retfullt placerar bollen i ett öppet mål med sju minuter kvar av matchen. Även om domarna tillät tuffa dueller, svävade en utvisning i luften för hemmalaget, som inte hade råd att bjuda in Thorengruppen i matchen. De höll sig dock på rätt sida och med fyra minuter kvar av matchen väljer gästerna att spela 6 mot 5, vilket resulterar i ett mål när Gabriel Erol skjuter ett fantastiskt skott i det bortre krysset och tystar hela hallen med tre minuter kvar av matchen.

Gästerna fortsätter att pressa i slutminuterna, men NIF håller ställningarna och säkrar därmed ett välbehövligt andrum ner till nedflyttningsstrecket.

Nicklas Hedstål summerar matchen på följande sätt:
– Vi vinner rättvist efter 60 minuter. Vi är det lag som driver spelet och skapar flest och bäst målchanser matchen igenom. Vi är inne i en positiv trend och ser fram emot att åka ner till Jönköping på torsdag för ny match.

NIF har sex matcher kvar och bland dem återfinns möten med lag som Helsingborg, Karlstad och Hagunda, som för närvarande ligger bakom dem i tabellen. Om de lyckas ta en seger i det kommande bortamötet mot Jönköping öppnar det upp för förhoppningar om en plats i slutspel, då det endast skulle vara tre poäng som skiljer lagen åt.

NIF möter Jönköping torsdag den 15 februari i Jönköpings idrottshus kl. 18.30.