Företag i fokus:

DEBATT: NPF-anpassa våra skolor i större utsträckning

Anna Syr

Anna Syrjänen. Gruppledare, Kristdemokraterna. Foto: Liza Simonsson

Svar på insändare: Lärandet får inte anpassas bort

Jag minns min skolgång på 90-talet. Även om den ägde rum i Finland och inte i Sverige så finns det både likheter och skillnader. Jag tänker ofta på de mer utmanande eleverna i klassrummet, som de stökiga killarna.

Jag tänker på en tjej med en fysisk funktionsnedsättning, som tvingades gå runt skolbyggnaden under varje idrottslektion. Jag tänker också på mig själv, som hade svårt att somna på nätterna och fick rådet att sjunga godnatt visor i mitt huvud för att hitta lugn.

Jag behövde mer stöd och hjälp än bara enkla råd från min lärare. Satu, som var tvungen att promenera runt skolbyggnaden, krävde mer meningsfulla och anpassade idrottslektioner, medan de stökiga killarna var i behov av ett individuellt anpassat stöd för sin skolgång.

”Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag”

Liberalernas Metin Hawsho längtar i ett inlägg efter bättre eller kanske svunna tider. Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag, till exempel disciplin och respekt för läraren. Men det jag är glad över nu är att vi ser varje individ och gör anpassningar för att varje unikt barn ska få det stöd det behöver. Att arbeta enskilt med en vuxen i ett separat rum är en anpassning. Att gå till biblioteket i mindre grupper är en annan. Det känns som att Hawsho blandar ihop äpplen och päron när han identifierar just ”anpassningar” som ett problem, när problemet egentligen ligger någon annanstans.

(Annonslänk)

Jag tycker inte att vi gör tillräckligt idag, utan måste satsa på anpassningar i större utsträckning. Kristdemokraterna anser att alla skolor i Södertälje bör vara anpassade för NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). En NPF-anpassad skola innebär bland annat att man inte behöver ha en specifik diagnos för att få tillgång till olika hjälpmedel och att alla som arbetar på skolan har goda kunskaper om NPF.

Att vara inriktad mot NPF handlar om att tänka om och använda resurserna på bästa möjliga sätt. Här är bemötande och förståelse nyckelbegrepp. Fysiska anpassningar i klassrummet kan vara ergonomiska stolar med fjädring, justerbara ståbord, avskärmade arbetsplatser och inbjudande säckstolar. Lärare på en NPF-anpassad skola har generellt en väl synlig lektionsplan på tavlan, där syftet med varje uppgift förklaras, inklusive tydlig inledning, avslutning och redovisning av arbetsområdet.

Vad är det egentligen i ovannämnda anpassningar som ”anpassar bort” lärandet enligt Liberalerna?

Anna Syrjänen
Gruppledare, Kristdemokraterna

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2024 13:37
Senast uppdaterad: 8 februari 2024 15:06

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors